ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

Μέχρι τις 24 Μαΐου 2008

Η προθεσμία για τη ρύθμιση των χρεών

ΑΡΧΙΣΕ η αντίστροφη μέτρηση για τη ρύθμιση χρεών στον δήμο σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που έγινε από την Βουλή με τον Ν. 3694/2008 και την σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου… Έτσι λοιπόν σύμφωνα με την απόφαση αυτή η υπαγωγή οφειλετών του δήμου στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου θα γίνεται μέχρι και τις 24/5/2008 σε όσους προσέρχονται στο δημαρχείο (Λιοσίων 22) και υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο νόμο.

ΜΕ ΤΗΝ ένταξη στον νόμο οι οφειλέτες ρυθμίζουν τις οφειλές τους σε δόσεις, διαγράφουν τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που τις επιβαρύνουν, σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν και άλλη μείωση του τέλους κατά 10%, αν η εναπομείνασα οφειλή καταβληθεί εφάπαξ, ενώ ειδικά για τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου προβλέπεται μείωση κατά 30% της συνολικής οφειλής αφού αφαιρεθούν οι προσαυξήσεις.

ΝΑ ΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ότι στον νόμο εντάσσονται οφειλές από κατάληψη κοινόχρηστου χώρου για οποιαδήποτε αιτία (τραπεζοκαθίσματα, εμπορεύματα, περίπτερα κ.λπ.), κλήσεις παράνομης στάθμευσης και άλλες κλήσεις ΚΟΚ, τέλη διαμονής παρεπιδημούντων και κέντρων διασκέδασης (2% και 5%) ανεξάρτητα αν έχουν βεβαιωθεί η όχι στα ταμεία του δήμου, τέλη καθαριότητας – φωτισμού και ΤΑΠ, τέλη διαφημίσεων… Στις ρυθμίσεις εντάσσονται ακόμη και οι οφειλές για τις οποίες οι οφειλέτες έχουν υποβάλει προσφυγές σε επιτροπές συμβιβασμού στον Δήμο η και στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να προχωρήσουν σε παραίτηση από το δικαίωμα της προσφυγής και να προσκομίσουν βεβαίωση του Πρωτοδικείου.

ΤΕΛΟΣ, να επισημάνουμε ότι σε περίπτωση που οι οφειλέτες δεν προσέλθουν έγκαιρα να υποβάλουν αίτημα ένταξης και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ο Δήμος Αθηναίων θα προχωρήσει στη λήψη όλων των νόμιμων αναγκαστικών μέτρων είσπραξης αυτών, όπως βεβαίωση με πρόστιμο, δέσμευση του ΑΦΜ, μη ανανέωση αδειών κλπ. καθώς και στην επιβολή των νομίμων προσαυξήσεων, που φθάνουν το 1% ανά μήνα. Άντε, όσοι χρωστάτε να πάτε, θα γλιτώσετε αρκετά…

***
Στην Αθήνα ψήφισαν μόνο 1188 νέοι

Εκλογές παρωδία

ΤΡΑΓΩΔΙΑ από την πλευρά της συμμετοχής ήταν όπως περιμέναμε οι εκλογές που έγιναν την περασμένη Κυριακή για την ανάδειξη του Τοπικού Συμβουλίου Νέων… Τελικά επί συνόλου μόνο 2194 εγγεγραμμένων νέων (!) στα αντίστοιχα μητρώα του δήμου (εκλογικούς καταλόγους) πήγαν να ψηφίσουν μόνο 1188, δείχοντας πως οι νέοι γυρίζουν την πλάτη σ’ αυτόν τον νέο θεσμό. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που θα επικυρωθούν στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο, από τους 17 υποψήφιους εξελέγησαν για το Συμβούλιο οι 11 οι οποίοι και θα συγκροτηθούν σε Σώμα!

ΑΠΟ τους εκλεγέντες και ο δεκαπεντάχρονος γυιός του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Απόστολος Βουλγαράκης, για τον οποίο μάλιστα γράφτηκε και σε ημερήσια εφημερίδα το πρώτο παραπολιτικό για το πόσο ευτυχής είναι ο μπαμπάς του και ότι είναι το μικρότερο σε ηλικία μέλος του τοπικού συμβουλίου… Κάτι τα ονόματα των υποψηφίων, κάτι ο γιος του Βουλγαράκη, ρε μήπως και μόνο τα «γαλάζια» παιδιά πήραν μέρος στις εκλογές γι’ αυτό ήταν τόσο λίγα; Είναι σαφές ότι ο νέος θεσμός δεν βρίσκει ανταπόκριση στους νέους, γι’ αυτό και είναι ανάγκη το θέμα να τεθεί επί τάπητος από μηδενική βάση…

***

Στη μνήμη του Γιάννη Καλαντίδη

ΜΕ πρωτοβουλία του Ιδρύματος Αντώνη Σ.Ν.Τρίτση, φίλοι και συνεργάτες του Γιάννη Καλαντίδη που έφυγε ξαφνικά από κοντά μας πρίν σαράντα περίπου μέρες, στις 17 Φεβρουαρίου 2008, συγκεντρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο Πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Αθηναίων για να τιμήσουν τη μνήμη του.

ΦΙΛΟΣ και στενός συνεργάτης του Αντώνη Τρίτση, είχε ουσιαστική συμμετοχή ως Γενικός Γραμματέας σε όλες τις πρωτοποριακές πολιτικές του τότε ΥΧΟΠ, όπως στον νέο τρόπο επέκτασης των πόλεων και των χωριών της Ελλάδας, την αναγέννηση της Πλάκας, το πρόβλημα των αυθαιρέτων κ.ά. Όταν επέστρεψε το 1983 από μια σοβαρή εγχείρηση καρδιάς, ανέλαβε την προεδρία της Δημόσιας Επιχείρησης Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ) κι όταν ο Τρίτσης ανέλαβε Δήμαρχος Αθηναίων, ο Καλαντίδης πήγε ως σύμβουλος και προώθησε συστηματικά τις μελέτες για το δίκτυο του τραμ.

ΤΟ γνωστότερο όμως έργο του -και ίσως το σημαντικότερο- ήταν η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, μια από τις λίγες αξιοποιημένες «κληρονομιές» των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Είναι ένα έργο που μεταξύ των άλλων περιελάμβανε και την αφαίρεση των διαφημιστικών πινακίδων και την αποκατάσταση κτιρίων του κέντρου, κάτι που ο Γιάννης «κυνήγησε» συστηματικά… Τιμήθηκε το 2002 από τον Σύνδεσμο για την Αναβάθμιση του Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου της Αθήνας και, αργότερα, από τον δήμαρχο Αθηναίων με το μετάλλιο της πόλης των Αθηνών.

ΣΤΗΝ εκδήλωση μίλησαν ο Ηλίας Μπεριάτος, πρώην γεν. γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο τού Γιάννη Καλαντίδη την περίοδο του ΥΧΟΠ 1981-1984, η Λίνα Μενδώνη, πρώην γεν. γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, μίλησε για τους αγώνες και τις αγωνίες της πραγματοποίησης του έργου της ενοποίησης, ενώ ο γιος του Άρης μίλησε για την προσωπικότητα του πατέρα του.

ΦΙΛΟΙ και συνεργάτες του, όπως ο Στράτης Στρατήγης και Φένια Καρασαββίδου, μίλησαν και συμπλήρωσαν το πορτραίτο του Γιάννη Καλαντίδη, τονίζοντας την αγωνιστικότητά του, το πάθος για τις ιδέες του, τη σεμνότητά του. Η αναγνώριση του έργου και της προσωπικότητας του Γιάννη, αλλά και η αγάπη και η θλίψη ήταν διάχυτες στην εκδήλωση…

***

Τιμητική διάκριση στον Ακαδημαϊκό Αντώνη Κουνάδη

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10 Απριλίου και ώρα 7 μ.μ. στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Δημαρχείου Αθηνών θα γίνει σε επίσημη τελετή υπό την αιγίδα του δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη η επίδοση του «Βραβείου Αθηνών» του Δήμου Αθηναίων, στο Ίδρυμα Στ. Νιάρχου για τη συμβολή του στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, η απονομή των ετήσιων βραβείων για λογοτεχνικές μεταφράσεις σε Έλληνες και αλλοδαπούς μεταφραστές καθώς και η αναγόρευση σε Επίτιμο Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας του Ομ. Καθηγητή του ΕΜΠ και Ακαδημαϊκού Αντώνη Ν. Κουνάδη για το πολύτιμο έργο του στο πεδίο προάσπισης της ελληνικής γλώσσας.

Η ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ του Ομ. Καθηγητή ΕΜΠ και Ακαδημαϊκού κ. Αντώνη Ν. Κουνάδη σε Επίτιμο Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας έγινε ομόφωνα και μετά από πρόταση του προέδρου της και προέδρου της Εθνικής Εταιρείας Λογοτεχνών πρέσβη επί τιμή κ. Β. Βιτσαξή και είναι μια διάκριση η οποία απονέμεται σε «προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου, οι οποίες με κάθε τρόπο έχουν προωθήσει σημαντικά τις ελληνικές πολιτιστικές αξίες».

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ότι επίτιμα μέλη της εταιρείας μεταξύ άλλων έχουν ανακηρυχθεί μέχρι σήμερα: ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Πρώην Αμερικής Ιάκωβος, ο πρώην πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης, ο Ακαδημαϊκός Νίκος Χατζήκυριάκος-Γκίκος, ο Γάλλος λόγιος Roger Millex, ο σκηνοθέτης Αλέξης Σολωμός, ο Ακαδημαϊκός Σπύρος Ευαγγελατος, η κ. Ιωάννα Τσάτσου κ.ά.


Σχολιάστε εδώ