«Είμαστε Τούρκοι και με τη βούλα της ΕΕ»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, σύσσωμο το μειονοτικό κατεστημένο της δυτικής Θράκης έδωσε το «παρών» στο πανηγυρικό σκηνικό θριάμβου που στήθηκε αρχικά στα γραφεία της Ένωσης και ακολούθως σε γνωστό κέντρο διασκέδασης της περιοχής, όπου εκτός των «σεσημασμένων» εγκάθετων της Άγκυρας υπήρχαν δυστυχώς και βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου!
Από την άκρως εθνικιστική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε από μερίδα μουσουλμάνων της περιοχής, με κραυγές όπως «ζήτω η πατρίδα μας η Τουρκία» και «είμαστε περήφανοι που είμαστε Τούρκοι», δεν καθίσταται εμφανής μόνον ο τρόπος «μετάφρασης» της απόφασης, αλλά και το γεγονός ότι περίμεναν πώς και πώς τη συγκεκριμένη απόφαση, όντας καλά προετοιμασμένοι, αφού είχαν ναυλώσει λεωφορεία για να μεταφέρουν κόσμο από την Κομοτηνή και τα διάφορα μειονοτικά χωριά της Ξάνθης.
Πρωτοστάτησαν, από οργανωτικής πλευράς, ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Αχμέτογλου και ο δικηγόρος και εκπρόσωπός της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κ. Χατζηϊμπραήμ. Ο τελευταίος, σημειωτέον, ήταν και υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες εκλογές, δηλώνοντας προεκλογικά… «είμαι Τούρκος» και «θέλω να μπω στη Βουλή για να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις ώστε η μειονότητα της Θράκης να αναγνωριστεί ως “τουρκική”»! Ευτυχώς τελικά «μαυρίστηκε» από τους πολίτες, με αποτέλεσμα να χάσει και τη δεύτερη έδρα η Νέα Δημοκρατία.
Επίτιμοι καλεσμένοι ήταν ο κ. Αχμέτ Ρίτα Ντεμιρέρ, τούρκος πρόξενος της Κομοτηνής, ο κ. Τσετίν Μάντατζη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη, και ο κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον νομό Ροδόπης. Στις εκδηλώσεις όμως παραβρέθηκαν και απεσταλμένοι του τουρκικού κράτους, όπως ο κ. Μεχμέτ Γιορμές, αντιπρόεδρος Θρησκευτικών Υποθέσεων της γείτονος.
Από μια τέτοια συγκέντρωση, βέβαια, δεν μπορούσε να λείπει και ο γνωστός μας ψευτομουφτής Ξάνθης κ. Αχμέτ Μετέ, γνωστός για τις ανθελληνικές του θέσεις, καθώς είναι ο άνθρωπος που αποκαλεί τους έλληνες «γκιαούρηδες»!
Το εθνικιστικό παραλήρημα του ψευτομουφτή κορυφώθηκε όταν δήλωσε πως «τα χρώματα της σημαίας μας είναι πράσινο, μαύρο και άσπρο», παραπέμποντας προφανώς στη σημαία της «προσωρινής κυβέρνησης Δ. Θράκης» του 1913 και προβάλλοντας εμμέσως πλην σαφώς αποσχιστικά αιτήματα! Ωστόσο, ο κ. Μετέ, κορυφαίο στέλεχος της αποκαλούμενης ΤΕΞ, αλλά και της «Συμβουλευτικής Επιτροπής», έχει αρχίσει να κλιμακώνει τις ακραίες και προκλητικές του δηλώσεις εδώ και καιρό. Πρόσφατα, μάλιστα, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο του Μπαξισεκίρ, αφού περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της «τουρκικής» μειονότητας, υποστήριξε ότι αυτή «ζει κάτω από τον Σταυρό».
Η δήλωσή του όμως, που παραπέμπει στη σημαία της «τουρκικής κυβέρνησης της Γκιουμαλτσίνας», η οποία επιχειρήθηκε να στηθεί το 1913 στο κενό που άφηνε η κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και επιβίωσε μόλις ενάμιση μήνα, δημιουργεί μείζον θέμα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας και υποδαυλίζει αποσχιστικές δραστηριότητες!
Όπως επισημαίναμε και στο προηγούμενο φύλλο, το «τουρκικό σχέδιο» για την ανάδειξη στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών σε πρώτη φάση «προβλήματος Θράκης» έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Δυστυχώς, η κατευναστική πολιτική της κυβέρνησης έρχεται να διευκολύνει και να στρώσει το χαλί στις τουρκικές επιδιώξεις. Αρκεί να θυμηθούμε εδώ ότι όχι μόνο αναγορεύτηκε ο κ. Ερντογάν κηδεμόνας της μειονότητας, χωρίς σοβαρή ελληνική αντίδραση, αλλά ότι κατά την τελευταία επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη στην Άγκυρα επεβλήθη ουσιαστικά από την Τουρκία ακόμη και ζήτημα μειονότητας στη Ρόδο!
Το έλλειμμα διπλωματικής αντίδρασης και εκπόνησης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, την ώρα που τα όργανα άρχισαν να «παίζουν» εκκωφαντικά, είναι φανερό και βοά για την ανάγκη σοβαρών ανασχετικών πρωτοβουλιών.
Οψόμεθα!


Σχολιάστε εδώ