Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1 Η κυβέρνησή μας φαίνεται να είναι αποφασισμένη να πουλήσει το 8% των μετοχών του ΟΤΕ στους Γερμανούς της Deutsche Telecom. Ακόμη και το management. Γιατί θέλει να βουλώσει τρύπες. Όμως η σημερινή κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι δύσκολη για τους πωλητές. Και ευνοεί αφάνταστα τους αγοραστές. Η περιορισμένη ρευστότητα και η πτώση των τιμών των μετοχών στα χρηματιστήρια σίγουρα είναι σημάδια που επιβάλλουν περίσκεψη στο πρόγραμμα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας (αποκρατικοποιήσεις). Οι Γερμανοί της DT είχαν ενδιαφέρον ζωηρό να μπουν στον ΟΤΕ και πήραν τις μετοχές που είχε αποκτήσει ο Βγενόπουλος. Βέβαια, πακέτο μειοψηφίας (20% των μετοχών του ΟΤΕ). Οι Γερμανοί αγόρασαν γιατί ευνοούνται σαν αγοραστές. Και βασικά δεν ενδιαφέρονται για τον ΟΤΕ. Η Deutche Telekom ενδιαφέρεται για τις θυγατρικές του ΟΤΕ που είναι εγκατεστημένες στις γειτονικές μας χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Γι’ αυτήν την περιοχή ενδιαφέρονται και όχι για τη δική μας ελλαδική αγορά. Ο κ. Αλογοσκούφης δεν πρέπει να δείξει στους γερμανούς αγοραστές ότι καίγεται για να πουλήσει τον ΟΤΕ, γιατί τότε οι Γερμανοί θα αγοράσουν «μεταξωτές κορδέλες» και θα τις πληρώσουν για «φύκια». Τα γράφουμε αυτά γιατί κατ’ επανάληψιν έχει διαπιστωθεί ότι οι δικοί μας κυβερνητικοί παράγοντες δεν διαθέτουν διαπραγματευτικές ικανότητες. Να μην πέσουμε «σαν τη μύγα μες στο γάλα», όπως λέει και ο σοφός Ρωμιός!

2 Η έλλειψη ρευστότητας στις τράπεζες των δυτικών χωρών είναι, κατά τη γνώμη μας, ένα από τα αποτελέσματα της μετανάστευσης του πλούτου από τη Δύση (ΗΠΑ και Ευρώπη) στην Ανατολή. Στα κράτη της Ασίας ξεφύτρωσαν οι νέοι εκατομμυριούχοι – επενδυτές, αλλά και τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια. Τα πλούσια κράτη της Ασίας και οι ασιάτες επενδυτές (ιδιώτες) μπήκαν στον χορό των εξαγορών τώρα που οι περιστάσεις ευνοούν τους αγοραστές. Έτσι άρχισε να παρουσιάζεται αρκετή κίνηση στις εξαγορές δυτικών επιχειρήσεων με κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια ανατολικής προέλευσης. Κρατικά κεφάλαια αγόρασαν πακέτα μετοχών της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας της Citigroup. Το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της Σιγκαπούρης αγόρασε το 3,7% των μετοχών, του Κουβέιτ το 4,1% και του Αμπού Ντάμπι το 4,9%. Λοιπόν, η Citigroup, που παρουσιάζει σημαντικές ζημίες από χορηγήσεις στεγαστικών δανείων σε αφερέγγυους δανειολήπτες, πούλησε στα εξ Ανατολών κρατικά κεφάλαια συνολικά το 12,7% του μετοχικού της κεφαλαίου και εισέπραξε 22 δισ. δολάρια. Τώρα πια δεν την τρομάζουν οι ζημίες ούτε και η περιορισμένη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Αυτή η εξαγορά (μειοψηφικών πακέτων) δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον εκσυγχρονισμό της Citibank και την κατάργηση θέσεων εργασίας. Απλώς δείχνει ότι η Δύση άρχισε να ξεπουλιέται στην ευημερούσα Ανατολή και μάλιστα σε τιμή ευκαιρίας!

3 Και δεν είναι μόνον η Citigroup που άρχισε να εκποιείται στους ασιάτες μεγιστάνες. Η τράπεζα του συγκροτήματος της Merrill Lunch ακολουθεί την ίδια ακριβώς πορεία. Το 10% των μετοχών της πουλήθηκε στα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια της Κορέας και του Κουβέιτ, ενώ το επενδυτικό κεφάλαιο της Κίνας (το China Investment Corp.) αγόρασε το 9,9% της Morgan Stanley αντί 5 δισ. δολαρίων και ετοιμάζεται τώρα να αγοράσει ολόκληρη την ασφαλιστική εταιρεία Dresdner, θυγατρική της πολύ γνωστής μας Allianz. Την περυσινή χρονιά η China Investment Corp. είχε αγοράσει το 10% των μετοχών της Blackstone. Και οι εξαγορές πακέτων μετοχών από κρατικά κινεζικά κεφάλαια συνεχίζονται. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας αγόρασε πρόσφατα το 3,1% των μετοχών της Barclays αντί 3 δισ. δολαρίων. Μεγάλη αγοραστική δραστηριότητα των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων της Κίνας! Η γνωστή ελβετική τράπεζα UBS πούλησε σε ασιάτη επενδυτή, ίσως πετρελαιοπαραγωγό, αγνώστου ταυτότητας, το 2% των μετοχών της, ενώ κεφάλαια ιδιωτικά της Σιγκαπούρης είχαν προηγουμένως εξαγοράσει το 10% αντί 9,7 δισ. δολαρίων. Έτσι οι ασιάτες ιδιώτες επενδυτές κατέχουν το 12% της ελβετικής τράπεζας. Σύντομα τα εξ Ανατολών κεφάλαια θα ελέγχουν το τραπεζικό σύστημα της αδύναμης οικονομικά Δύσης. Συνήθως ο κατήφορος δεν έχει σταματημό!


Σχολιάστε εδώ