Το Βουκουρέστι μια νέα αρχή

Πολλές φορές ψέξαμε τη νεοελληνική εξωτερική πολιτική όλα αυτά τα χρόνια, γιατί συνεχώς υποβάθμιζε τη χώρα, παραδομένη σε έναν ανεξήγητο και παράλογο γραικυλισμό, και ήρθε η ώρα να πούμε ένα μεγάλο και γενναιόψυχο εύγε! Μπράβο σε όλους που συμμετείχαν στην αποστολή του Βουκουρεστίου, γιατί με χαμηλούς τόνους πέτυχαν τους ελληνικούς στόχους. Πρωτίστως το εύγε αυτό ανήκει στον κ. πρωθυπουργό.

Ασφαλώς η επιμέτρηση αυτής της επιτυχίας δεν μπορεί να γίνει τώρα. Πρέπει να περάσει λίγος χρόνος, να κατακαθίσει ο κουρνιαχτός της διπλωματικής μάχης και να επανεκτιμήσουμε με σοβαρότητα την κατάσταση. Είναι προφανές ότι το Βουκουρέστι πρέπει να αποτελέσει μια νέα αρχή στα διεθνή και εσωτερικά δρώμενα της χώρας, για να ανακτήσουμε το χαμένο εθνικό μας κύρος και αξιοπιστία, μια που οι διεθνείς συγκυρίες μας ευνοούν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ και οι συνταχθέντες με τον Τζορτζ Μπους άσπονδοι φίλοι μας θα ανασυνταχθούν σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσουν τα αποτελέσματα του Βουκουρεστίου. Στρατηγικώς πρέπει να προετοιμαζόμαστε από τώρα για απόκρουση της αντεπίθεσής τους, όποτε και οπουδήποτε αυτή εκδηλωθεί. Εκτιμώ ότι σύμπας ο Ελληνισμός πρέπει να κάτσει και να εκτιμήσει τους φίλους του όπως αυτοί συμπεριφέρθηκαν και μίλησαν στη σύνοδο. Το ελληνικό φιλότιμο ξέρει να ανταποδίδει με περίσσια χουβαρντοσύνη και πολλαπλάσια γενναιότητα το καλό που μας έκαναν αυτοί που συνταχθήκανε με τις δίκαιες απόψεις μας. Είδαμε έναν Μπους να αποκαλεί κατ’ επανάληψιν χαιρέκακα τα Σκόπια, Μακεδονία, προσπαθώντας να επηρεάσει όλους τους σύνεδρους στην απόφασή τους. Είδαμε όμως και ένα Σαρκοζί, ένθερμο υποστηρικτή των ελληνικών θέσεων. Ο Σαρκοζί έπαιξε πολύ σοβαρό ρόλο στην όλη υπόθεση, γιατί δεν ήταν απλώς η γαλλική ψήφος, αλλά η αρχή της αμφισβήτησης της αμερικάνικης επικυριαρχίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι οι ΗΠΑ θεωρούν το ΝΑΤΟ φέουδό τους και πάνω σ’ αυτήν τη φιλοσοφία έχτισαν την επίτευξη των άνομων σκοπών των Σκοπιανών.

Η αδιαλλαξία των Σκοπίων τροφοδοτήθηκε από την αμερικάνικη έπαρση ότι στο ΝΑΤΟ κουμαντάρει η Αμερική και συνεπώς η Ελλάδα δεν μπορεί να τους φράξει τον δρόμο. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση πρέπει σύντομα να καλέσει τον Σαρκοζί στη Θεσσαλονίκη και να του επιφυλαχθεί η αρμόζουσα υποδοχή. Η τοποθέτηση της Ιταλίας και της Ισπανίας πρωτίστως αλλά και των Λουξεμβούργου και Ισλανδίας δευτερευόντως πιστεύω να μας δίδαξαν ότι τόσα χρόνια αδίκως αδρανούσαμε στο Μακεδονικό, θεωρώντας τους άλλους υποχρεωμένους να έχουν ιστορική γνώση και δικαίη κρίση. Υπάρχουν παντού συμπίπτοντες στα συμφέροντά μας, που ευστόχως μπορούμε εκάστοτε να τους μετατρέπουμε σε φίλους και υποστηρικτές μας. Ανοήτως συμπεριφερθήκαμε στο Μακεδονικό αλλά και στα άλλα εθνικά μας θέματα, διότι πράξαμε σύμφωνα με αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός μας «πέσε πίτα να σε φάω». Η εξωτερική πολιτική θέλει δουλειά, ιδρώτα, διορατικότητα και ικανότητα, για να περνάς τις θέσεις σου και δυστυχώς, τέτοια προσόντα δεν επιδείξαμε μέχρι τώρα. Αν μετά το Βουκουρέστι πιστέψουμε ότι όλα επιλύθηκαν και ότι νικήσαμε περίλαμπρη και αδιαφιλονίκητη νίκη, τότε πραγματικά θα μας πάρει το ποτάμι. Είδαμε τη συμπεριφορά της Αλβανίας και της Τουρκίας. Ειδικώς ο τούρκος κουμπάρος ανταπέδωσε με την πατροπαράδοτη τουρκική μπαμπεσιά, τη στήριξη που του δίνουμε χρόνια τώρα στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Όταν εμείς φωνάζουμε και χωρίς υστεροβουλία υποδεικνύουμε ότι η θεωρία της «εξημέρωσης του θηρίου» είναι ολέθρια για τη χώρα, μας προπηλακίζουνε. Ήρθε η ώρα για να αποδείξει η Τουρκία του λόγου το αληθές και να συμπεριφερθεί με υπουλία, εκδικητικότητα και προπάντων αχαριστία. Ο τούρκος φίλος δεν πιάνεται, όπως μάθαμε στα τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς. Μικρός είχα κρατήσει έναν στίχο από το δημώδες ποίημα η θυσία του Αβραάμ, «Γονή μου επειδή ο μεταθεμός δεν είναι ελεημοσύνη και επειδή έτσι το όρισε εκείνος όπου κρίνει…», που απετέλεσε για μένα φιλοσοφία ζωής. Ο στίχος αυτός λέει πρόσεχε, γιατί η αναβολή δεν είναι ελεημοσύνη που θα σε απαλλάξει από τα δυσάρεστα. Θέλω τώρα να επισημάνω ότι η αναβολή που πήραμε στο Βουκουρέστι δεν θα μας απαλλάξει από το πρόβλημα.

Στην επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ πάλι θα βρούμε τους Αμερικάνους και τους Σκοπιανούς στα πόδια μας. Ίσως τότε η επανάληψη ενός βέτο να μην είναι ούτε πρόσφορη ούτε και δυνατή. Οι αντίπαλοί μας θα έχουν προετοιμασθεί δεόντως για να μην ατυχήσουν εκ δευτέρου. Η στρατηγική μας πρέπει από σήμερα να προπαρασκευασθεί σε χώρους που ούτε καν υποψιάζονται αυτοί. Κοντολογίς πρέπει να τους αιφνιδιάσουμε με μια έξυπνη τακτική και μια πρωτοφανή δραστηριότητα στα κέντρα αποφάσεων, που να καταστήσουμε εφικτή την αποδοχή των ελληνικών δικαίων. Από αύριο το πρωί πρέπει να κινητοποιηθεί η ομογένεια της Αμερικής επί επιτελικού σχεδίου δράσης. Πρέπει να στριμώξουν τον πεζοναύτη Ρεπουμπλικανό υποψήφιο πρόεδρο ΜακΚέιν για τη συμπεριφορά του Τζορτζ Μπους και την απαίτηση να άρει η Αμερική την αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία. Ναι, μια εκστρατεία ακύρωσης της βδελυρής αυτής αναγνώρισης.

Όχι πως θα την άρει ο ΜακΚέιν ή ο Ομπάμα, αλλά για να κατανοήσουν καλά οι αμερικάνοι πολιτικοί πόσο πολύ τραυμάτισαν τον ελληνικό λαό με την επιλογή τους αυτή. Πρέπει μέσα στις ΗΠΑ εν όψει εκλογών να γίνει μια γενική ελληνική πολυμέτωπη επίθεση σε κόμματα, στη Γερουσία, σε υποψήφιους, σε Πανεπιστήμια, σε οργανώσεις, για την αλήθεια της Ελληνικής και μόνο Ελληνικής Μακεδονίας. Πρέπει να καταλάβουν ότι όχι μόνο πρόδωσαν τον πιο παλιό και με προσφορά αίματος σύμμαχό τους, αλλά και ότι είναι σε βάρος τους και σε βάρος των συμφερόντων τους να αγνοούν ότι η μοναδική δύναμη αξιοπιστίας και σταθερότητας στα Βαλκάνια είναι η Ελλάδα. Ίσως ακόμα και στο δικό μας το ΥΠΕΞ δεν έχουν καταλάβει ότι η Ελλάδα κλείνει γεωστρατηγικά ολόκληρη τη Βαλκανική Χερσόνησο από τον Νότο.

Επιχειρήματα έχουμε αμέτρητα και δυνατότητες πολλαπλάσιες των Σκοπιανών, αρκεί να θέλουμε να τις αξιοποιήσουμε. Πρέπει τους μήνες που απομένουν μέχρι την επόμενη σύνοδο, να μας αισθανθούν οι αντίπαλοί μας και να προσέλθουν σε ένα τραπέζι ειλικρινών διαπραγματεύσεων. Θέλω να πω με την πείρα μου στο ΝΑΤΟ ότι το βέτο είναι η τελευταία λύση, όταν έχεις εξαντλήσει το οπλοστάσιό σου. Το απόρρητο ταμείο του ΥΠΕΞ είναι πολύ πλούσιο και μπορεί να στηρίξει μια ελληνική εκστρατεία στις

ΗΠΑ. Καιρός είναι αυτό το ταμείο να διατεθεί για τον σκοπό που συνεστήθη και όχι για ικανοποίηση των ημετέρων. Οπωσδήποτε στις κινήσεις της η Ελλάδα πρέπει να στοχοποιήσει και τους δύο διώκτες της, Ντάνιελ Φριντ και Μάθιους Νίμιτς. Αυτοί οι δύο πολύ κακό έκαναν και πρέπει να απομακρυνθούν, αν θέλουμε να πορευθούμε σε δίκαιη λύση. Στην Κύπρο Τούρκοι και Αμερικάνοι κατάφεραν προ ημερών να απομακρύνουν τον επίσημο εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Μόλερ. Ο κ. Μόλερ είναι ελληνομαθής και εθήτευσε στην ελληνική παιδεία. Άνευ λόγου τον απομάκρυναν, τώρα που θα ξαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Θα ‘θελα στην όλη υπόθεση του Σκοπιανού να επισημάνω προς προβληματισμό όλων μας και κυρίως των υπευθύνων, την απουσία της ελληνικής νεολαίας σε όλα τα επίπεδα των δραστηριοτήτων για τη Μακεδονία. Είναι αδιανόητο να βγαίνουν στον δρόμο οι νέοι των Σκοπίων για κάτι κλεψίτυπο και ψεύτικο και να μην εκδηλώσουν μια ενέργεια οι έλληνες νέοι για τα δίκαια της Μακεδονίας μας και την ένδοξη ελληνική ιστορία. Το βέβαιο είναι ότι οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι νέοι. Όταν εμείς τους διδάσκουμε ιστορία από ρεπούσικα βιβλία, αυτό θα είναι το αποτέλεσμα. Όταν τους λέμε ότι μπορούν να καίνε τη σημαία, τότε τους απομακρύνουμε από τα ιδανικά μας.

Νεολαία χωρίς ιδανικά είναι καράβι χωρίς πυξίδα. Η πολιτεία πρέπει να εγκύψει στο σοβαρό αυτό θέμα. Το υπουργείο Παιδείας βάσει του Συντάγματος έχει την ευθύνη για την εθνική και θρησκευτική αγωγή των Ελλήνων. Ας μετρήσει τις ευθύνες του. Το Βουκουρέστι σαν στροφέας ας μας επαναφέρει στην τάξη.


Σχολιάστε εδώ