Κλίμα ευφορίας στην αντιπολίτευση μετά τις ψηφοφορίες

Όρθιοι χειροκροτούσαν τον πρωθυπουργό οι βουλευτές του κόμματός του όση ώρα ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης καλώντάς τους να πούνε «όχι» στον λαϊκισμό, στη μικροπολιτική και στην αιχμαλωσία του τόπου. Και από την άποψη αυτή θα μπορούσε να πει κανείς ότι κάτι κατάφερε, αφού τουλάχιστον ο ΛΑΟΣ, που κατηγορούσε την κυβέρνηση επί τρεις ημέρες ότι πάει να κλείσει το Σκοπιανό και ζητούσε δημοψήφισμα, δεν καταδίκασε την κυβέρνηση, ψηφίζοντας «παρών»… Η πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε με 152 ψήφους, καθώς την κυβέρνηση στήριξε και ο ανεξάρτητος κ. Κουκοδήμος, έναντι 138 «Ναι» και 10 «Παρών» του ΛΑΟΣ. Από την ομιλία του κ. Καραμανλή έλειψε ωστόσο ο αυτοσχεδιασμός, καθώς εκ των πραγμάτων ήταν υποχρεωμένος να υπερασπιστεί το έργο της κυβέρνησης και να αναλάβει το βάρος των μεταρρυθμίσεων, με αποτέλεσμα να γίνει προβλέψιμος και επαναλαμβανόμενος.
Παρʼ όλα αυτά στην αίθουσα και στους διαδρόμους της Βουλής το βράδυ της περασμένης Παρασκευής επικρατούσε κλίμα ευφορίας στις τάξεις των ταλαιπωρημένων από τις πολύωρες συνεδριάσεις βουλευτών. Κι όσο κι αν τους κουράζει η ιδέα ότι η… επαναστατική γυμναστική θα συνεχιστεί και αυτήν την εβδομάδα, με την επαναφορά της συζήτησης του Ασφαλιστικού στη βάση της πρότασης της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, αέρας προσδοκίας πνέει στην πτέρυγες της αντιπολίτευσης: Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι βγήκαν ενισχυμένοι από την τριήμερη αντιπαράθεση καθώς ο αρχηγός τους βρέθηκε στην καλύτερη στιγμή του και το κόμμα ενωμένο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά εξαιτίας και των δυναμικών εμφανίσεων του κ. Αλαβάνου στη Βουλή να συγκρατήσει τα αυξημένα ποσοστά που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις και να αναστρέψει με επιχειρήματα το κλίμα που τον φέρει να απολογείται για συνταγματικό ατόπημα στην εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τη μεταμόρφωση του ΠΑΣΟΚ σε σφοδρά αντιπολιτευόμενο κόμμα υποσχέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, προαναγγέλλοντας αγώνες μέσα και έξω από τη Βουλή, κατά την κορύφωση της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, λίγο πριν από την ονομαστική ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε το κόμμα του. Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι η πρόταση δυσπιστίας έχει εγκριθεί στη συνείδηση όλων των Ελλήνων και έκλεισε προκαλώντας τον πρωθυπουργό με τη φράση «εις το επανιδείν», δίνοντας φτερά στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ