Ο Μπους εκβιάζει για διπλό όνομα

Και όλα επίσης δείχνουν ότι προκειμένου να πετύχουν αυτό τον στόχο οι Αμερικάνοι έχουν φτάσει και σε πιέσεις, ακόμα και σε εκβιασμούς προς τις δύο χώρες. Τις πιέζουν να αποδεχθούν τον συμβιβασμό της σύνθετης ονομασίας των Σκοπίων με το όνομα «ΝΕΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». Είναι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η πρόταση της αμερικανικής πλευράς προς τα δύο μέρη. Και η Ουάσινγκτον ευελπιστεί ότι θα αποτελέσει τελικά το σημείο συμβιβασμού μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.

Φυσικά ένας συμβιβασμός αφορά και τα δύο μέρη τα οποία τον αποδέχονται. Δεν αφορά μόνο το ένα. Και το κρίσιμο για την ελληνική πλευρά είναι το τι τελικά θα προκύψει ως αντίτιμο του συμβιβασμού.

Μάλιστα, έμπειροι πολιτικοί και διπλωματικοί αναλυτές εκφράζουν προβληματισμούς, ακόμα και φόβους, ότι ίσως ο οδυνηρός για την Ελλάδα συμβιβασμός να αφορά το πεδίο εφαρμογής αυτής της σύνθετης ονομασίας. Μήπως δηλαδή μέσα από διάφορους νομικισμούς και περίτεχνες διπλωματικές διατυπώσεις περιοριστεί το πεδίο εφαρμογής της νέας ονομασίας και στην πράξη προκύψει τελικά η διπλή ονομασία. Κάτι που επιδιώκει με κάθε μέσο η σκοπιανή πλευρά και απορρίπτει η ελληνική πλευρά, η οποία κάνει λόγο για «σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις».

Σ’ αυτήν την κατηγορηματική θέση την οποία έχει κατ’ επανάληψιν εκφράσει δημόσια ο Κ. Καραμανλής επέμενε αργά τη νύχτα της Παρασκευής κορυφαίος υπουργός, ο οποίος τόνιζε στο «ΠΑΡΟΝ» πως «ο Καραμανλής δεν κάνει σ’ αυτό πίσω».

Ωστόσο έχουν ντε φάκτο διαμορφωθεί τα εξής δεδομένα:

• Οι ΗΠΑ να πιέζουν ασφυκτικά Ελλάδα και Σκόπια για λύση πάση θυσία.

• Η Ελλάδα να επιμένει στη γραμμή της σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις.

• Τα Σκόπια να μην υποχωρούν απ’ τη θέση της μη αποδοχής του πεδίου εφαρμογής της νέας ονομασίας για όλες τις χρήσεις.

Με βάση, επαναλαμβάνουμε, τα παραπάνω εκφράζονται οι ανησυχίες για τα όρια -τελικά- του ελληνικού συμβιβασμού.

Επισημαίνουμε ότι τη λύση της σύνθετης ονομασίας αλλά για όλες τις χρήσεις, διαφορετικά άσκηση βέτο, την έχουν αποδεχθεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις πλην του ΛΑΟΣ.

Αν επομένως η κυβέρνηση την πετύχει, θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Αν όμως ο συμβιβασμός φτάσει μέχρι του σημείου να αποδεχθούμε επί της ουσίας διπλή ονομασία, τότε θα υπάρξουν σοβαρότατες αντιδράσεις και η κυβέρνηση θα εισπράξει μεγάλο πολιτικό κόστος.

Εκβιασμοί made in USA

Πάντως οι τελευταίες πληροφορίες επέμεναν ότι προκειμένου να προκύψει λύση μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ η Ουάσινγκτον πιέζει αφόρητα, μέχρι σημείου εκβιασμού, την ελληνική πλευρά προκειμένου να κάνει εκπτώσεις απ’ τη θέση «ονομασία για όλες τις χρήσεις».

Κι αυτό επειδή τα Σκόπια εμμένουν, με αδιαλλαξία, ότι το έσχατο σημείο υποχώρησής τους είναι η αποδοχή της σύνθετης ονομασίας. Αλλά δεν συζητούν το «για όλες τις χρήσεις».

Σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, «κόλλησαν» και οι συζητήσεις της Ντ. Μπακογιάννη με τον σκοπιανό ομόλογό της Μιλόσοσκι την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, αν και εκεί για πρώτη φορά Ελλάδα και Σκόπια διακήρυξαν πολιτική δέσμευση για επίλυση του ζέοντος ζητήματος της ονομασίας.

Το ανησυχητικό για την ελληνική πλευρά είναι η ενεργός πλέον ανάμιξη των ΗΠΑ, που περιθωριοποίησαν κυριολεκτικά τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς και μάλιστα με προκλητικότατο τρόπο. Αυτό ακριβώς δείχνει και την απόφασή τους να υπάρξει οπωσδήποτε λύση μέχρι τις 2 του Απρίλη.

Οπότε οι πιέσεις θα ενταθούν μέχρι τότε.

Και το ζήτημα είναι ότι απ’ τη στιγμή που και η Ελλάδα συναίνεσε στην περιφρονητική παράκαμψη του ΟΗΕ, δεν μπορεί να κάνει σ’ αυτό πίσω. Απ’ τη στιγμή που ντε φάκτο αναγνώρισε τον κεντρικό, καθοριστικό ρόλο της Ουάσινγκτον, στενεύουν τα περιθώρια ελιγμών της.

Βέβαια η Ντ. Μπακογιάννη έσπευσε, προς αποφυγήν αρνητικών εντυπώσεων, να «βεβαιώσει» ότι σε καμιά περίπτωση δεν παρακάμφθηκε ο Μ. Νίμιτς, αλλά πλέον είχε συντελεστεί και με την ελληνική αποδοχή αυτή η περιθωριοποίηση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ…

Είναι πλέον σαφές, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει -και σημαίνει πολλά…- ότι οι Αμερικάνοι «μπήκαν για να καθαρίσουν».

Κι αυτό επειδή ο ίδιος ο Μπους θέλει πάση θυσία τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ για τους εξής λόγους:

• Στο τέλος της θητείας του δεν έχει να επιδείξει και κάτι άλλο σοβαρό εκτός απ’ τη διεύρυνση…

• Μέσω της διεύρυνσης και της δημιουργίας ενός «νατοϊκού τόξου» στα Βαλκάνια επιχειρεί να αποκλείσει απ’ τον ευαίσθητο αυτό χώρο κάθε δυνατότητα ρωσικής διείσδυσης. Έτσι θέλει τη διεύρυνση «πακέτο» με Αλβανία – Κροατία – Σκόπια και όχι… με εκπτώσεις.

Ακριβώς γι’ αυτό επέβαλε τις υπό την αμερικάνικη ομπρέλα απευθείας συνομιλίες, μέσω της αμερικανίδας πρεσβευτού στο ΝΑΤΟ Νούλαντ και υπό την υψηλή καθοδήγηση του «υφυπουργού Εξωτερικών» Ντ. Φριντ.

Είναι ο κ. Φριντ ο αξιωματούχος εκείνος ο οποίος την περίοδο του δημοψηφίσματος στην Κύπρο επί του Σχεδίου Ανάν προέτρεπε τους Τουρκοκύπριους στην αποδοχή του με τα «επιχειρήματα»:

– «Σας προσφέρουμε την Κύπρο μέσω του Σχεδίου Ανάν, καθώς κι έναν πακτωλό χρημάτων, με αντάλλαγμα να μπορούμε ανενόχλητοι να περάσουμε για το Ιράκ!»

Τόσο… αντικειμενικός!

Αλλά το ζήτημα είναι ότι εμείς αποδεχθήκαμε τις… καλές του υπηρεσίες. Οπότε θα γίνουμε -αναπόφευκτα- αποδέκτες και των… μεθόδων του.

Οι επόμενες διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας – Σκοπίων θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη και την Πέμπτη. Εργώδεις, αφού ο χρόνος τρέχει και η αμερικάνικη πλευρά επείγεται για λύση ή… «λύση»!


Σχολιάστε εδώ