Ο κύκλος των χαμένων διευθυντών και στελεχών στον «Ελεύθερο Τύπο»

Η αποχώρηση του Γιάννη Παπουτσάνη από τον «Ελεύθερο Τύπο», πριν καν κλείσει χρόνο ως διευθυντής της εφημερίδας, φαίνεται πως έγινε με συναινετικό διαζύγιο των δύο πλευρών, επιβεβαιώνοντας την είδηση του «Π» της περασμένης βδομάδας, όταν γράφαμε πως «τρίζει η καρέκλα του Γιάννη Παπουτσάνη». Τρεις μόλις μέρες πριν είχε αποχωρήσει η διευθύντρια μάρκετινγκ Δέσποινα Βουδούρη και ανακοινώθηκε η απομάκρυνση τριών διαφημιστών από το τμήμα μάρκετινγκ. Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι η ίδια η Γιάννα Αγγελοπούλου πήγε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης στο Μαρούσι και παρουσία του τέως διευθυντή σύστησε τον νέο διευθυντή, Αντώνη Παπαγιαννίδη, στην ομάδα των στελεχών. Μίλησε με καλά λόγια για τον Γιάννη Παπουτσάνη, ανέβασε την εφημερίδα και τη σταθεροποίησε, είπε, αλλά τώρα, στη νέα περίοδο, θα αναλάβει ο Αντώνης Παπαγιαννίδης. Με την αποχώρηση του Γ. Παπουτσάνη η Γιάννα Αγγελοπούλου σπάει το προηγούμενο δικό της ρεκόρ σύντομης παραμονής στελεχών στην εφημερίδα της από τότε που την αγόρασε από το Ίδρυμα Τύπου. Τη θέση της διευθύντριας μάρκετινγκ παίρνει η Ρεγγίνα Μασσέλου, προερχόμενη από τη διεύθυνση διαφήμισης της «Καθημερινής».

Το… οδοιπορικό των αλλαγών

Έξι μήνες μετά την εξαγορά του «ΕΤ» (τον Ιούλιο του 2006), στις αρχές Ιανουαρίου 2007, η Γιάννα Αγγελοπούλου, επιστρέφοντας από τις χειμερινές διακοπές της, ζητά την παραίτηση του τότε διευθυντή της εφημερίδας Μπάμπη Κούτρα, ο οποίος χρεώθηκε τις απολύσεις δημοσιογράφων και την κακή δημοσιότητα. Τη διεύθυνση των δύο φύλλων, καθημερινού και κυριακάτικου, ανέλαβε ο Λάμπρος Σμαΐλης. Δεν έμεινε όμως πολύ. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος «εθελούσιας εξόδου», των μαζικών δηλαδή απολύσεων από την εφημερίδα, καθώς απομακρύνθηκαν έναντι πριμ απόλυσης περισσότεροι από 45 δημοσιογράφοι, ο Λάμπρος Σμαΐλης απολύεται. Η επιστολή παραίτησής του, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 12 Μαΐου 2007, κάνει λόγο για την «ύπαρξη άτυπου διευθυντηρίου» εκτός εφημερίδας. Ο Λ. Σμαΐλης χρεώθηκε το πολύ άσχημο εργασιακό κλίμα και την κακή οργάνωση της εφημερίδας. Στις 15 Μαΐου αναλαμβάνει ο Γιάννης Παπουτσάνης, χωρίς όμως να σταματήσουν οι αποχωρήσεις. Αμέσως μετά την απομάκρυνση Σμαΐλη αποχωρεί ο Πασχάλης Μανδραβέλης (για να επιστρέψει στην «Καθημερινή») και ο Γιώργος Μαντέλας. Στη θέση τους ήρθαν νέα στελέχη (Π. Ζαγοριανίτης – Γ. Δασκαλόπουλος), με επικεφαλής τον Σεραφείμ Κοτρώτσο. Ηχηρό χτύπημα ήταν η αποχώρηση του Τάκη Καμπύλη (προς την «Καθημερινή), νούμερο δύο το πρώτο διάστημα στην εφημερίδα. Η νέα κατάσταση στην εφημερίδα επαναδιαμορφώνεται με την ανάληψη θέσης διευθύνοντος συμβούλου από τον Μιχάλη Ζαχαράτο και την αποχώρηση της αντιπροέδρου Βένιας Παπαθανασοπούλου. Μια από τις πρώτες αποφάσεις της διοίκησης ήταν να κοπεί η διανομή σώματος εφημερίδων στους συντάκτες για να γίνουν οικονομίες.

Η ανάληψη της θέσης της διεύθυνσης από τον 4ο κατά σειρά διευθυντή ανοίγει νέο κύκλο σεναρίων και φημολογιών για την επόμενη μέρα. Ο Αν. Παπαγιαννίδης γνωρίζει τα όσα συνέβαιναν στην εφημερίδα, καθώς βρίσκεται δίπλα στη Γιάννα Αγγελοπούλου από την πρώτη στιγμή της εξαγοράς της εφημερίδας. Μαζί με τον Λευτέρη Κουσούλη ήταν οι δύο σύμβουλοί της σε κάθε βήμα και ενέργεια και αυτούς έδειχνε ο Λ. Σμαΐλης με τη φράση του «άτυπου διευθυντηρίου». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπουτσάνης τάχθηκε το τελευταίο διάστημα υπέρ μιας ενιαίας και ισχυρής διεύθυνσης. Διαβάζοντας την πρόταση διαφορετικά μπορεί να βγει το συμπέρασμα ότι ο «ΕΤ» αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα πολυαρχίας. Πολλά -και ακριβοπληρωμένα- στελέχη έχουν διαφορετικές γνώμες και απόψεις, κυρίως σε βασικά ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας, τις οποίες περνούσαν και στην ιδιοκτησία. Ισχυρό λόγο για το τι συμβαίνει στους δημοσιογράφους έχει και η ομάδα των γραφιστών, που φέρεται να πρόσκειται φιλικά στον διευθύνοντα σύμβουλο του «ΕΤ» Μιχάλη Ζαχαράτο. Ο διοικητικός και στελεχικός κυκεώνας ήταν η αιτία και των πολλών προβλημάτων ασυνεννοησίας και μη συντονισμού που υπήρχαν όλο το προηγούμενο διάστημα, αιτία που την επικαλούνταν συνεχώς τα ίδια τα στελέχη που είχαν ως ευθύνη το έργο του συντονισμού. Πληροφορίες λένε ότι ο νέος διευθυντής φέρεται αποφασισμένος να αλλάξει καταστάσεις και πρόσωπα και ήδη είναι έκδηλη η ανησυχία στην ομάδα στελεχών, που πρέπει να βρουν πάλι ισορροπίες με την ηγεσία της εφημερίδας. Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε γνωστό πως θα ρίξει βάρος στο πολιτικό και οικονομικό τμήμα, αναγνωρίζοντας πως η εφημερίδα πάσχει από «περιεχόμενο».

Το ζήτημα του κόστους είναι επίσης σημαντικό. Η εταιρεία Ίδρυμα Τύπου που ελέγχει τον «Ελεύθερο Τύπο» έκλεισε το 2006, με τη Γ. Αγγελοπούλου να είναι στο τιμόνι από το καλοκαίρι του έτους, με ζημίες 6 εκατ. ευρώ και συνολικές ζημίες 16 εκατ. ευρώ. Όπως αποκαλύπταμε στις 3 Φεβρουαρίου, η εταιρεία Τύπος Συμμετοχών, που αγόρασε το Ίδρυμα Τύπου, προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 21.000.000 ευρώ, με την καταβολή μετρητών, με αποτέλεσμα το κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται πλέον στο ποσό των 54.507.000 ευρώ. Τέλος, ο εξαγορασθείς Planet (νυν City 99,5) έχει συνολικές ζημίες, το 2006, ύψους 5,9 εκατ. ευρώ. Η Γ. Αγγελοπούλου έχει ιδρύσει μια ακόμη εταιρεία, τη ΜΜΕ Ηλεκτρονικών Συμμετοχών, με κεφάλαιο 60.000 ευρώ, ενώ τότε που αγόρασε την εφημερίδα πούλησε τη συμμετοχή της στο Star (2,5%) και τώρα στο πρακτορείο «Ευρώπη» (11%). Έχει επίσης ανακοινώσει πολυετή συμφωνία με την Τυποεκδοτική (την εταιρεία του ΚΚΕ) για την εκτύπωση των εφημερίδων της και γι’ αυτό και διαψεύδουν, ανεπίσημα, τα στελέχη του «Τύπου» τις πληροφορίες περί μετακίνησης στην Ίριδα (ΔΟΛ 50% – Πήγασος 50%).


Σχολιάστε εδώ