ο Δαίμονας των δημαρχείων

Αναφέρομαι στο γνωστό θέμα για το οποίο από αυτήν τη στήλη σας είχα ενημερώσει την προηγούμενη εβδομάδα. Ο δήμαρχος Μελισσίων, Μανώλης Γραφάκος, είχε υπογράψει μια προγραμματική σύμβαση για να εκτελέσει ένα αντιπλημμυρικό έργο ύψους 4 εκατ. ευρώ. Κάτι όμως δεν πήγαινε καλά και ξεσηκώθηκαν οι δικοί του σύμβουλοι, φωνάζοντας για «περίεργες» μεθοδεύσεις ως προς την ανάδειξη των εργολάβων. Ο Γραφάκος διέγραψε τους διαφωνούντες συμβούλους, επειδή, όπως λέει, γύρναγαν στην πόλη και με διάφορα υπονοούμενα τον έκαναν «ρόμπα». Αφήστε τους συμβούλους, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι κακοπροαίρετοι και έχουν τους λόγους τους. Έλα όμως που και η Νομαρχία Αθηνών έχει την ίδια άποψη. Αρχίζω λοιπόν και ξεφυλλίζω τον φάκελο που έχω στα χέρια μου. Στις 28/12/07 με αριθμό πρωτοκόλλου 66410 η πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τεχνικών Έργων της Νομαρχίας Αθηνών, Χαρούλα Κεφαλίδου, έστειλε επιστολή στον Γραφάκο, γράφοντας τα εξής καταπληκτικά, για τα οποία μάλλον θα πρέπει να λάβει γνώση και ο Εισαγγελέας. «… Η κατ’ επίφαση επίσπευση του έργου, εκ μέρους σας, οδήγησε σε μια άνευ λόγου καθυστέρηση της προγραμματικής σύμβασης, λόγω της άστοχης επιλογής σας να εκτελεστεί το έργο με πρόσκληση περιορισμένου αριθμού εργοληπτών. Η επιλογή σας, για δημοπράτηση με διαδικασίες μη νόμιμες, είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του έργου σε 5.533.500 ευρώ αντί των 4.000.000 ευρώ». Ούτε λίγο ούτε πολύ η Νομαρχία του είπε: φέρε πίσω το έργο γιατί σε πήρανε χαμπάρι. Έτσι και έγινε. Το έργο θα εκτελεστεί από τη Νομαρχία. Έχω την εντύπωση όμως ότι πάλι κάτι δεν πάει καλά. Είναι δυνατόν η Νομαρχία να επισημαίνει παράνομες ενέργειες που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους κατά 1,5 εκατ. ευρώ και να μη στέλνει στον Εισαγγελέα τον φάκελο; Είναι δυνατόν ο Γραφάκος να επικαλείται απειρία για το λάθος που έκανε και όλα να τελειώνουν εκεί; Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών έχει την ίδια άποψη;

***

Μάζεψε τους δημότες του Αμαρουσίου ο Γιώργος Πατούλης και έκανε τον απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε. Μιλάμε για εξέδρα και σκηνικό που θα ζήλευε και η Χίλαρι. Ο Γιώργος εξελίσσεται σε Σαρκοζί της αυτοδιοίκησης. Ξεκαθάρισε βέβαια ότι θα είναι υποψήφιος και για την επόμενη τετραετία, βάζοντας έτσι φρένο στους φιλόδοξους μνηστήρες που καλοβλέπουν την καρέκλα του. Φυσικά μιλάω για δικούς του συμβούλους και ιδιαιτέρως για την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ρένα Χαλιώτη. Ως προς στην ουσία του απολογισμού δεν είπε πολλά πράγματα.

***

Προς το παρόν χωρίς όνομα μέχρι να ολοκληρωθεί ο φάκελος από την ΥΠΕΕ, πρώην ΣΔΟΕ. Η πληροφορία είναι απόλυτα διασταυρωμένη. Αδελφός νομάρχη, ιδιαίτερα προβεβλημένου, ελέγχεται για σοβαρές παραβάσεις εικονικών τιμολογίων, αφού και ο ίδιος ασκεί μεγάλη εμπορική δραστηριότητα. Φυσικά ο αδελφός νομάρχης δεν ευθύνεται σε τίποτα, αλλά, όπως και να το κάνουμε, δεν μπορείς να μιλάς για εξυγίανση της Νομαρχίας σου όταν ο δικός σου άνθρωπος είναι λαμόγιο με περικεφαλαία. Θα επανέλθω.

***

Αυτό που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο Νίκαιας είναι πρωτοφανές. Με απόφαση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Σταύρου Κορομπίλη, απαγορεύτηκε η είσοδος κάποιων πολιτών που ήθελαν να παρευρεθούν στη συνεδρίαση για να διαμαρτυρηθούν για τη λειτουργία μιας λαϊκής αγοράς που γινόταν στη γειτονιά τους. Ο Αριστερός, κατά τ’ άλλα, Σταύρος Κορομπίλης δέχτηκε σοβαρές κατηγορίες από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης, με αιτία αυτήν την απόφασή του. Πάντως, και ο δήμαρχος δεν έδειξε να διαφωνεί μ’ αυτήν την απόφαση και όλοι κατάλαβαν ότι υπήρχε προσυνεννόηση μεταξύ των δύο.

***

Είναι πολλά τα λεφτά. Υπάλληλος της Πολεοδομίας Αργυρούπολης, με αφορμή τα δημοσιεύματα που έχουμε κάνει αναφορικά με τις πολεοδομικές παρανομίες ενός πολυκαταστήματος στον Άγιο Δημήτριο, που έχει εξελιχθεί σε εθνικό ευεργέτη του δήμου με διάφορες χορηγίες, με ενημέρωσε ότι νομαρχιακός σύμβουλος της πλειοψηφίας τηλεφωνεί σε στελέχη της Πολεοδομίας για να κάνουν τα στραβά μάτια, προκειμένου να μη συντάσσουν εκθέσεις αυτοψίας όπου επισημαίνονται οι παρανομίες. Φυσικά μου είπε και το όνομα. Ρωτώντας έμαθα ότι ο εν λόγω προστάτης έχει εκδηλώσει και τη φιλοδοξία να είναι υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες εκλογές στον Άγιο Δημήτριο. Έτσι εξηγούνται όλα. Ο άνθρωπος γεμίζει τον κουμπαρά για την προεκλογική περίοδο. Ο νομάρχης τι λέει;

***

Για τα καρναβάλια της αρπαχτής έχω βαρεθεί να γράφω και να ξαναγράφω. Ο κάθε δήμος, που δεν έχει να πληρώσει τις καθαρίστριες των σχολείων, έχει βρει την ευκαιρία να βάζει χέρι σε μικρές ή μεγάλες μιζούλες. Και να βγάζουν μεροκαματάκι μέλη επιτροπών και υποεπιτροπών. Προμηθευτής δήμων με ηχητικά συστήματα, μου λέει ότι δίνει από δύο έως πέντε χιλιάδες ευρώ για να πάρει δουλειές αυτήν την περίοδο. Φυσικά, τη μίζα τη φορτώνει στο τιμολόγιο και δεν τον ενδιαφέρει. Όλοι γνωρίζουν ποιοι τα παίρνουν σε κάθε δήμο, αλλά κανείς δεν μιλάει.

***

Στην περιοχή της Παλλήνης υπάρχει μια έκταση 80 στρεμμάτων με έντονη πευκόφυτη δάσική κάλυψη. Βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης. Η έκταση αυτή αγοράστηκε το 1991 από μια κυπριακή εταιρεία μέσα σε μια νύχτα. Ο Δήμος Παλλήνης ενδιαφέρθηκε να αγοράσει την έκταση αυτή, προκειμένου να δοθεί ως χώρος αναψυχής στους κατοίκους, αλλά διαπίστωσε την εν κρυπτώ αγοραπωλησία. Λέμε εν κρυπτώ, γιατί, σύμφωνα με την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Λεβέντης, ο περιφερειάρχης Αττικής, που εκ του νόμου είχε ενημερωθεί για το γεγονός, έπρεπε να ενημερώσει τον Δήμο Παλλήνης βάσει της υποχρεωτικής νομοθεσίας «περί του δικαιώματος προτιμήσεων του Δημοσίου». Εύλογο το ερώτημα: Γιατί δεν ενημερώθηκε ο δήμος; Αβλεψία υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Αττικής ή κάτι άλλο;

***

Για μια ακόμη φορά αναβλήθηκε το θέμα, παρά το γεγονός ότι υπήρχε στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Βουλιαγμένης, σχετικά με τη λειτουργία των παράνομων καντινών που λειτουργούν στην παραλία του Καβουριού. Για άγνωστο λόγο, ο δημαρχάρας Γρηγόρης Κασιδόκωστας δεν παρευρέθηκε στο συμβούλιο και ο πρόεδρος Κοντονής, επειδή κατάλαβε ότι η «πατάτα» καίει, ζήτησε αναβολή. Πάντως, πάνω στο τραπέζι του δημοτικού συμβουλίου κυκλοφορούσε ένα έγγραφο του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Βουλιαγμένης, το οποίο ενημέρωνε τους συμβούλους ότι εκκρεμεί προσφυγή στο ΣτΕ εκ μέρους του συλλόγου κατά της λειτουργίας των καντινών. Έμαθα ακόμη ότι εκκρεμεί πρωτόκολλο κατεδάφισης της Κτηματικής Υπηρεσίας Πειραιά για τις καντίνες που ήδη υπάρχουν. Μετά από αυτά εύλογο είναι να είναι εξαφανισμένος ο αυτοκράτωρ Γρηγόριος.

***

Γελάνε και τα παγκάκια στην πλατεία του Δήμου Δάφνης, ύστερα από τις καταγγελίες που έκανε η διευθύντρια του δήμου Ζωή Ανδριοπούλου. Όπως η ίδια καταγγέλλει σε επιστολή που μας έστειλε, με βούλα και υπογραφή, αντιδήμαρχος διέρρηξε το γραφείο της, μάζεψε τα πράγματά της, τα έβαλε σε κούτα και τα μετέφερε σε άλλο γραφείο, όπου είχε μετατεθεί από τον δήμαρχο και αυτή αρνιόταν να πάει, επειδή, όπως λέει, οι συνθήκες στο νέο της γραφείο ήταν άθλιες και απάνθρωπες. Ψάχνοντας την καταγγελία αυτή και μιλώντας με άλλους υπαλλήλους του δήμου, έμαθα ότι η κόντρα δημάρχου και διευθύντριας έχει μεγάλο παρασκήνιο. Μου είπαν μερικά πράγματα, αλλά θέλουν περισσότερη διερεύνηση πριν τα γράψω. Μια ερώτηση μόνο θέλω να κάνω. Μήπως η αγαπητή υπάλληλος σκέφτεται να καταγγέλλει κάτι που αφορά τη θητεία της στην εποπτεία του δημοτολογίου κατά την περίοδο των δημοτικών εκλογών; Εδώ είμαι εγώ.

***

Πανταχού απούσα είναι η αντιπολίτευση από τα κοινά του Δήμου Ν. Ιωνίας. Οι διεκδικήσεις του δήμου για απαλλοτριώσεις χώρων προκειμένου να χτιστούν σχολεία, αλλά και οι φωνές διαμαρτυρίας κατοίκων για τοποθετήσεις παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, γίνονται χωρίς τη συμμετοχή του επικεφαλής της μειοψηφίας Νίκου Κουκουλάρη. Ο άνθρωπος φαίνεται ότι έχει άλλες πιο σοβαρές δουλειές και, αφού δεν εξελέγη δήμαρχος, τα έχει φορτώσει στον κόκορα. Αλίμονο. Δικαίωμά του είναι. Δημοτικοί σύμβουλοι πάντως, που ανήκουν στην παράταξή του, μου λένε ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Τι περιμένετε, ρε παιδιά; Με τα λόγια δεν γίνεται προκοπή. Όποιος έχει κότσια ας μπει μπροστά. Έτσι γίνονται οι δουλειές. Όλα τ’ άλλα είναι για τα πανηγύρια.

***

Την προηγούμενη Τρίτη, οι εργαζομένοι του Δήμου Παπάγου έκαναν στάση εργασίας εξαιτίας, όπως είπαν σε ενυπόγραφη δήλωσή τους, της συμπεριφοράς του δημάρχου απέναντι σε υπαλλήλους. Αφορμή ήταν ακόμη ένα επεισόδιο με θύματα δύο δημοτικούς αστυνομικούς. Γράφει η ανακοίνωση: «Επιτέθηκε φραστικά, προσβάλλοντάς τους με ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς». Όπως οι ίδιοι λένε, αυτή η συμπεριφορά είναι πολύ συχνή. Όσο μπόι του λείπει του αγαπητού δημάρχου, τόσο σκληρός είναι με τους υφισταμένους του. Φαίνεται ότι μη εκλογή του στο ΔΣ της ΤΕΔΚΝΑ τον έχει εκνευρίσει τα μέγιστα και ξεσπάει σε ταλαίπωρους και μεροκαματιάρηδες εργαζομένους. Εκτός και αν συμβαίνει κάτι άλλο.

***

Στον χορό των μηνύσεων και των αγωγών μπήκε και η διοίκηση του Δήμου Μαραθώνα απέναντι σε μια τοπική εφημερίδα. Ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Δημήτρης Μπέλλος, εξαιτίας κάποιων δημοσιευμάτων που τον συκοφαντούσαν, κατά την άποψή του, κατέφυγε στη δικαιοσύνη. Είναι περιττό να πω ότι εγώ μ’ αυτήν την πρακτική διαφωνώ. Ο πολιτικός μιλάει με το έργο του και αποστομώνει τους επικριτές του. Οι αγωγές έχουν γίνει μέσα προληπτικής… τρομοκρατίας.

***

Χαοτική παραμένει η κατάσταση περί των οικονομικών στον Δήμο Δραπετσώνας. Απλήρωτοι εργαζομένοι έως και 2 χρόνια. Η πληρωμή των ασφαλιστικών ταμείων αποτελεί ανέκδοτο. Τα πρόστιμα από κάθε οργανισμό (ΙΚΑ κ.λπ.) πέφτουν βροχή και φυσικά τα μέλη των ΔΣ των νομικών προσώπων βαρύνονται με προσωπικούς καταλογισμούς. Μου λένε στελέχη της πλειοψηφίας ότι ο δήμαρχος Αλέξανδρος Χρυσός σκέφτεται σοβαρά να τα παρατήσει. «Διαχειρίζομαι καθημερινά τη μιζέρια, χωρίς φως στο τούνελ. Δεν πάει άλλο». Εγώ τι να πω; Υπεύθυνοι όμως γι’ αυτήν την κατάσταση υπάρχουν; Υπάρχει κακοδιαχείριση ή ανικανότητα; Αυτό μας ενδιαφέρει. Πού πήγαν τα λεφτά, ρε;

***

Μόνο… ξύλο δεν έπεσε στην πρώτη συνεδρίαση της ΤΕΔΚΝΑ, στα νέα της γραφεία, ανάμεσα στον πρόεδρό της Δημ. Καλογερόπουλο και τον δήμαρχο Αγίας Παρασκευής Βασ. Γιαννακόπουλο. Αιτία ήταν η πρόταση του προέδρου να ονομαστεί η αίθουσα συνεδριάσεων της Ένωσης σε αίθουσα Θ. Κατριβάνου, αντί για αίθουσα Γκότση που ονομάζεται μέχρι σήμερα. Αίθουσα Γκότση, ο οποίος υπήρξε δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής, θα ονομαζόταν η αίθουσα της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ο Βασ. Γιαννακόπουλος απάντησε ότι κάθε αλλαγή είναι αδιανόητη και είπε στον Δ. Καλογερόπουλο να μην… τολμήσει να αλλάξει την ονομασία της αίθουσας, για να πάρει την απάντηση ότι θα αποφασίσει η συνέλευση της Ένωσης. Η συζήτηση πάντως του θέματος μετατέθηκε για την επόμενη συνεδρίαση.

Άραγε έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα των δήμων και οι ταγοί τους ασχολούνται και… τρώγονται με τις ονοματοδοσίες των αιθουσών;

***

Ο Νικήτας Κακλαμάνης θα ηγηθεί των παραστάσεων και των κινητοποιήσεων της ΚΕΔΚΕ προς το υπουργείο Οικονομίας για επίλυση των οικονομικών προβλημάτων των δήμων, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται σε… άθλια κατάσταση. Όπως σχολίαζαν μάλιστα αρκετοί δήμαρχοι στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ, για πρώτη φορά ένας δήμαρχος, που προέρχεται από τον συντηρητικό χώρο πρωτοστατεί σε κινητοποιήσεις τέτοιου είδους, απέναντι σε κυβέρνηση από τους κόλπους της οποίας αναδείχθηκε…

***

Στη συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ τέθηκε και το ερώτημα αν θα πρέπει να παραμείνει στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ Αττικής ο Σταύρος Γεωργόπουλος, δήμαρχος Ν. Ηρακλείου, του οποίου η θητεία έληξε. Τελικά αποφασίστηκε να παραμείνει. Είναι… κακλαμανικός βλέπετε…

***

Όλο το 24ωρο, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, θα λειτουργεί η υπηρεσία καθαριότητας στον Δήμο Ν. Ηρακλείου. Ο δήμαρχος Στ. Γεωργόπουλος είχε από την αρχή της θητείας του βάλει στόχο να βελτιώσει στον υπερθετικό βαθμό την καθαριότητα στον δήμο και είχε αρχίσει να οργανώνει τις υποδομές σε υλικό και προσωπικό. Τώρα που οι υποδομές ολοκληρώθηκαν, ο τομέας καθαριότητας του δήμου θα είναι όλες τις ώρες της ημέρας και κάθε μέρα στο πλευρό του πολίτη.


Σχολιάστε εδώ