Κανάλια εναντίον παραγωγών

Ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, Τηλεοπτικά Δικαιώματα, ο οποίος ελέγχεται από την Ένωση Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, έστειλε εξώδικα προς τους άλλους οργανισμούς Δίας, Ερμείας, Ηριδανός, Pro Media και Grammo, αλλά και σε μια σειρά εισαγωγέων όπως η Sony και η Σάνυο, διεκδικώντας το 20% από τα έσοδα πώλησης της «άγραφης κασέτας». Με τον όρο «άγραφη κασέτα» εννοούμε τα έσοδα που αποδίδονται σε οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης επί των πωλήσεων των διαφόρων μέσων αποθήκευσης (κασέτες, DVD). Δύο πάντως τηλεοπτικοί σταθμοί, Mega και Alpha, διεκδικούν αναδρομικά από το 1995 ως και σήμερα μερίδιο από τα χρήματα που εισέπρατταν οι φορείς.

Στο εξώδικα η Τηλεοπτικά Δικαιώματα επικαλείται το άρθρο 18 παρ. 3 του ν. 2121/1993, που το προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι «… η αμοιβή που εισπράττεται από την εισαγωγή ή την παραγωγή των συσκευών εγγραφής και υλικών φορέων ήχου ή εικόνας ή ήχου και εικόνας των συσκευών και εξαρτημάτων μη ενσωματωμένων στην κύρια μονάδα ηλεκτρονικών υπολογιστών (ήτοι 6%), καθώς και των υλικών φορέων ψηφιακής αντιγραφής, εκτός από τα αποθηκευτικά μέσα (δισκέτες) κάτω των 100 εκατομμυρίων ψηφίων, κατανέμεται κατά 55% στους πνευματικούς δημιουργούς, 25% στους ερμηνευτές ή εκτελεστές καλλιτέχνες και 20% στους παραγωγούς γραμμένων μαγνητικών ταινιών ή άλλων γραμμένων υλικών φορέων ήχου ή εικόνας ή ήχου και εικόνας». Σύμφωνα με πληροφορίες, από αυτό το 20% επί των πωλήσεων άγραφων κασετών και DVD η ΕΙΤΗΣΕΕ διεκδικεί το 80%.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ υποστηρίζει πως ως σήμερα οι παραγωγοί εισπράττουν «το σύνολο της προβλεπόμενης στο άρθρο 18 παρ. 3 του ν. 2121/1993 εύλογης αμοιβής που αναλογεί στους παραγωγούς υλικών φορέων ήχου ή εικόνας ή ήχου και εικόνας (20%)», και υποστηρίζει ότι δικαιούται να εισπράττει το μεγαλύτερο μέρος, «δεδομένου ότι είμαστε δικαιούχοι των δικαιωμάτων του μεγαλύτερου μέρους των οπτικοακουστικών παραγωγών που μεταδίδονται τηλεοπτικά από εμάς τους ιδίους». Η Τηλεοπτικά Δικαιώματα και οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας καλούν τους παραγωγούς να συμφωνήσουν ως την 1η Απριλίου σε διακανονισμό για τα έσοδα από το 20% των πωλήσεων, διαφορετικά την απόφαση θα την λάβει, όπως ορίζει η νομοθεσία, ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Μάλιστα, δύο τηλεοπτικοί σταθμοί, το Mega και ο Alpha, θεωρώντας πως είναι παραγωγοί οπτικοακουστικών έργων «και ως εκ τούτου οι αρχικοί δικαιούχοι των δικαιωμάτων επί της συντριπτικής πλειοψηφίας των μεταδιδόμενων τηλεοπτικά προγραμμάτων», διεκδικούν μερίδιο από την εύλογη αμοιβή που εισέπραξαν οι παραγωγοί από την 1-10-1995 μέχρι και σήμερα.

Τέλος, απευθυνόμενοι στους εισαγωγείς DVD και κασετών, τους καλούν μέχρι να συναφθεί νέο συμφωνητικό των τηλεοπτικών σταθμών με τους παραγωγούς, ή μέχρι να βγει απόφαση από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, μετά την 1η Απριλίου να μην καταβάλλουν «εύλογη αμοιβή σε κανέναν Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Παραγωγών υλικών φορέων ήχου ή εικόνας ή ήχου και εικόνας».


Σχολιάστε εδώ