Υποβάθμισαν το 40ήμερο μνημόσυνο του Χριστόδουλου

Χωρίς μια στοιχειώδη ανακοίνωση για να το πληροφορηθεί ο κόσμος, προέβησαν στην τέλεση του μνημόσυνου περισσότερο για τυπικούς λόγους παρά για την ουσία του θέματος. Καθώς φαίνεται, φθονούν και φοβούνται τον Χριστόδουλο ακόμη και μετά θάνατον. Έπρεπε ν’ ανοίξει κανείς δηλαδή την τηλεόρασή του και να πέσει πάνω στο πρώτο κρατικό κανάλι για να καταλάβει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος τιμά τον άνθρωπο που για δέκα ολόκληρα χρόνια κράτησε στα στιβαρά του χέρια το πηδάλιό της. Ότι τιμά τον άνθρωπο που η εξόδιος ακολουθία του συγκέντρωσε πάνω από το φέρετρό του, σύμφωνα με τις στατιστικές μετρήσεις της αστυνομίας, πάνω από 1,5 εκατομμύριο Έλληνες. Και η συμπεριφορά αυτή, τόσο του Αρχιεπισκόπου όσο και των υπόλοιπων μελών της ΔΙΣ, φανερώνει πολλά.

Στο μνημόσυνο προέστη ο κ. Ιερώνυμος και παρέστησαν περί τους 15 Μητροπολίτες, Συνοδικοί και πνευματικά τέκνα του Χριστόδουλου. Η παρέα των Ηρακλέων του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου δεν τόλμησε να λάβει μέρος στο μνημόσυνο.

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκήρυξε ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ. Μ’ ένα μεστό περιεχομένου κείμενο, το οποίο ανέγνωσε, προσπάθησε να προσεγγίσει την προσωπικότητα του Χριστόδουλου. Θα ήταν προτιμότερο, πάντως, ο λόγος αυτός, λόγος καρδιάς και ψυχής, να ήταν από στήθους, όπως ακριβώς συνήθιζε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος και μέντορας του κ. Δανιήλ.

Τραγική εξάλλου ήταν η διαπίστωση του πλήθους των πιστών που έσπευσαν να αποθέσουν ένα λουλούδι ή ν’ ανάψουν ένα κεράκι στον τάφο του Χριστόδουλου στο Α΄ Νεκροταφείο. Με το αιτιολογικό ότι δεν πρόλαβαν, μέσα στον μήνα που μεσολάβησε, να φτιάξουν ένα σωστό μνήμα, αντάξιο του Χριστόδουλου, δημιούργησαν ένα πρόχειρο κατασκεύασμα, απόλυτα προσαρμοσμένο στο δόγμα του «σεμνά και ταπεινά». Πάντως, αν δεν έχουν χρήματα για να κάνουν έναν σωστό τάφο, αναλαμβάνουμε να κάνουμε έρανο και να τα μαζέψουμε από τον κόσμο.


Σχολιάστε εδώ