Ο Ανδρέας τα ʼλεγε από το 1990 για τα σχέδια που κρύβονται πίσω από τα Σκόπια

Όπως τότε που πρώτος είχε μιλήσει στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης που δινόταν στα εγκαίνια της ΔΕΘ στη συμπρωτεύουσα, έναν χρόνο πριν φύγει, για το «πακέτο Αιγαίου» που έρχεται. Δεν είναι αθώα η επιμονή των Σκοπίων να ονομάζονται «Μακεδονία». Ήταν ο σπόρος που έπρεπε να ριχτεί, σύμφωνα με τα σχέδια ισχυρού λόμπι, για να καλλιεργηθεί στη συνέχεια η ιδέα της «Μεγάλης Μακεδονίας». Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν σαφής. Και συγκεκριμένος για τις επιδιώξεις που κρύβονται πίσω από την προσπάθεια ιδιοποίησης του ονόματος της Μακεδονίας μας.

Έλεγε τότε, 17 περίπου χρόνια πριν:

«Σε ό,τι αφορά στην ονομασία, για μας το θέμα είναι κρίσιμο! Για μένα, δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα να δεχθώ τον όρο “Μακεδονία”, υπό οιανδήποτε μορφή αυτός περιέχεται στην ονομασία των Σκοπίων!

Πολλοί ξένοι ρωτούν, γιατί επιμένετε τόσο στο θέμα της ονομασίας; Τι είδους μονομανία είναι αυτή, τι μανία καταδιώξεως;

Κι όμως υπάρχει λόγος! Πολλές δεκαετίες τώρα υπάρχει το “σλαβομακεδονικό” λόμπι, πανίσχυρο στον Καναδά, ισχυρό στην Αυστραλία, ισχυρό στις ΗΠΑ. Αυτό το λόμπι δουλεύει γι’ αυτό που λέγεται η “Μεγάλη Μακεδονία”. Η “Μεγάλη Μακεδονία” που θα περιέχει τη Μακεδονία του Πιρίν, τα Σκόπια και την ελληνική Μακεδονία. Η προπαγάνδα είναι πολύχρονη και καλά χρηματοδοτημένη.

Αλλά για να πετύχει ένα τέτοιο σενάριο –γιατί σενάριο είναι, δεν λέω ότι θα βγει πέρα, δεν θα το αφήσουμε να βγει πέρα– για να υπάρξει αυτό το σενάριο χρειάζεται μια “άγκυρα”, χρειάζεται ένα όχημα αλυτρωτισμού, όπως έχει ειπωθεί, χρειάζεται να υπάρχει κάτι, ένα κράτος που να λέγεται “Μακεδονία”.

Αυτή είναι η σημασία του να μην υπάρχει στα σύνορά μας κράτος που να λέγεται “Μακεδονία”, διότι αποτελεί απειλή εν δυνάμει. Αυτό είναι ένα από τα σενάρια για τη Βαλκανική χερσόνησο».


Σχολιάστε εδώ