Οι κομματικοί αρχιστράτηγοι

Γενομένης μάλιστα συζητήσεως στην τηλεόραση επ’ αυτού του καίριου θέματος, μου ζητήθηκε να εξηγήσω πώς είναι δυνατόν να έχουν παρακαμφθεί οι στρατιωτικοί από τις στρατιωτικές προμήθειες.

Hαπάντησή μου λοιπόν ήταν και παραμένει ότι τα πολιτικά κόμματα έχτισαν ένα οργανωτικό έκτρωμα που λεγότανε ΓΔΕ και σήμερα από ντροπή κάπως αλλιώς, όμως κάνει την ίδια δουλειά, το οποίο απέκτησε την αποκλειστικότητα στις στρατιωτικές προμήθειες. Όμως μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, πολλώ δε μάλλον οι χιλιάδες εικόνες που είδα προχθές στην ΤV στην εκπομπή του κ. Τριανταφυλλόπουλου, που πραγματικά ήταν εκατομμύρια λέξεις. Άκουσα πράγματα και ονόματα, που ακόμα κι εμένα, που έχω ζήσει από μέσα, τις αυθαιρεσίες των προμηθειών οπλικών συστημάτων, με άφησαν άναυδο. Άκουσα το όνομα του βουλευτή της ΝΔ Λυκουρέντζου, ο οποίος ως γνωστόν, ήταν γραμματέας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα των TOR-M1 και TPQ 37. Φανταστείτε ότι τον Δεκέμβριο του 2006 είχα γράψει γι’ αυτά τα δύο οπλικά συστήματα και αναλυτικά για το τεράστιο σκάνδαλο της SIEMENS που μόλις τώρα κατόρθωσε να το αναδείξει ο ελληνικός Τύπος και φυσικά αυτό όχι από ενδιαφέρον για το διασπαθιζόμενο δημόσιο χρήμα, αλλά λόγω Γερμανίας. Στου καθενός τη διάθεση είναι το φύλλο εκείνο της εφημερίδος «ΠΑΡΟΝ» για να διαπιστώσει πόσο εγκαίρως ενημερώσαμε την κοινή γνώμη επί του σοβαρού αυτού θέματος. Ο κ. Λυκουρέντζος λοιπόν, για να μη χάνουμε και τη συνέχεια, ήρθε με τη ρομφαία της κάθαρσης, επαγγελλόμενος αλήθεια, διαφάνεια και τιμωρία των όποιων ενόχων. Την περίοδο εκείνη συναντηθήκαμε σε μια εκπομπή του κ. Τράγκα, στην οποία συμμετείχε και ο πρώην ΥΦΕΘΑ κ. Αποστολίδης. Στις μεγαλοστομίες τότε του κ. Λυκουρέντζου, απήντησα απλώς ότι η επιτροπή του δεν θα τολμήσει να καταλήξει πουθενά, γιατί είναι όλοι το ίδιο. Πέρασαν τρία χρόνια από τότε και όλος ο ελληνικός λαός ξέρει τι έγινε με το πόρισμα της επιτροπής για τα TOR M1 και TPQ 37.

Τον κ. Λυκουρέντζο λοιπόν ο Μάκης τον εξέθεσε διαβάζοντας την έκθεση του γερμανού διευθυντή της EADS κ. Ομπερμάγιερ, όπου αυτός αναφέρει στην εταιρεία του ότι συναντήθηκε με Έλληνες της εξουσίας για να πουλήσει τα μαχητικά αεροσκάφη Γιουροφάιτερ στην Ελλάδα. Μεταξύ των προσώπων που συνάντησε ο Γερμανός ήταν ο κ. Λυκουρέντζος και δύο πασίγνωστοι δημοσιογράφοι. Έφερε λοιπόν ο Τριανταφυλλόπουλος τέτοια συγκλονιστικά στοιχεία για το μέλος αυτό του Κοινοβουλίου μας, που νομίζουμε ότι είναι πια θέμα της ίδιας της Βουλής, αν θα πρέπει να συνεχίσει να τον θεωρεί μέλος της. Γράφει λοιπόν ο κ. Ομπερμάγιερ ότι συναντήθηκε τον Ιούνιο του 2007 στο Κολωνάκι με τον κ. Λυκουρέντζο, ο οποίος του είπε ότι στις 16

Σεπτ. θα γίνουν εκλογές και μετά τέσσερεις μήνες θα συναφθεί σύμβαση ΕΑΒ – EADS αξίας 9,7 εκατομμυρίων ευρώ. Στόχος ήταν να προμηθευθεί η ελληνική Πολεμική Αεροπορία το μαχητικό Γιουροφαίτερ, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω είναι το ακριβότερο στον κόσμο στο είδος του και πάνω από όλα, κανένα κράτος δεν το έχει προμηθευθεί μέχρι σήμερα, ούτε και αυτές οι χώρες παραγωγής του. Το σπουδαίο είναι ότι όσα είπε ο κ. Λυκουρέντζος στον Γερμανό πραγματοποιήθηκαν όλα με μια εκπληκτική ακρίβεια, περιλαμβανομένης ακόμα και της συμβάσεως τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές. Περίμενα να βγει στην εκπομπή ο κ. Λυκουρέντζος και να κατακεραυνώσει τον Μάκη. Εις μάτην όμως.

Όπως και να ‘ναι, μπορεί κάποτε να διαφωνήσαμε σε κάτι στην τηλεόραση με τον βουλευτή, όμως σέβομαι το αξίωμά του και δεν θα ‘θελα ποτέ να τον δω σ’ αυτή τη θέση. Θα μου πείτε, δίνεις βάση σ’ αυτά που λέει ο Τριανρταφυλλόπουλος; Να σας πω την αλήθεια, τα στοιχεία του ήταν ατράνταχτα. Και για να σας πω και μια δεύτερη αλήθεια, σε όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας υπάρχει μια απαράβατη αρχή, ότι τις πληροφορίες για παρανόμους δεν τις αναζητείς στο κατηχητικό αλλά στον υπόκοσμο. Μένω λοιπόν έκπληκτος υπό ποίαν ιδιότητα ο κ. Λυκουρέντζος συνάντησε τον κ. Ομπερμάγιερ για να αγοράσει η Ελλάδα το αεροσκάφος αυτό. Ποιο ήταν το διακύβευμα, ώστε να εκθέσει σε περιπέτεια ο βουλευτής την προσωπικότητα και το αξίωμά του; Τι γνώσεις έχει ο βουλευτής και ποία εξουσιοδότηση για να ενεργεί ως μεσάζων και πώς τόλμησε να εμπλέξει τον κ. πρωθυπουργό σε συζήτηση μ’ έναν έμπορο όπλων;

Στο πάνελ του κ. Τριανταφυλλόπουλου ήταν αξιόλογοι άνθρωποι, οι οποίοι έψεξαν μετά βδελυγμίας την ενέργεια του βουλευτή. Μάλιστα, ο καθηγητής κ. Σαρρής είπε τη μεγάλη αλήθεια ότι στις στρατιωτικές προμήθειες οι Στρατιωτικοί είναι κομπάρσοι. Εκπληκτική και ωμή ήταν και η δήλωση του κ. Σκαρλάτου (τέως πτεράρχου), του Έλληνα εκπροσώπου της EADS. Δεν ξέρουν τα θέματα, δεν μπαίνουν στο internet για να ενημερωθούν και ως εκ τούτου γίνονται συναντήσεις προς ενημέρωσή τους για τον παραπέρα χειρισμό του θέματος. Πέραν τούτου επιβεβαίωσε και τις συναντήσεις τόσο του κ. βουλευτού όσο και των δύο δημοσιογράφων. Στο ρεπορτάζ ο γνωστός στρατιωτικός ρεπόρτερ κ. Βερύκιος αναφερόμενος στην ανάμιξη των δημοσιογράφων ανέφερε ότι: Συχνά-πυκνά, όλο και περισσότερο οι εταιρείες δημοσίων σχέσεων ανακατεύονται σ’ αυτές τις δουλειές και εμείς δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάκτυλό μας. Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Καρβουνόπουλος αναφερόμενος στην ανάμιξη δημοσιογράφων στα θέματα των εξοπλισμών απήντησε διά της λέξεως «είθισται».

Όλα τα παραπάνω δείχνουν σε ποια κατάσταση έχει περιέλθει το σύστημα εξοπλισμού των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Τα παραπάνω γεγονότα είναι μια καθαρή εικόνα των παρασκηνίων, όπου οι μεσάζοντες κυριαρχούν και απομονώνουν τους ειδικούς και καταπατούν τα θεσμικά όργανα της πολιτείας. Η αυθαιρεσία υποθάλπεται, η μίζα εξαγοράζει συνειδήσεις, η άμυνα πλήττεται καίρια. Όταν ένας βουλευτής παντελώς άσχετος με την στρατηγική, που δεν έχει δει ποτέ πολεμικά σχέδια, που δεν γνωρίζει τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, τολμά να συναντά τον εκπρόσωπο πωλήσεων μιας εταιρείας κατασκευής οπλικών συστημάτων, τότε ο κάθε Έλληνας καταλαβαίνει ότι βρισκόμαστε σε βαθύτατη και προϊούσα κρίση. Το χειρότερο είναι ότι παρά την πικρή εμπειρία των απαράδεκτων φαινομένων στα κονδύλια των εξοπλισμών της τελευταίας εικοσαετίας, που σήκωσαν μια τεράστια κατακραυγή σ’ ολόκληρη τη χώρα, δεν στάθηκε κάτι ικανό να αποτρέψει τον βουλευτή από την επιλήψιμη ενέργειά του να συναντήσει εκτός Βουλής τον κ. Έρβιν Ομπερμάγιερ. Πρέπει μέχρι και ο τελευταίος Έλληνας να μάθει ότι οι κομματικοί φωστήρες αρχιστράτηγοι ευθύνονται απολύτως για την κρατούσα κατάσταση στην Εθνική μας Άμυνα. Ίσως τώρα να μπορέσουμε να εξηγήσουμε γιατί μας υποτιμούν τα Σκόπια, η Τουρκία αλλά και οι σύμμαχοί μας. Όσον αφορά τα Νησιά μας του Ανατολικού Αιγαίου, φαίνεται ότι θα περιμένουν ακόμα πολύ για να εξοπλιστούν.


Σχολιάστε εδώ