Μπρος γκρεμός και πίσω Τσίπρας στο ΠΑΣΟΚ

Δεν χρειάζεται και πολύ να προσπαθήσει, γιʼ αυτό και όλοι οι σύντροφοί του στο κόμμα, βουλευτές και στελέχη, τα έβαλαν μαζί του, τονίζοντας ότι ο Πάγκαλος κάνει πάλι ό,τι και με τον Αβραμόπουλο σʼ εκείνες τις περίφημες δημοτικές εκλογές, όπου «κύριο Τίποτα» τον ανέβαζε, «κύριο Τίποτα» τον κατέβαζε και εν τέλει τον ανέδειξε σε αστέρα πρώτου μεγέθους, μέχρι που στο τέλος τον αναγνώρισε και ο ίδιος…

Δεν είναι όμως μόνον οι χαρακτηρισμοί του Πάγκαλου για τον «ξέγνοιαστο καβαλάρη» της Κουμουνδούρου, που εμφανιζόμενος με τη μοτοσυκλέτα του, ως άλλος… Τζέιμς Ντην, αιφνιδιάζει το πολιτικό σύστημα και το βγάζει από τη βόλεψή του κάνοντάς το να τρέμει σαν τα κοριτσάκια με τους αστέρες του Χόλιγουντ. Ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ μοιάζει σαστισμένο από το «μέικ απ» του Αλέξη και προσπαθεί να βάλει τα καλά του για να αντιμετωπίσει τον βασικό πρωταγωνιστή της ταινίας «Ο διάβολος φορούσε Πράντα», αλλά από τη θέση του… θεατή.

Ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται να… ζαλίστηκε από το… άρωμα του Αλέξη και όταν αναγκαστικά πήρε τηλέφωνο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για να τον καλωσορίσει στο «κλαμπ των αρχηγών», αυτό έγινε αντιληπτό. Η Κουμουνδούρου λέει ότι τα συγχαρητήρια του Γιώργου προς τον Αλέξη ήταν παγωμένα, αμήχανα, σε αντίθεση με τα συγχαρητήρια του Καραμανλή που μόνο για μπάλα σε γήπεδο πέντε επί πέντε δεν προσκάλεσε τον Αλέξη να παίξουν. Τόσο διαχυτικός ήταν απέναντί του, ενώ ο Γιώργος, με διάφορα τρικ και τεχνάσματα, προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω του τη σκόνη από την BMW του Αλέξη. Και επειδή το ΠΑΣΟΚ μάγο Κόπερφιλντ δεν διαθέτει, τι θα μπορέσει να κάνει ο Παπανδρέου;

«Αν δεν δει κατάματα τα πράγματα και δεν μπορέσει να προσαρμόσει την πολιτική του στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, τότε θα γεράσουμε πρόωρα, έλεγαν στελέχη που βρίσκονται κοντά στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Ορισμένοι δε, που έχουν πολύ καλή σχέση μαζί του σημείωναν ότι αν ο πρόεδρος σταθεί επιφανειακά στην αντιμετώπιση του φαινομένου Τσίπρα και δεν λάβει δραστικές αποφάσεις, τότε πάμε όλοι χαμένοι».

Η αγωνία στη Χαριλάου Τρικούπη είναι και καταγεγραμμένη και πασιφανής. Χάνουν εκλογικό έδαφος συνεχώς, όχι από την πολιτική του Συνασπισμού, που δεν θα αργήσει κι αυτή να φανεί, γιατί τώρα δεν υφίσταται, αλλά από το… βήξιμο και μόνο του Τσίπρα… συναχώνονται. Άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ίσως γιατί… βιάζονται ή γιατί θέλουν να γίνουν αρεστοί στον Παπανδρέου, δεν δείχνουν να συμμερίζονται τις αγωνίες αυτών που βλέπουν την μπόρα να έρχεται… Ισχυρίζονται ότι το φαινόμενο Τσίπρα θα κάνει γρήγορα τον κύκλο του και το συγκρίνουν με τις περιπτώσεις Σαμαρά και Αβραμόπουλου: Θα τον χρησιμοποιήσουν τα συμφέροντα όσο τους διευκολύνει, για να πιέσει τα δύο μεγάλα κόμματα, και στη συνέχεια το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε, λένε με ύφος που θυμίζει το… αλάθητο του Πάπα. Στην πολιτική όμως δεν είναι τα πάντα προβλέψιμα. Και αν ο Αλέξης Τσίπρας πάρει στα σοβαρά τον ρόλο του και αρχίσει να ροκανίζει σιγά σιγά το σημερινό πολιτικό σύστημα, τότε τι γίνεται; Η νέα γενιά είναι σίγουρο ότι θα τον δεχθεί στον ρόλο του πρωταγωνιστή και αν ο ρόλος αυτός δεν είναι συγκυριακός, αλλά κάτι πιο σύνθετο και μόνιμο; Εδώ κανείς από το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά: «Θα δείξει», λένε. Η πολιτική όμως είναι και πρόβλεψη, αλλά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι περισσότεροι προτιμούν να κοιμούνται ήσυχοι και δεν κάνουν τίποτα, προς το παρόν τουλάχιστον, για να αποφύγουν το μοιραίο που κάποιοι άλλοι βλέπουν να έρχεται κατά πάνω τους.

Ο αγώνας για να… εξουδετερωθεί η «χρυσόσκονη» του Αλέξη δίνεται από λίγα μόνον στελέχη, και έχει σημασία αυτό. Οι υπόλοιποι βλέπουν το παγόβουνο που έρχεται κατευθείαν πάνω στον Τιτανικό, αλλά δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Δεν ενδιαφέρονται αν βυθιστούν μαζί με το σκάφος.

Ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνουν συνεργάτες του, δείχνει ότι δεν ανησυχεί από την άνοδο Τσίπρα, καθώς, σύμφωνα με τις αναλύσεις των συνεργατών του, οι εξελίξεις στον ΣΥΝ και η εκλογή Τσίπρα στην ηγεσία είναι απλώς το αποκορύφωμα της πολιτικής του Αλέκου Αλαβάνου, που χειρίστηκε με μεγάλη δεξιοτεχνία, όπως λένε, τη διαδοχή του: «Θυμάστε το 2004, παραμονές των εκλογών, τι δυναμική είχε αναπτυχθεί υπέρ της εκλογής του Γιώργου; Κάπως έτσι γίνεται και τώρα με τον Τσίπρα, αλλά σε βάθος χρόνου θα τεθεί στις σωστές πολιτικές βάσεις η αρχηγία του στον ΣΥΡΙΖΑ».

Την ίδια ώρα, στελέχη που πρόσκεινται στον Παπανδρέου διαπιστώνουν ότι κανείς από το μπλοκ που στήριζε ή στηρίζει ακόμη τον Ευάγγελο Βενιζέλο δεν δείχνει διατεθειμένος να βοηθήσει τον Παπανδρέου και γενικά το κόμμα ώστε να μην τους επηρεάσει η δυναμική που αναπτύσσει με γρήγορους ρυθμούς ο ΣΥΝ. Σε όλες τις προσυνεδριακές διαδικασίες, που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα, τα στελέχη αυτά, είτε της κομματικής ηγεσίας είτε της βάσης, δείχνουν αποστασιοποιημένα, λες και βρίσκονται σε άλλον πλανήτη: «Κανείς από αυτούς δεν ενδιαφέρεται, όχι μόνο στις περιοχές όπου μετέχω εγώ, αλλά μαθαίνω και από άλλους ότι το ίδιο κάνουν και αλλού. Άρα είναι γραμμή τους αυτό», λέει στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον Παπανδρέου.

Η ανησυχία τους αφορά όλα τα επίπεδα. Το συνέδριο, λένε, δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ομοιογένεια των στελεχών και γιʼ αυτό παρατηρούνται παρόμοια φαινόμενα σε όλες τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ. Ο Παπανδρέου ωστόσο θέλει να αρπάξει την ευκαιρία του συνεδρίου και να εμφανίσει το κόμμα (και άρα και τον εαυτό του) δυνατό πολιτικά. Μάλιστα φέρεται να λέει προς τα στελέχη του ότι ο Βενιζέλος πρέπει να ενισχυθεί πολιτικά και να ψηφιστεί από μεγάλη μερίδα συνέδρων, γιατί μόνον έτσι θα εξαλειφθούν τα φαινόμενα της εσωκομματικής σύγκρουσης.

Ο Θόδωρος Πάγκαλος πάντως, όπως και άλλα κορυφαία στελέχη, δείχνει να μην πιστεύει πλέον στο όνειρο. «Ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν πείθει», λένε αυτά τα στελέχη στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες τους και για τον λόγο αυτό δεν θέλουν να αναλάβουν και ευθύνες για το σύνολο της πολιτικής του κόμματός τους. «Χρειάζεται να αντιδράσουμε ουσιαστικά στη θύελλα που έρχεται και όχι για τα μάτια του κόσμου, επικοινωνιακά μόνο», λένε, αλλά όμως μέχρις εκεί, δεν κάνουν τίποτα απολύτως για να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση. Ο καθένας κοιτάζει μόνο την προσωπική του προβολή, πώς να διασωθεί στη φουρτούνα, αδιαφορώντας για το κόμμα.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, έχοντας, όπως διαβεβαιώνουν συνεργάτες του, αντιληφθεί τι συμβαίνει στο κόμμα με όλα αυτά τα αρνητικά φαινόμενα, δείχνει, τουλάχιστον προς τα έξω, ότι δεν ανησυχεί. Σίγουρα όμως δεν είναι όλα ρόδινα. Χρειάζεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες, για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου, αλλά υπάρχουν πάντα τα στελέχη εκείνα που με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους αλλάζουν συνεχώς το κλίμα εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα ο Παπανδρέου να μην μπορεί να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά: «Αν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το ΠΑΣΟΚ υπολείπεται με μικρή διαφορά από τη ΝΔ, τότε θα άλλαζε όλο το κλίμα υπέρ του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του θα είχαν λόγο να δείξουν όρεξη και με αυτοπεποίθηση να επιχειρήσουν την ανατροπή της». Αυτό επισημαίνουν στο επιτελείο του Παπανδρέου ορισμένοι σύμβουλοί του, που εκτός των άλλων βλέπουν πως ό,τι εισηγούνται στον αρχηγό τους δεν πιάνει τόπο. Και στέλεχος που βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ τονίζει στο «Π»: «Οι πολιτικές που έχουμε χαράξει και υιοθετήσει μέσα από το πρόγραμμά μας πρέπει να εκλαϊκευτούν, ώστε να μπορέσει να τις καταλάβει ο απλός κόσμος, που δεν θέλει με τίποτα πια, σιχαίνεται, να ακούει για τα εσωκομματικά μας».


Σχολιάστε εδώ