Κασουλίδης – Χριστόφιας έτοιμοι για λύση με βάση το Σχέδιο Ανάν

Συγκεκριμένα, απόρρητη έκθεση που συντάχθηκε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη υποστηρίζει πως οι δύο υποψήφιοι Γ. Κασουλίδης και Δ. Χριστόφιας, αν εκλεγούν, θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν μια λύση του Κυπριακού με βάση το Σχέδιο Ανάν!

Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης πως το ΑΚΕΛ και ο Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρούνται κόμματα με «ρεαλιστική γραμμή», που θα ξεκινήσουν χωρίς όρους τις οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις.

Ενδιαφέρον επίσης έχουν οι εκτιμήσεις που διατυπώνονται στο έγγραφο και αφορούν τις προσωπικότητες των τριών υποψήφιων προέδρων. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος θεωρείται πως, αν εκλεγεί, θα ισχυροποιήσει τη θέση του και θα σκληρύνει τη στάση του στην όποια διαπραγμάτευση πάρει μέρος. Επίσης, θα αξιοποιήσει το πρόβλημα της Κύπρου για να αποτρέψει αναβάθμιση της τουρκοκυπριακής κοινότητας και να δυσκολέψει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τον Δ. Χριστόφια αναφέρεται ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί μια λύση βασισμένη σε βελτιωμένη έκδοση του Σχεδίου Ανάν και ότι θα κάνει ανοίγματα προς την τουρκοκυπριακή πλευρά. Τέλος, για τον Γ. Κασουλίδη αναφέρει πως, εάν εκλεγεί, θα αποδεχθεί το Σχέδιο Ανάν ως μια ισχυρή βάση για επίλυση του Κυπριακού.


Σχολιάστε εδώ