αμυντικά θέματα

Σκάνδαλο SIEMENS Ι!

l Έψαξαν, λέει, τα ταμεία τους τα κόμματα κατά την εξεταστέα περίοδο και δεν βρήκαν παράνομες εισροές…

lΜας έπεισαν απόλυτα! Λες και δεν ξέρει όλος ο κόσμος για το μαύρο χρήμα που εισρέει, αλλά δεν καταχωρείται. Πάλι μας νομίζουν αφελείς.

lΑν ακούσετε ότι συγκροτείται εξεταστική επιτροπή, βάψτε τα μαύρα. Κάποια νέα επιτροπή που θα τα κουκουλώσει όλα μάνι μάνι, για να μη θιγεί η συντεχνία…

lΠερισσότερη εμπιστοσύνη πρέπει να έχουμε στην αμερικανική εταιρεία DEBEVOISE-PLIMPTON που, με επικεφαλής μία από τις πιο σκληρές εισαγγελείς της Ν. Υόρκης, την κ. Τζο Γουάιτ, κάνει τους ελέγχους. Μόνο αυτή μπορεί να ανακαλύψει ποσά και να δώσει ονόματα…

lΗ διαφθορά, πλέον, έχει προσλάβει ενδημικό χαρακτήρα…

Σκάνδαλο SIEMENS II

lΌπως ξαναγράψαμε (05.01.08), ενδέχεται στον χορό της SIEMENS να μπει και το στρατιωτικό σύστημα τηλεπικοινωνιών ΕΡΜΗΣ, για το οποίο ακούγονται φοβερές υπερκοστολογήσεις και άλλα τινά.

lΗ σύμβαση ΥΕΘΑ-ΕΑΒ, με κύριο φορέα τη SIEMENS, υπογράφηκε το 1999 (025Α/99), το υλικό θα έπρεπε να παραδοθεί το 2004, αλλά τίποτα δεν έγινε μέχρι σήμερα, χωρίς κανείς να ενοχλείται! Τι λέει το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ; Χωρίς ηλεκτρονικό πόλεμο Στρατού, χωρίς UAVs, χωρίς ΕΡΜΗ, πώς θα πολεμήσουν αν χρειαστεί; Αφασία;

Επίσκεψη Μπάρακ στην Τουρκία

lΟ πρώην πρωθυπουργός και νυν ΥΕΘΑ του Ισραήλ, κ. Μπάρακ, θα επισκεφθεί σύντομα την Τουρκία για να οριστικοποιήσει την αγορά από τη δεύτερη δέκα υπερσύγχρονων UAVs (μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών) τύπου HERON, κόστους 190 εκατ. δολάρια.

lΟι Τούρκοι λένε ότι τα θέλουν για το Ιράκ, όπου ήδη χρησιμοποιούν μαζί με τους Αμερικανούς τα υψηλής τεχνολογίας αμερικάνικα PREDATOR.

lΚι αν κάνουν μερικές βολτίτσες πάνω από το Αιγαίο, ποιος θα το εμποδίσει;

lΟι ελληνικές Ε.Δ. τι ανάλογο διαθέτουν, Αρχηγέ του ΓΕΕΘΑ κ. Γράψα, με τα UAVs, ένα από τα πλέον σύγχρονα πολεμικά μέσα;

Νέα όπλα…

lΗ NORTHROP GRUMMAN και η OSHKOSH, συνδυάζοντας την πείρα και τον όγκο τους, προχωρούν στην κατασκευή νέου ελαφρού τροχοφόρου οχήματος μάχης για τον αμερικανικό Στρατό και τους πεζοναύτες.

lΤο νέο όχημα (JLTV) θα είναι εφοδιασμένο με τα τελειότερα οπλικά και οπτικά συστήματα («DEFENSE NEWS» 28.01.08).

Όψιμη προσφορά

lΑνοικτή πρόταση για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα κατασκευής του μαχητικού EUROFIGHTER, ως πέμπτο εταίρου, έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της EADS, κ. Gerwert, σε συνέντευξη Τύπου.

lΟι άλλοι τέσσερις είναι Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία και Ισπανία.

lΠολύ αργά, too late, trop tard, όπως θα έλεγαν οι Αγγλογάλλοι.

lΜάλλον το τρένο συμμετοχής έχει χαθεί προ πολλού και η πρόταση είναι για εντυπωσιασμό και στο πλαίσιο του ανταγωνισμού μεταξύ EUROFIGHTER-JSF.

lΑμφότερα τα μαχητικά αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και ο δρόμος θα είναι πολύ μακρύς μέχρι να πάρουν το πτητικό και μαχητικό ΟΚ.

lΜόλις διαβάσαμε στο «DEFENSE NEWS» (Ιαν. ’08), ότι ένα πρότυπο EUROFIGHTER δοκιμάζεται τις ημέρες αυτές στην Ιταλία (fight tests) στον τομέα ελιγμών, χρήσης οπλισμού αέρος αέρος. Έχει δρόμο ακόμη… Το ίδιο και το F-35…

Οι κρίσεις στο Π.Ν.

lΓια μια ακόμη φορά, οι κρίσεις στο Π.Ν. προκάλεσαν γκρίνιες, μουρμούρες, παραιτήσεις… Είναι παράδοση…

lΠρο… 111 ετών (1897), ο Ναύαρχος Μιλτιάδης Κανάρης, χωρίς να αποστρατευθεί, παρακάμφθηκε (όπως, καλή ώρα, σήμερα οι δύο ικανότατοι Αντιναύαρχοι) και χρίστηκε ως Α/ΓΕΝ άλλος, νεότερος.

lΟ Ναύαρχός μας, πλήρης πικρίας, υπέβαλε αναφορά γράφοντας: «Εις κρισιμώτατες για την πατρίδα περιστάσεις (σ.σ.: από τότε οι περιστάσεις ήταν κρισιμώτατες), προτιμήθηκαν διά την διοίκησιν του Βασιλικού Ναυτικού νεώτεροί μου και κατά βαθμόν κατώτεροί μου και επειδή τούτο δεν δύναμαι να εξηγήσω άλλως, το ότι ούτε ο Βασιλεύς, ως ανώτατος αρχηγός των κατά θάλασσαν δυνάμεων, και η κυβέρνηση δεν με εθεώρησαν επαρκή κ.λπ. κ.λπ. Παρακαλώ να συνταξιοδοτηθώ τάχιστα…».

lΚαι μέσα σε αυτήν τη χαρά, δεν θα παραλείψουμε, για λόγους φοκλόρ, να θυμηθούμε τα όσα είχε αναφέρει για τη μέθοδο κρίσεων στο Π.Ν. (κουμπάροι, θείες, κουνιάδες κ.λπ.) ο τ. Α/ΓΕΝ, Ναύαρχος κ. Αντωνιαδης. Εξ ιδίων τα βέλη…

lΔεν θα δουν ποτέ οι Ε.Δ. αξιοκρατία και εξοβελισμό του κομματισμού.

Το άπλετο φως

lΠάλι, για να το εμπεδώσουμε, ο κ. πρωθυπουργός από του βήματος της Βουλής (08.02.08) δήλωσε, οργίλος (από την επίθεση της αντιπολίτευσης), ότι στην υπόθεση SIEMENS θα ριχτεί άπλετο φως!

lΕρχόμαστε τέσσερα χρόνια πίσω, από τη Βουλή (12.05.04) και πάλι, καταγγέλλοντας τα εξοπλιστικά σκάνδαλα δήλωνε: «Αναφέρω μια χαρακτηριστική περίπτωση, αυτήν των ραντάρ TPQ-37, κόστους 110 εκατ. δολαρίων. Η στρατιωτική ηγεσία ήταν στο σύνολό της αρνητική. Κι όμως, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις της, διατάχθηκε από τον υπουργό η αγορά των ραντάρ. Σήμερα, τα συστήματα αυτά βρίσκονται, ανενεργά, στις αποθήκες! Θα ριχθεί άπλετο φως στη σκοτεινή αυτή υπόθεση…».

lΑπό περιέργεια, ρίχνουμε και μια ματιά στην εισήγηση του ΓΕΣ. «Επειδή δεν επιβεβαιώθηκαν οι επιχειρησιακές δυνατότητές τους, εισηγούμεθα (α) τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την εταιρεία, (β) την έναρξη αξιολόγησης άλλων, σύγχρονων συστημάτων, (γ) την ακύρωση της εντολής προμήθειας…».

lΥπογραφές: (Για την ιστορία) Παντελής Μαυριδόπουλος, Υπτγος Δ/ΠΒ, ΑΥ/ΓΕΣ Αντγος Αθ. Νικολοδήμος, ΒΥ/ΓΕΣ Αντγος Κοντραφούρης, Α/ΓΕΣ Αντγος Κ. Παναγιωτάκης. (Άπαντες αποστρατεύθηκαν για την… αναίδειά τους). Και ο υπουργός, ο κ. Άκης: «Ως αρχική απόφαση προμήθειας, να αγορασθούν…» (!)

· Το ενδιαφέρον είναι ότι η Εξεταστική Τραγάκη, Βενιζέλου, Ζαγορίτη, Καρχιμάκη, το κουκούλωσε, παρ’ όλο το καταπελτικό πόρισμα του Ανακριτή. Δεν συνέβη τίποτα… Άπλετο φως…

lΜπορεί να μας ενημερώσει, με παρρησία,

ο κ. Α/ΓΕΣ, με τι φυλάει τα σύνορα; Με τα

TPQ-37;

lΠεριμένετε έλεγχο για το σκάνδαλο SIEMENS; Ασφαλώς θα αστειεύεστε…


Σχολιάστε εδώ