Χιλιάδες Σκοπιανοί παίρνουν βουλγαρική υπηκοότητα!

Αυτό το θέμα έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες και αντιπαραθέσεις στα Σκόπια. Αρκεί να αναφέρουμε ότι μόνο το 2007 χορηγήθηκαν σε περίπου 6.000 αυτοαποκαλούμενους «Μακεδόνες» βουλγαρικά διαβατήρια!

Σύμφωνα με τη σκοπιανή εφημερίδα «Utrinski Vesnik», χιλιάδες νέοι Μακεδόνες επιδίωξαν να πάρουν τη βουλγαρική υπηκοότητα πρωτίστως επειδή ήθελαν να είναι σε θέση να ταξιδέψουν και να εργαστούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο συντάκτης του άρθρου επισημαίνει ότι η διαδικασία για την απόκτηση της βουλγαρικής υπηκοότητας περιλαμβάνει την απόδειξη στοιχείων, καθώς και την ενυπόγραφη δήλωση από τους υποψηφίους ότι οι πρόγονοί τους ήταν Βούλγαροι.

Σύμφωνα με τα λόγια του, «Μακεδόνες» ιστορικοί δικαιολόγησαν την αντίδρασή τους σʼ αυτήν την τακτική των συμπατριωτών τους λέγοντας ότι η αποδοχή της υπηκοότητας μιας χώρας η οποία δεν αναγνωρίζει τη «μακεδονική» ιστορία και την εθνική ταυτότητα, είναι αυτοκαταστροφική για τη «Μακεδονία».

Το κύριο άρθρο υπογραμμίζει ότι οι βούλγαροι πολιτικοί συχνά δήλωναν με ικανοποίηση ότι η διαδικασία της «βουλγαροποίησης» της «Μακεδονίας» συνεχίζεται. Προσθέτει ότι ακόμα κι αν εκείνοι που παίρνουν το βουλγαρικό διαβατήριο δεν γίνουν βούλγαροι υπήκοοι αμέσως, η Σόφια μπορεί να υποστηρίξει ότι οι «Μακεδόνες» επέστρεψαν πάλι στις βουλγαρικές ρίζες τους. Ενισχύοντας επίσης τα εθνικιστικά συναισθήματα στη Βουλγαρία, σύμφωνα πάντα με το άρθρο…


Σχολιάστε εδώ