Ο Ελαιώνας να μη γίνει τσιμεντώνας…

Η Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα καλεί στους Αθηναίους να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση και να διαδηλώσουν κατά της «ασύλληπτης ζημίας του δημόσιου συμφέροντος»! Υποστηρίζει ότι η ΠΑΕ ΠΑΟ προσπορίζεται εντελώς αδικαιολόγητα χώρο 97 στρεμμάτων, καθώς και ότι ουσιαστικά όχι μόνον πληρώνεται για την κατασκευή του γηπέδου, αλλά βγάζει και κέρδος άνω των 100 εκατ. ευρώ (!) αφού απαλλάσσεται μισθωμάτων συνολικού ύψους 192,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο δήμος θα πληρώνει στον Ερασιτέχνη ΠΑΟ ποσό 600.000 ευρώ ετησίως με 4,5% ετήσια προσαύξηση, δηλαδή συνολικά περί τα 59,5 εκατ. ευρώ, και αν ληφθούν υπόψη οι τόκοι, άνω των 72 εκατ. ευρώ, με πρόσχημα τα ανύπαρκτα δικαιώματα του Ερασιτέχνη ΠΑΟ στη Λεωφ. Αλεξάνδρας! Έτοιμη η Επιτροπή για νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ένταση για το θέμα του νέου συμφωνητικού που προωθείται μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και το οποίο αναμένεται να συζητηθεί κατά την αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου… Η δραστήρια Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα έχει ήδη κινητοποιηθεί. Έδωσε συνέντευξη Τύπου στην οποία με επιχειρήματα παρουσίασε τις θέσεις της για την ετεροβαρή -σε βάρος του δήμου- συμφωνία με την ΠΑΕ και την «ασύλληπτη ζημιά του δημοσίου συμφέροντος»… Παράλληλα μάλιστα ετοιμάζεται να κάνει νέα προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας… Οι φόβοι των πολιτών είναι μεγάλοι, κυρίως γιατί σε λίγο θα βρίσκονται σε εξέλιξη δύο πολύ μεγάλες εργολαβίες, αυτή του γηπέδου και αυτή του εμπορικού κέντρου-μαμούθ που ετοιμάζει ο Βωβός…

ΤΟ ΘΕΜΑ της συμφωνίας, πάντως, αναμένεται να μονοπωλήσει την αυριανή συζήτηση και είναι το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη που θα συζητηθεί αμέσως μετά τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα. Μετά από διαπραγματεύσεις πολλών μηνών τα δύο μέρη, η εταιρεία για την ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ και η ΠΑΕ, φαίνεται να κατέληξαν σε ένα νέο συμφωνητικό που επιλύει όλα τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα, ειδικά μετά τη συμφωνία ότι την κατασκευή του γηπέδου θα αναλάβει ο Παναθηναϊκός…

ΗΔΗ ο δήμαρχος έστειλε στις δημοτικές παρατάξεις το νέο συμφωνητικό για να το μελετήσουν, ενώ παράλληλα έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις από την Επιτροπή Διάσωσης του Ελαιώνα που αύριο την ώρα της συνεδρίασης στις 1.30 μ.μ. θα πραγματοποιήσει στην πλατεία δημαρχείου διαδήλωση των πολιτών με βασικό σύνθημα «Ο ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝΑΣ». Δόθηκε συνέντευξη Τύπου και η Επιτροπή των Πολιτών καταγγέλλει την υπόθεση ως μεγάλο σκάνδαλο… Μάλιστα τονίζουν ότι τα όσα μέχρι σήμερα έχουν καταγγελθεί ωχριούν μπροστά στα προβλεπόμενα από το νέο συμφωνητικό…

ΣΥΜΦΩΝΑ με τη δημοτική αρχή, το νέο πλαίσιο συμφωνητικού διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών του και επισπεύδει τον απαιτούμενο χρόνο τόσο για την ανέγερση του νέου γηπέδου της ΠΑΕ και των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού όσο και για την ανάπλαση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

ΣΤΗΝ ανακοίνωση της Επιτροπής Πολιτών, αλλά και στο υπόμνημα που έχουν καταθέσει, επισημαίνεται ότι «η ΠΑΕ ΠΑΟ, αναλαμβάνοντας την κατασκευή του γηπέδου, προσπορίζεται εντελώς αδικαιολόγητα χώρο 97 στρεμμάτων, όταν η ζώνη του γηπέδου είναι περίπου 40 στρέμματα και απαλλάσσεται μισθωμάτων συνολικού ύψους 192,5 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα για 35 χρόνια, όταν το κόστος κατασκευής του γηπέδου ανέρχεται σε 80 εκατομμύρια ευρώ (περιλαμβανομένων των τόκων της χρηματοδότησης), σύμφωνα με το υπογεγραμμένο μνημόνιο (μεταξύ ΠΑΕ ΠΑΟ και Δήμου Αθηναίων)… Δηλαδή η ΠΑΕ ΠΑΟ όχι μόνον πληρώνεται για την κατασκευή του γηπέδου, αλλά βγάζει και κέρδος άνω των 100 εκατ. ευρώ! Αποδεικνύεται πόσο μεγάλο ψέμα είναι ότι το γήπεδο το πληρώνει η ΠΑΕ ΠΑΟ.

ΤΗΝ ίδια ώρα -τονίζεται στην ανακοίνωση των κατοίκων- ο δήμος πρόκειται να υποστεί τεράστια οικονομική αφαίμαξη, θα εισπράξει από την ΠΑΕ ΠΑΟ επί 37 έτη ΜΟΝΟΝ 2 εκατ. ευρώ συνολικά (καθώς από τη σύμβαση παρέχεται η δυνατότητα στην ΠΑΕ ΠΑΟ να πληρώνει ΜΟΝΟΝ το ελάχιστο εγγυημένο μίσθωμα των 50.000 ευρώ ετησίως), θα πληρώνει όμως στον Ερασιτέχνη ΠΑΟ ποσό 600.000 ευρώ ετησίως με 4,5% ετήσια προσαύξηση, δηλαδή συνολικά περί τα 59,5 εκατ ευρώ, και αν ληφθούν υπόψη οι τόκοι άνω των 72 εκατ ευρώ και μάλιστα με πρόσχημα τα ανύπαρκτα δικαιώματα του Ερασιτέχνη ΠΑΟ στη Λεωφ. Αλεξάνδρας, θα πληρώσει επίσης την αξία της γης, 20,3 εκατ ευρώ και μαζί με τους τόκους άνω των 34 εκατ. ευρώ… Δηλαδή ο Δήμος Αθηναίων θα υποστεί συνολική ζημία για τα επόμενα 37 χρόνια άνω των 106 εκατ. ευρώ!

ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ η Επιτροπή καλεί τους φορείς και τους πολίτες τής πόλης στη διαδήλωση «Για να αποτρέψουμε -όπως σημειώνει στην ανακοίνωση- την ασύλληπτη επιδρομή κατά του περιβάλλοντος και κατά του δημοσίου συμφέροντος» και υποστηρίζει με έμφαση ότι «Ο Δήμος δεν έχει καμιά δουλειά να παριστάνει τον επιχειρηματία φτιάχνοντας γήπεδα, κάνοντας πλουσιότερους τους πλούσιους και φορτώνοντας βάρη (περιβαλλοντικά, οικονομικά, κοινωνικά) στον λαό».

nnn

Δώστε πνοή στην Αθήνα…

ΑΠΟ έναν ενεργό πολίτη στο 6ο διαμέρισμα, τον Αντώνη Κουγιαγκά, που φορές έχουμε δημοσιεύσει επιστολές του, εστάλη ακόμη μία για τα προβλήματα του 6ου διαμερίσματος, της περιοχής που έχει μεγαλώσει και ζει… Η επιστολή είχε σταλεί από τις 4 Φεβρουαρίου 2008 προς τον δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη και βέβαια… κοινοποιείται και στον πρόεδρο του 6ου Κ. Λαγό και στον αντιπρόεδρο Χ. Βασιλείου…

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ της επιστολής του ο Αντώνης Κουγιαγκάς διαπιστώνει την πλήρη εγκατάλειψη, τόσο από τη Δημοτική Αρχή όσο και από την ηγεσία του Διαμερισματικού Συμβουλίου, των θεμάτων που έχουν να κάνουν γενικότερα με την ποιότητα ζωής των δημοτών – κατοίκων – πολιτών και ότι υπάρχουν και πάρα πολλά θέματα που καρκινοβατούν στις γειτονιές της περιοχής. Συγκεκριμένα σημειώνει με έμφαση :

«ΒΛΕΠΟΥΜΕ με λύπη να εξαφανίζονται ιστορικοί κινηματογράφοι στην Πλατεία Αμερικής μέσα σε χρόνο ρεκόρ (Κινηματογράφος ΑΤΤΙΚΑ)! Βλέπουμε πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια (Θήρας, Χέϋδεν, Δημοτική Αγορά, Λέλας Καραγιάννη, ΔΕΗ Αγαθουπόλεως, κ.λπ.), άλλα να αφήνονται στην τύχη τους να ερημώσουν, άλλα να ‘ναι σε κατάληψη από περιθωριακά στοιχεία, άλλα να τα προστατεύουν οι ίδιοι οι κάτοικοι με κίνδυνο να χαρακτηρισθούν και έκνομοι (βλέπε Δημοτική Αγορά Κυψέλης).

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, στην περιοχή δεν υπάρχει Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων! Ούτε μία πολιτιστική δραστηριότητα σε μια περιοχή με τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους – εκτός και εάν εμείς που ζούμε στο 6ο Διαμέρισμα δεν είμαστε άνθρωποι!»

Η αγανάκτηση για την εξωφρενική αδιαφορία του δήμου στα παραπάνω είναι κάτι παραπάνω από δικαιολογημένη. Ευθύνη έχει και το Διαμερισματικό Συμβούλιο για την κατάσταση και πρέπει να απολογηθεί στους δημότες για την ολιγωρία του και την έλλειψη προτάσεων και σχεδιασμού… Στη συνέχεια μάλιστα της επιστολής του ο Αντώνης Κουγιαγκάς προτείνει και μια σειρά από ενέργειες, δράσεις και έργα, μεταξύ των οποίων είναι και τα ακόλουθα:

«ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 6-8 μηνών για την αποκατάσταση του εσωτερικού χώρου του διατηρητέου κτιρίου στη δημοτική αγορά Κυψέλης, γιατί είναι το λιγότερο ντροπή για τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του 6ου δημ. διαμερίσματος η κατάσταση που επικρατεί εκεί μέσα. Φυσικά δεν εννοώ τους δημότες που έχουν παρέμβει και ανοίγοντάς το, το έσωσαν από την πλήρη διάλυση, ερείπωση και εγκατάλειψη, με κίνδυνο να χαρακτηριστούν έκνομοι. Το κτίριο εσωτερικά είναι επικίνδυνο για όλους και είναι αδιανόητο ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας μας να μην παρεμβαίνει να σώσει το δικό του -μνημειακό- διατηρητέο κτίριο, το οποίο βρίσκεται μάλιστα σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους πεζόδρομους των Αθηνών, τη Φωκίωνος Νέγρη! Τι ωραίο θέαμα – παράδειγμα στους περιπατητές, τους ηλικιωμένους, τους γονείς που βγαίνουν με τα παιδιά τους βόλτα, τη νεολαία που τεράστιός της αριθμός συχνάζει στην περιοχή και απαιτεί κάτι ποιοτικότερο στη ζωή της από την πλήρη αναλγησία και αδιαφορία!

ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ λοιπόν αποφάσεις και πολιτική βούληση, τόσο από το διαμερισματικό όσο και από το δημοτικό συμβούλιο, για τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ στο εσωτερικό της Αγοράς πολυχώρου πολιτιστικής κατεύθυνσης. Χώρου στον τύπο πολιτιστικού κέντρου, με αίθουσα ομιλιών, χώρους για μικρές εκθέσεις και δρώμενα εικαστικών καλλιτεχνών κλασικής σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης. Χώρου όπου όλοι οι κάτοικοι θα μπορούν να καταθέτουν απόψεις και δράσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα μας και τις συνοικίες, με στόχο να αποδοθεί μέσα στο 2009 στους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνον.»

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ μάλιστα στην επιστολή του ότι: «Όλα τα παραπάνω, εσείς και η παράταξη που ηγείστε, τα έχετε υποσχεθεί στην προεκλογική σας καμπάνια: ”Αναβαθμίζουμε την Αγορά της Κυψέλης που χαρακτηρίστηκε ως ”διατηρητέο κτίριο” ως προς το κέλυφος, σε συνδυασμό με την πεζοδρόμηση των οδών Χανίων και Κυκλάδων, καθώς και παρεμβάσεις σε όψεις καταστημάτων στην κεντρική περιοχή της Κυψέλης» Μάλιστα καλεί τη δημοτική αρχή για έργα και όχι λόγια!

«ΑΜΕΣΗ υλοποίηση της απόφασης για την εφαρμογή μέσα στο 2008 της υπόσχεσης ”Αναπλάθουμε το ακίνητο ”Λέλα Καραγιάννη” και το μετατρέπουμε σε ιστορικό αρχείο του Δήμου Αθηναίων”, καθώς και για την πλήρη διευθέτηση (με εξαγορά ή αναγκαστική απαλλοτρίωση), λαμβάνοντας υπ’ όψιν την υπόσχεση ”Διεκδικούμε σε διάλογο με τη ΔΕΗ και αξιοποιήσουμε το οικόπεδο με το νεοκλασικό κτίριο στην πλατεία Μπακογιάννη”, όπου βρίσκεται και στεγάζεται το 6ο Διαμερισματικό Συμβούλιο και άλλες υπηρεσίες του Διαμερίσματος». Αναρωτιέται με έμφαση: «Αλήθεια γιατί δεν έχετε χαρακτηρίσει ακόμη άκρας επικινδυνότητας το ερειπωμένο κτίριο της

ΔΕΗ και γιατί η πλατεία Μπακογιάννη είναι κλειστή στους κατοίκους – Τι συμβαίνει εδώ άραγε;»

«ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ μέτρων διάσωσης του ιστορικού κτιρίου του 2ου Γυμνασίου στη Χέϋδεν από την ερείπωση που προκαλείται από την αδιαφορία του δήμου, την παρουσία ʽʽκαταληψιώνʼʼ και εφαρμογή μέσα στο 2008 προγράμματος πλήρους αποκατάστασης του κοσμήματος της Αχαρνών και της Πλατείας Βικτωρίας!»

ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του αυτή ο Αντώνης Κουγιαγκάς κλείνει με μια έκκληση προς τους άρχοντες του Δήμου Αθηναίων. «Επιτέλους -επισημαίνει- δράστε σεβόμενοι την ιστορία αυτής της πόλης και της περιοχής του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος, καθώς και την αδήριτη ανάγκη πολιτιστικής αναπνοής στις συνοικίες μας, στις γειτονιές μας!» Ενώ απευθυνόμενος προσωπικά προς τον δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη γράφει: «Προσπαθήστε να μείνετε στην αθηναϊκή ιστορία σαν ένας δήμαρχος που έδωσε πνοή στην ασφυξία της αδιάφορης και παρακμιακής κουλτούρας της εποχής μας!»


Σχολιάστε εδώ