ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ συμφωνούν σε αυξήσεις της τάξης του 6,5%-7%

Εκτιμάται ότι η νέα ΕΓΣΣΕ, εκτός απροόπτου, θα υπογραφεί μέσα στον Μάρτιο, με διαφωνία ΠΑΜΕ και Αυτόνομης Παρέμβασης, που ήδη διαφοροποιήθηκαν και με το αίτημα για αυξήσεις της τάξεως του 10,5% που επισήμως διεκδικεί η ΓΣΕΕ.

Σημειώνεται ότι η συνδικαλιστική ηγεσία απέρριψε την αντιπρόταση των εργοδοτών για αυξήσεις ύψους 4% για το 2008, όμως τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος όσο και ο γενικός γραμματέας Κ. Πουπάκης (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αντιστοίχως) συμπίπτουν στη διεκδίκηση αυξήσεων που να αντιπροσωπεύουν τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα, καθώς και «μερίδιο» στην πορεία προς τη σύγκλιση των αποδοχών με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αντιθέτως:

Ο κ. Γ. Πέρρος (ΠΑΜΕ) και ο αναπληρωτής πρόεδρος Αλ. Καλύβης (Αυτόνομη Παρέμβαση) ζήτησαν, ο μεν πρώτος, τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 1.400 ευρώ τον μήνα και ο δεύτερος αυξήσεις της τάξεως 33%.

Πεδίο διαφωνιών αποτέλεσαν και τα θεσμικά αιτήματα που διεκδικεί η ΓΣΕΕ, καθώς οι εργοδότες συζητούν θετικά μόνο το ζήτημα της χορήγησης μιας επιπλέον 3ετίας στους εργατοτεχνίτες, που συνεπάγεται επιπλέον «οικονομικό κόστος».

Ακόμη:

Η ευελιξία και οι ελαστικές σχέσεις στην εργασία έφεραν αντιμέτωπους εργοδότες και συνδικαλιστές, αλλά και (νέα) διαφοροποίηση στο μέτωπο της εργατικής πλευράς. Έτσι, οι κ. Παναγόπουλος και Πουπάκης ζήτησαν «να μπουν κανόνες» στο καθεστώς της ευέλικτης εργασίας, ενώ οι κ. Πέρρος και Καλύβης τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης των απαράδεκτων, σχετικών, νομοθετικών ρυθμίσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημ. Δασκαλόπουλος, όπως και οι εκπρόσωποι των άλλων εργοδοτικών τάξεων, εμφανίστηκαν «διαλλακτικοί» στα λόγια, σκληροί όμως στις θέσεις τους. Ο κ. Καλύβης χαρακτηρίζει απαράδεκτο το «εργοδοτικό πακέτο και καταγγέλλει πως η εργοδοτική πλευρά, με την αντιπρότασή της στο οικονομικό μέρος της σύμβασης, οδηγεί σε ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις και υποστηρίζει πως μια αύξηση της τάξεως του 4% ισοδυναμεί με πάγωμα των μισθών.

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος μαζικά στη γενική απεργία της Τετάρτης (13 Φεβρουαρίου) για την προώθηση μιας νέας ΕΓΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις. Νέα συνάντηση μεταξύ εργοδοτών – εργαζομένων θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Φεβρουαρίου.

Μετά την 2η συνάντηση των δύο πλευρών οι εκπρόσωποί τους δήλωσαν μεταξύ άλλων και τα εξής:

• Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, χαρακτήρισε απογοητευτική την πρόταση των εργοδοτών και υπογράμμισε ότι δεν αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης. Ο κ. Παναγόπουλος έκανε λόγο για «εξαιρετικά δύσκολη διαπραγμάτευση μέσα σε ένα δύσοσμο περιβάλλον, όπου απαξιώνονται θεσμοί και πρόσωπα».

• Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Κώστας Πουπάκης, άφησε ανοικτό το ζήτημα της διάρκειας της σύμβασης, υπογραμμίζοντας όμως ότι ανάλογη συμφωνία θα πρέπει να καλύπτεται με σαφήνεια, με ρήτρες για τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα.

• Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Αλέκος Καλύβης, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το πακέτο των προτάσεων των εργοδοτών, ενώ ο Γ. Πέρρος (ΠΑΜΕ) σημείωσε ότι «οι προτάσεις αυτές οδηγούν σε αυξήσεις ψίχουλα, μικρότερες από ένα ευρώ την ημέρα».

• Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται μέσα σε μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία.

Η επόμενη συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν ορίστηκε και η σχετική συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί μετά την απεργία της 13ης Φεβρουαρίου που, όπως εκτιμούν οι συνδικαλιστές, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα.


Σχολιάστε εδώ