ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ… ΜΕΣΩ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ!

Κι έτσι, όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, ο ηττημένος από τον Μακαριστό Χριστόδουλο κατά την προηγούμενη εκλογή του 1998, Θηβών Ιερώνυμος, εξελέγη τούτη τη φορά πανηγυρικά με αρκετές μάλιστα ψήφους των λεγόμενων «Χριστοδουλικών»!

Επιλογή συνέχειας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, όπου βάρυνε και η μεγάλη εμπειρία. Όσο για τον Σπάρτης Ευστάθιο στο πρόσωπό του είχαν επενδύσει αρκετοί υπουργοί, αν όχι η ίδια η κυβέρνηση καθ’ υπερβολήν, όπως και πολλοί παράγοντες του οικονομικού κατεστημένου της χώρας. Υπ’ αυτήν την έννοια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και έκπληξη η μη εκλογή του.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι, όπως φάνηκε, ο Ευστάθιος πλήρωσε σε μεγάλο βαθμό αστοχίες άλλων, όπως π.χ. τις γνωστές δηλώσεις του Καλαβρύτων Αμβρόσιου περί της υποψηφιότητάς του, οι οποίες όντως προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση.

Ίσως, επίσης, να μέτρησε αρνητικά και το γεγονός ότι το δεξί του χέρι ήταν ο τελευταίος που έφερε το στίγμα του μέλους της ομάδας της «Χρυσοπηγής». Κανείς επίσης δεν μπορεί να υπολογίσει τον αντίκτυπο που είχε η γκρίζα καταγγελία περί εκβιασμού του Μεσσηνίας Χρυσόστομου.

Έτερος των υποστηρικτών του, ο Κυθήρων Σεραφείμ, με την αμφιλεγόμενη δήλωσή του, περί επιχειρήσεως κάθαρσης την επομένη μέρα, προκάλεσε μάλλον ανησυχία στους Χριστοδουλικούς και ίσως πολλούς να τους απομάκρυνε.

Αναζητώντας τα αίτια της ήττας του Αγίου Σπάρτης θα μπορούσαμε να σταθούμε και στην κόντρα του Μεσογαίας Νικόλαου με τον Ιγνάτιο, γεγονός που έστειλε τον Δημητριάδος κατά την β΄ ψηφοφορία στις αγκάλες του Ιερώνυμου.

Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι ο Ευστάθιος είναι άμοιρος ευθυνών. Παρά τα αναμφισβήτητα πνευματικά του χαρίσματα, φαίνεται να υστερεί στον επικοινωνιακό τομέα. Δεν είναι ίσως στη φύση του να «χαϊδεύει αφτιά», να χαρίζει εύκολα χαμόγελα και υποσχέσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει, προς Θεού, ότι διακρίνεται ιδιαίτερα στον τομέα αυτό ο αντίπαλός του Ιερώνυμος. Και οι δύο στον αντίποδα του Μακαριστού!

Από την άλλη, πολλά εύσημα συγκεντρώνει ο πρώην Θηβών και νυν Αρχιεπίσκοπος για την ευφυή διαχείριση του απρόβλεπτου Ζακύνθου Χρυσόστομου. Τον «έκρυψε», λένε, αφού ήξερε ότι ήταν ικανός να «κλοτσήσει την καρδάρα με το γάλα». Φάνηκε ελάχιστα και ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός σε κάθε του κουβέντα.

Αυτή καθ’ αυτή πάντως η αναμέτρηση δεν κέντρισε τελικά τόσο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, γιατί ίσως έλειπαν οι έντονες και ισχυρές προσωπικότητες. Η σκληρή αντιπαράθεση με όρους εξωστρέφειας, ψήφο ψήφο, συναρπάζει, δημιουργεί οπαδούς κ.ο.κ. Επειδή, ωστόσο, κινδυνεύουμε να διολισθήσουμε σε μια μιντιακού και επικοινωνιακού ενδιαφέροντος προσέγγιση της διαδικασίας ας περιμένουμε να κρίνουμε την επόμενη μέρα με πιο ουσιαστικούς όρους.

Επανερχόμενοι στο ρεπορτάζ της εκλογής αξίζει να αναφέρουμε ότι οι μόνοι που αντάλλαξαν απόψεις και συνεννοήθηκαν, αμέσως μετά το τέλος της α΄ ψηφοφορίας, ήταν οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης και Δημητριάδος.

Έγκυρες πληροφορίες, επίσης, θέλουν τους Οργανωσιακούς, όπως λέγονται, να συντάσσονται και να ψηφίζουν σχεδόν στο σύνολό τους τον Σπάρτης Ευστάθιο.

Το στίγμα

Οι πρώτες εντυπώσεις που δημιούργησαν οι δηλώσεις του νέου Αρχιεπισκόπου είναι απόλυτα θετικές. Προκρίνει, όπως τόνισε με σαφήνεια, τη συνοδική διάσταση στον τρόπο διοίκησης της Εκκλησίας και την προώθηση καλών σχέσεων και αγαστής συνεργασίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ένα πρώτο δείγμα ήταν η παραπομπή της πρότασης του Ιγνάτιου περί ορίου ηλικίας των Ιεραρχών στη μόνη αρμόδια Ιερά Σύνοδο και η πρόσκληση γνωριμίας προς τους συντάκτες του εκκλησιαστικού ρεπορτάζ στην αρχιεπισκοπική κατοικία, αλλά… χωρίς κάμερες!

Άρχισαν οι… σφαγές

Η πρώτη αίσθηση επίσης που έδωσε ο Ιερώνυμος είναι ότι θα αφήσει το υφιστάμενο σύστημα σχεδόν ανέπαφο. Ωστόσο, ήδη άρχισε το «ξήλωμα» των ανθρώπων που αποτελούσαν το σύστημα εξουσίας Χριστόδουλου.

Καλά, ο Πυλαρινός έφυγε νωρίς, όπως βέβαια και ο Πρωτοσύγκελος του Μακαριστού Θωμάς Συναδινός. Αναμενόμενο. Αλλά και πολλοί άλλοι φοβούνται ότι αργά ή γρήγορα θα χάσουν τις θέσεις τους.

Η δήλωσή του, εν τω μεταξύ, «Δεν με εκπροσωπεί κανείς χωρίς την έγκρισή μου», δείχνει ξεκάθαρα ότι επιθυμεί να προλάβει όλους εκείνους τους αυτόκλητους αυλικούς που θα μπορούσαν να τον εκθέσουν. Φαίνεται ότι και στην Εκκλησία υπάρχουν πολλοί που αντιλαμβάνονται τις διάφορες θέσεις ως μέσο νομής εξουσίας και λάφυρο.

Διά χειρός Ιερώνυμου

Πιθανολογείται η επαναφορά, από τον Ιερώνυμο, του Διαυλείας Δαμασκηνού ως αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, θέση από την οποία είχε «κοπεί» το ’98 με απόφαση του προκατόχου του Χριστόδουλου. Δεν αποκλείεται, όμως, να προτιμηθεί τελικά η τοποθέτησή του στη «χηρεύουσα» Μητρόπολη Λευκάδας.

Σχετικά με το κενό, επίσης, που υπάρχει στη Μητρόπολη Αττικής, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μετατεθεί εκεί ο Ναυπάκτου Ιερόθεος.

Για τη Μητρόπολη Θηβών, θέση που κατείχε ο νυν Αρχιεπίσκοπος, προαλείφεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Οσίου Λουκά, στην οποία Μονή, ως γνωστόν, είχε διατελέσει Ηγούμενος και ο Ιερώνυμος για οκτώ ολόκληρα χρόνια.

Άλλη μια αναμενόμενη αλλαγή σκυτάλης αφορά τη διοικούσα τα οικονομικά της Εκκλησίας επιτροπή, όπου στη θέση του Σπάρτης Ευστάθιου θα επανέλθει ο Καβάλας Χρυσόστομος. Από τη Θήβα, τέλος, θα φέρει και τον Πρωτοσύγκελό του.

Ημιτελής διαθήκη

Ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος, αφού ενημέρωσε πρώτα τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την ιδιόχειρη διαθήκη που του ενεχείρισε ο Μακαριστός Χριστόδουλος, μετέβη εν συνεχεία στο Πρωτοδικείο της Ευελπίδων για τα διαδικαστικά. Το νέο στοιχείο που προέκυψε από την ενημέρωση που έκανε ο Αμβρόσιος είναι ότι δυστυχώς ο Μακαριστός Χριστόδουλος έφυγε χωρίς να καταφέρει να ολοκληρώσει την πνευματική του διαθήκη, όπως τουλάχιστον επιθυμούσε.

Όταν ο Ιερώνυμος διαβάσει την τελευταία βούληση του Μακαριστού, θα πληροφορηθούμε σε ποιους αφήνει τα προσωπικά του κυρίως αντικείμενα, όπως άμφια, εγκόλπια, παράσημα κ.λπ., αλλά και την πλούσια βιβλιοθήκη του, αφού, κατά τα άλλα, όπως έχουμε αναφέρει, ακίνητα ή λογαριασμούς δεν διέθετε.

Το Φανάρι

Οι πληροφορίες που έχουμε θέλουν το Φανάρι όχι απλώς να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και να ενδιαφέρεται ως Μητέρα Εκκλησία, αλλά και να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στα της εκλογής. Τούτο σημαίνει ότι και είχε τον εκλεκτό του, αλλά και ανέπτυξε ένα δίκτυο επαφών προκειμένου να επηρεάσει όσους Ιεράρχες ήταν του κλίματός του προς τη συγκεκριμένη επιλογή. Από την έκδηλη ικανοποίηση του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι προφανές ότι οι στόχοι ευοδώθηκαν.

Η είδηση από την άλλη, που σίγουρα δυσαρέστησε τον Βαρθολομαίο, είναι η απόρριψη από το Συμβούλιο Επικρατείας της προσφυγής που είχε καταθέσει ο Ζακύνθου Χρυσόστομος και με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η μετάθεση του Ανθίμου από την Αλεξανδρούπολη στη Θεσσαλονίκη για τον λόγο ότι δεν είχε ενημερωθεί προηγουμένως το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. Κατόπιν αυτού δημιουργείται δεδικασμένο, βάσει του οποίου δεν θα μπορεί εφεξής το Πατριαρχείο να απαιτεί εκ των προτέρων γνώση των ψηφοδελτίων, επικαλούμενο σε αντίθετη περίπτωση ακυρότητα της διαδικασίας.

Το μεγάλο μυστικό

Η αποκάλυψη ότι ο Μακαριστός έφερε βαρέως την ποινή η οποία του επεβλήθη από την Πανορθόδοξο Σύνοδο, ως συνέπεια της αντιπαράθεσής του με το Πατριαρχείο, επιβεβαιώνεται από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του.

«Κάθε βράδυ βασανίζομαι μ’ αυτό», τους εκμυστηρευόταν συχνά πυκνά το τελευταίο διάστημα, τον απασχολούσε έντονα, τον κατέτρωγε, λένε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζουν, ταυτόχρονα, προς επίρρωσιν όλων αυτών, τη συμπεριφορά τού Βαρθολομαίου απέναντί του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν και οι δύο είχαν παραστεί στην κηδεία του αείμνηστου Αμερικής Ιάκωβου. Του είχε απαγορεύσει, λένε, να πάρει μέρος στην εξόδιο ακολουθία και να φορέσει το διακριτικό ωμοφόριο, υποχρεώνοντάς τον να παραμείνει στο «ιερό».

Ωστόσο, στη διάρκεια της τελετής εκφώνησε επικήδεια ομιλία, η οποία όσοι παρευρέθησαν αναφέρουν ότι έκανε αίσθηση και υπήρξε συγκλονιστική.


Σχολιάστε εδώ