Θριαμβευτική επανεκλογή Μωραϊτάκη στον ΣΜΕΧΑ

Στις εκλογές της περασμένης Τρίτης, ο κ. Μωραϊτάκης επιδοκιμάσθηκε από το 80% των χρηματιστών (31 ψήφοι στις 39). Ειδικότερα, επί 39 συμμετεχόντων, 38 ψηφοδέλτια κρίθηκαν έγκυρα και 1 άκυρο, ενώ έλαβαν: Μωραϊτάκης (Nuntius): 31 ψήφους, Πεντεδέκας (Πεντεδέκας): 22, Σιαμαντάς (Χρηματιστηριακή Βορείου Ελλάδος): 11, Σίνος (Solidus): 18, Χρηστόπουλος (ΔΡΑΞ): 19, Σαντιξής (Magna Trust): 18, Πουλαρίκας (Δυναμική): 19, Σελάμης (Ολυμπία): 10, Σαρρή (Σαρρή): 22. Οι κ. Σελάμης και Σιαμαντάς θα είναι αναπληρωματικά μέλη στο επταμελές διοικητικό συμβούλιο του ΣΜΕΧΑ. Στις αρχαιρεσίες της Πέμπτης εγκρίθηκε ομόφωνα η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου, με πρόεδρο τον κ. Μωραϊτάκη, αντιπρόεδρο τον κ. Αλ. Πουλαρίκα, γεν. γραμματέα τον κ. Κ. Πεντεδέκα και ταμία τον κ. Π. Χριστόπουλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΜΕΧΑ, παρά τη διασπαστική πρωτοβουλία των τραπεζών, διατηρεί σημαντική δύναμη, καθώς αριθμεί 50 εταιρείες μέλη, στις οποίες περιλαμβάνονται και πέντε τραπεζικές. Όλα τα μέλη του ΣΜΕΧΑ έχουν ίδια κεφάλαια ύψους πάνω από 349 εκατ. ευρώ, με 1.175.000 κωδικούς/πελάτες. Η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου των πελατών φθάνει τα 15 δισ. ευρώ και το μέσο υπόλοιπο των ενεργών κωδικών είναι 17.964 ευρώ.

Παρατηρητές της αγοράς τονίζουν ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο Σύνδεσμος απελευθερώνεται από τις εσωτερικές διαμάχες και μπορεί πλέον ανεμπόδιστα να εκφράσει τις θέσεις των χρηματιστών, οι οποίοι τάσσονται υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού και κατά της απόλυτης κυριαρχίας λίγων ισχυρών τραπεζικών ομίλων.

Ο ΣΜΕΧΑ θα επιδιώξει τώρα να εκφράσει όχι μόνο τα στενά συμφέροντα του κλάδου, αλλά του ευρύτερου επενδυτικού κοινού των ιδιωτών ελλήνων επενδυτών, οι οποία έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα στην αγορά, καθώς κυριαρχούν πλέον οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές στις συναλλαγές του Χρηματιστηρίου.

Ν. Χ.


Σχολιάστε εδώ