ΔΙΑΤΙ να το κρύψωμεν άλλωστε

o ΔΕΝ είναι μόνο οι υπουργοί και οι βουλευτές που ζητούν επιμόνως από τον πρωθυπουργό να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να αναστραφεί το κλίμα των ημερών. Πληροφορούμαι ότι ανάλογο «αίτημα» διατυπώνουν -ευθέως ή εμμέσως- προς το Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικοί παράγοντες, στη βάση ότι «αυτή η παρατεταμένη σκανδαλολογία λειτουργεί ανασταλτικά και για την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα». Επισημαίνουν δε ότι οι «παρενέργειες» είναι ήδη σημαντικές… Πιο επείγοντα μηνύματα δέχονται οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι οποίοι έχουν ενημερώσει σχετικώς και τον κ. Καραμανλή.

o ΤΩΡΑ βέβαια μην παίρνετε τοις μετρητοίς τις δημόσιες διακηρύξεις της Ρηγίλλης ότι δεν επιδιώκει τη μεταγραφή βουλευτών από τον γειτνιάζοντα χώρο του ΛΑΟΣ. Το θέμα παραμένει ανοιχτό, άρα στο μέλλον θα έχουμε και «νέα επεισόδια». Αντίθετα απ’ ό,τι λέγεται και γράφεται πάντως, στη λίστα δεν περιλαμβάνεται ο εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος Κ. Βελόπουλος. Για τα δεδομένα της Ρηγίλλης θεωρείται «ακραίος» και «λαϊκιστής» και όπως χαρακτηριστικά έλεγαν παράγοντες του κόμματος «δεν θα πάρουμε έναν βουλευτή που περιδιαβαίνει τις μεσημεριανές εκπομπές της Δρούζα και της Τατιάνας». Για τον Μ. Βορίδη το κλίμα στη Νέα Δημοκρατία είναι εντελώς διαφορετικό. Τον θεωρούν σοβαρό, αξιοπρεπή και… συναινετικό! Άρα…

o ΣΠΑΝΙΩΣ η Ντόρα απουσιάζει από τα επίσημα ταξίδια του πρωθυπουργού στο εξωτερικό. Εικάζω ότι δεν πήγε μαζί του σε Λουμπλιάνα και Βουκουρέστι, διότι είχε να προετοιμαστεί για το κρίσιμο ταξίδι τις προσεχείς ημέρες στις ΗΠΑ και τη συνάντησή της με την Κοντολίζα Ράις. Και όχι διότι, όπως έλεγαν παράγοντες του υπουργείου, δεν ήταν και τόσο… σημαντικά για να πάει. Διαφορετικά κανείς μπορεί να υποθέσει ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει και… βγήκε μια βόλτα στα Βαλκάνια!

o ΚΑΙΡΟ τώρα, για την ακρίβεια πολύ πριν από τις εκλογές, επικρατεί… χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις του Γ. Αλογοσκούφη με το Μέγαρο Μαξίμου. Απλώς με την πάροδο του χρόνου πυκνώνουν περισσότερο τα σύννεφα. Ας πούμε, τις τελευταίες ημέρες έχουν «φορτώσει» στο πρωθυπουργικό γραφείο με την επιμονή συνεργατών του υπουργού Οικονομίας να «επισημαίνουν» στους δημοσιογράφους ότι ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Σπ. Κλαδάς δεν είναι δική του επιλογή, αλλά ότι του τον επέβαλαν από το Μαξίμου. Επίσης ότι αν ήταν δικός του άνθρωπος θα τον αντιμετώπιζε διαφορετικά κ.ά. Δεν είναι μόνο ότι ο κ. Αλογοσκούφης δεν θέλει να συνδέσει την… τύχη του με αυτήν του κ. Κλαδά. Εκφράζει με αυτόν τον τρόπο τη δυσφορία του, γιατί πρόσωπα που τοποθετήθηκαν σε καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού δεν είχαν την έγκρισή του.

o ΕΙΝΑΙ γεγονός ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ο κ. Αλογοσκούφης δέχθηκε σ’ αυτό το επίπεδο απανωτά πλήγματα. Πρώτα είδε πρόσωπα της δικής του επιλογής είτε να εκπαραθυρώνονται (Τσουπίδης) είτε να υποβαθμίζονται (Στεφάνου, Μουσουρούλης) και στη συνέχεια να τον παρακάμπτει το Μαξίμου και να τοποθετεί στελέχη σε σημαντικά πόστα. Πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν ότι ο κ. Αλογοσκούφης δεν πέταξε από τη χαρά του με τον διορισμό του κ. Χατζηεμμανουήλ στον ΟΠΑΠ, ενώ καθυστέρησε όσο μπορούσε την τοποθέτηση του Άγγ. Φιλιππίδη στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Το «αγκάθι» στην υπόθεση είναι ότι οι δύο τελευταίοι λόγω των στενών σχέσεων με το Μαξίμου δίνουν πλήρη ενημέρωση στο πρωθυπουργικό γραφείο για πάσης φύσεως οικονομικές δραστηριότητες. Με το ίδιο σκεπτικό άλλωστε διορίστηκε και ο κ. Κλαδάς, να λειτουργεί περίπου ως «τοποτηρητής». Κι αυτό διότι, κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβερνητικής θητείας, αρκετές φορές στο πρωθυπουργικό γραφείο διαπίστωσαν ότι σε σημαντικά θέματα η ενημέρωση που είχαν από το υπουργείο Οικονομίας ήταν… ελλιπής!

o ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ παγκοσμίως σε πολλά θέματα τάση επιστροφής στη δεκαετία του ’90. Στη Χίο ωστόσο οι του ΠΑΣΟΚ το παράκαναν. Πήγαν ακόμη πιο πίσω, στο ’80. Κατά την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στις αρχές της εβδομάδας στο νησί, από τα βίντεο γουόλ στον χώρο όπου θα μιλούσε έπαιζαν αποσπάσματα από ομιλίες του… Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ από τα μεγάφωνα ακουγόταν η περίφημη «Κάρμινα Μπουράνα». Αλλά, όπως λέει και ο ποιητής… όταν κάποιος νοσταλγεί το παρελθόν, δεν έχει μέλλον!

o ΟΛΟ και πιο κοντά στον Δ. Αβραμόπουλο έρχεται -μου λένε- ο… πολύς Π. Ψωμιάδης. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης διαφωνεί κάθετα με τις «συμβιβαστικές απόψεις» της Ντ. Μπακογιάννη στα εθνικά θέματα και πολύ δύσκολα θα συμπορευτεί μαζί της.


Σχολιάστε εδώ