Ενιαίο Ταμείο με φόντο… δημοσιογράφους να καίγονται;

Εκτιμώντας ότι οι άνθρωποι των ΜΜΕ θα συνεχίσουν να ιντριγκάρουν με τα πρωτόγνωρα καμώματά τους τους δύσπιστους και απηυδισμένους έλληνες πολίτες, θεωρούν ότι η επικοινωνιακή διαχείριση μιας τέτοιας απόφασης από την υπουργό Απασχόλησης και την κυβέρνηση δεν θα παρουσιάσει ιδιαίτερες δυσκολίες.

Θα έχει μάλιστα, όπως εκτιμούν, πολύ περιορισμένο πολιτικό κόστος. Ιδού γιατί:

Η κοινή γνώμη για πρώτη φορά φαίνεται να θεωρεί τους δημοσιογράφους, ορισμένους έστω, όχι μόνο διαπλεκόμενους με το έτσι κι αλλιώς απαξιωμένο πολιτικό σύστημα, αλλά και μέρος του όλου προβλήματος.

Η ενημέρωση… ασθενεί! Θα λέγαμε επιγραμματικά. Η πρώτη σπίθα στο δημοσιογραφικό χωριό προήλθε από τις γνωστές δυσώδεις εξελίξεις στο «Πρώτο Θέμα» και αμέσως η φωτιά φούντωσε και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις με το… ξεκατίνιασμα Χίου – Καμπουράκη αλλά και με το μπαράζ απαράδεκτων αγωγών δημοσιογράφων κατά δημοσιογράφων. Η νοσηρή αυτή περιρρέουσα ατμόσφαιρα χρωματίστηκε ακόμη πιο έντονα από ένα όργιο φημολογιών για «μαύρο χρήμα», σκοτεινά deals, υπόγειους εκβιασμούς, εκδοτικο-επιχειρηματικές κόντρες και δελτία ειδήσεων, τα οποία αρχίζουν και τελειώνουν με θέμα «δημοσιογραφικά μαχαιρώματα» και άλλες εύοσμες ιστορίες πέριξ των γυάλινων ειδώλων.

Μέσα σε μια τέτοια όζουσα ατμόσφαιρα, όπου η μπάλα εντέχνως έφυγε από το κυβερνητικό γήπεδο και εκφυλίστηκε σε ενδοδημοσιογραφικές κόντρες με φόντο εκατομμύρια ευρώ, η κ. Πετραλιά ευφυώς αποφασίζει να πάρει τη ρεβάνς από τους στριμωγμένους στη γωνία δημοσιογράφους, για λογαριασμό ίσως και του κ. Μαγγίνα!

Η γραμμή που θα υιοθετηθεί φαντάζει απλή: τα «ρετιρέ» παίζουν βρώμικα! Συναλλάσσονται και εκβιάζουν ενίοτε!

Το δεύτερο αυτό χτύπημα το οποίο και θα αφαιρεί κάθε ηθικό πλεονέκτημα ίσως να αποδειχθεί και το πιο αποτελεσματικό σε επίπεδο κοινής γνώμης, της οποίας η στάση δεν θα είναι δεδομένη σʼ έναν ενδεχόμενο ανοιχτό πόλεμο κυβέρνησης – δημοσιογράφων, με αφορμή το περίφημο Ενιαίο Ταμείο. Όπερ έδει δείξαι, βέβαια.

Η αχίλλειος πτέρνα, ωστόσο, για την κυβέρνηση θα είναι να εκληφθεί μια τέτοια εσπευσμένη και χωρίς ουσιαστικό διάλογο επιλογή ως πράξη εκδίκησης εναντίον του δημοσιογραφικού κόσμου συλλήβδην, σαν να οφείλεται σε αυτόν η γκρίζα εικόνα της κυβέρνησης λίγους μόνο μήνες μετά τις εκλογές. Να προχωρήσει η κυβέρνηση στο Ενιαίο Ταμείο Δημοσιογράφων με τρόπο αξιόπιστο και πειστικό, ναι! Να εξαντλήσει τον διάλογο με τις δημοσιογραφικές Ενώσεις εκ των ων ουκ άνευ. Να πάει, εν τέλει, σε Ενιαίο Δημοσιογραφικό Ταμείο, αλλά όχι για τους λάθος λόγους! Όχι δηλαδή για λόγους τάιμινγκ και με όπλο τον εύκολο λαϊκισμό. Θα μπορούσε μια τέτοια ευκαιριακή κίνηση να εξελιχθεί εύκολα σε μπούμερανγκ.


Σχολιάστε εδώ