Κόλαφος από τον ΟΗΕ

Έχουμε γίνει οι καρπαζοεισπράκτορες της διεθνούς κοινότητος, όμως όπως φαίνεται οι κυβερνώντες δεν το έχουν καταλάβει και συνεχίζουν τα παραμύθια τους για τα κατορθώματα της κυβέρνησής μας, που μας παρουσιάζουν ότι ζούμε στη γη της επαγγελίας. Δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο χάλι σε άλλη χώρα. Όμως κανένας δεν θίγεται, κανείς από την εξουσία δεν κοκκινίζει, στρωμένοι στο φαγοπότι αφήνουν τους άλλους να κουρεύονται και καμιά φορά ψάχνουν για κανένα κολπάκι κουκουλώματος των σκανδάλων που αποκαλύπτονται. Είναι τόσο πολλά τα σκάνδαλα, που είναι αδύνατο να μην έχουμε συχνά πυκνά και κάποιο στην επιφάνεια. Δόξα τω Θεώ δεν έχουμε παράπονο, οι άνθρωποι αυτοί ποικίλουν τη ζωή μας με ενδιαφέροντα επεισόδια. Οι άνθρωποι του δικομματισμού είναι μια κάποια λύση στα βάσανά μας.

Ακούστε λοιπόν τι έπαθε η Ειδική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές. Διαπίστωσε αυτή η γραμματεία ότι η Ελλάδα δήλωσε ψευδώς τους ρύπους από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της χώρας κατά το έτος βάσης, που ήταν το 1990. Σύμφωνα με το πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο, όλες οι χώρες έπρεπε να περιορίσουν την εκπομπή των επικίνδυνων αυτών αερίων, αναφέροντας υπεύθυνα στον διεθνή οργανισμό την ακριβή ποσότητα των εκλυόμενων αερίων το 1990. Με βάση αυτήν την αναφορά, ο διεθνής οργανισμός επέβαλε το ποσοστό περιορισμού αύξησης εκπομπής αερίων σε κάθε χώρα. Τι σκεφθήκανε τα δικά μας τα σαΐνια για να ξεφύγουν από τις δαγκάνες του διεθνούς οργανισμού; Δηλώσανε πολύ μεγαλύτερο αριθμό εκπομπής αερίων το 1990, ώστε, βάζοντας ο διεθνής οργανισμός τους περιορισμούς του, αυτοί να έχουν το περιθώριο να μολύνουν την ατμόσφαιρα της χώρας ανενόχλητοι.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα δήλωσε τέσσερα εκατομμύρια τόνους εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου περισσότερους απ’ αυτούς που εκπέμπονταν στην πραγματικότητα. Ο διεθνής οργανισμός επέβαλε στην Ελλάδα να μην αυξήσει τους ρύπους πάνω από 25% από το νούμερο που είχε αναφέρει το 1990. Οι εξυπνάκηδες λοιπόν, αφού είχαν δώσει ένα ψεύτικο, φουσκωμένο νούμερο, είχαν μεγάλα περιθώρια να αυξήσουν την εκπομπή αερίων, μη λαμβάνοντας μέτρα για τη μόλυνση και καρπούμενοι τα εκάστοτε κονδύλια που εδίδοντο για το περιβάλλον, που στην ουσία προορίζονταν για καθαρότερη ατμόσφαιρα για τον ελληνικό λαό. Στις 28 του περασμένου Δεκεμβρίου το ψέμα αποκαλύφθηκε και η Ελλάδα κλήθηκε να περιορίσει την εκπομπή αερίων στα πραγματικά μεγέθη και όχι στα ψεύτικα που είχε δηλώσει. Τώρα όμως τα πράγματα είναι δύσκολα, αφού περάσανε 18 χρόνια χωρίς μέτρα και χωρίς έργα.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις ενέργειες όλων των κυβερνήσεων από το 1990 μέχρι σήμερα είναι πραγματικά αμείλικτα. Πρώτα πρώτα, πώς έτσι ενσυνείδητα και εγκληματικά επέτρεπαν τόσα χρόνια να δηλητηριάζεται ο αέρας που ανέπνεαν οι άνθρωποι που τους εξέλεγαν για να κυβερνήσουν. Αν μάλιστα σκεφθούμε ότι οι ρύποι αυτοί εκλύονται περισσότερο σε ορισμένες περιοχές της χώρας, τότε εκεί η ζωή των κατοίκων γινότανε κόλαση. Δηλαδή οι κάτοικοι στις περιοχές Κοζάνης, Πτολεμαΐδος και Φλώρινας, που έχουν τις ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ρεύματος, πρέπει να πάρουν τα κοντόξυλα και να περιποιηθούν καλά τους εκπροσώπους τους, που τους έστειλαν στη Βουλή για να προασπίζονται τα συμφέροντά τους. Κατά δεύτερον λόγο, οι καρκίνοι και οι άλλες αρρώστιες που κυριάρχησαν σ’ αυτές τις περιοχές δεν συγκινήσανε τους υπευθύνους; Τι να πω, ανάλγητοι είναι οι άνθρωποι του δικομματισμού;

Πολλές φορές, υπηρετώντας σε κείνα τα μέρη, τύχαινε να παρευρεθώ σε εγκαίνια μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, να ακούσω κυρίως από τους ΥΠΕΧΩΔΕ βαρύγδουπους λόγους, για το πώς η εκάστοτε καλή μας κυβέρνηση, αγωνιώντας για την υγεία των κατοίκων, θα έβαζε τα τελειότερα φίλτρα του κόσμου στις καπνοδόχους των εργοστασίων και άλλα πολλά λαϊκίστικα, που χρόνια τώρα παραπλανούν τον κόσμο. Καλά τόσο ασυνείδητοι άνθρωποι υπάρχουν, που μπορούν να παίζουν με τη ζωή των συνανθρώπων τους και κυρίως των παιδιών; Θυμηθείτε εκείνη την ωραία και συγκινητική τελετή όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το μετάλλιο εξαιρέτων υπηρεσιών προς τον τ. υπουργό Ανάπτυξης. Για τις ευθύνες του στη μόλυνση ποιος θα μιλήσει;

Υπάρχει όμως και ένα τρίτο καυτό ερώτημα που πρέπει να διερευνηθεί. Τι έγιναν τα τεράστια κονδύλια που δοθήκανε για τον περιορισμό της αύξησης των εκπομπών των αερίων αυτών; Τα κατεχράσθησαν; Τα έδωσαν σε άλλους σκοπούς μεγαλύτερης προτεραιότητος; Κάτι πρέπει να πουν πάνω σ’ αυτό. Δυστυχώς όμως η έκθεση της επιτροπής έχει και άλλες πολύ σοβαρές παραλείψεις της χώρας μας και διερωτάται κανείς τι γίνεται σ’ αυτόν τον τόπο. Οι ειδικοί του ΟΗΕ, λοιπόν, στην έκθεση χαρακτηρίζουν ανεπίλυτο το πρόβλημα της μη λειτουργίας του συστήματος καταγραφής των ρύπων. Δηλαδή, με απλά λόγια, στην Ελλάδα δεν καταγράφονται καν οι ρύποι και άντε εσύ να βγάλεις συμπέρασμα. Σκοτώνουν το περιβάλλον και όπως λέει ο ΟΗΕ ακόμα και οι μετρήσεις που μας λένε είναι «μαϊμού». Δεν γνωρίζω πραγματικά αν στη Ζιμπάμπουε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιπόν το πρόβλημα αυτό στην Ελλάδα έφτασε σε σημείο που δεν υπάρχει λύση. Χαρακτηρίστηκε ανεπίλυτο λόγω συμπεριφοράς της εξουσίας.

Πέραν αυτών αποκαλύφθηκε ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα δημοσιεύσει το τελικό σχέδιο κατανομής των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων στις 150 υπόχρεες επιχειρήσεις, του συστήματος εμπορίας ρύπων, που ξεκίνησε ήδη το 2008. Δεν αντέχεις να διαβάσεις ολόκληρη την έκθεση που έχει και άλλα πολλά στοιχεία που εκθέτουν διεθνώς τη χώρα μας και για τα οποία εμείς ντρεπόμαστε γιατί είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα διορθωθούν και η κατάσταση αυτή θα συνεχίζεται. Το περιβάλλον στην Ελλάδα κυριολεκτικά καταστρέφεται. Φέρτε στο μυαλό σας την εικόνα της λίμνης Κορώνεια, για να δείτε προς τα πού πάμε και τι μας ξεφουρνίζουν οι υπεύθυνοι. Ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στη πρόταση για δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος ήταν λαλίστατος και κατηγορηματικός. Απάντησε λεβέντικα και ελληνοπρεπώς ότι τέτοιο υπουργείο δεν χρειάζεται, αφού ο ίδιος είναι ο προστάτης του περιβάλλοντος. Καλό θα ήταν να έδιδε και κάποια πειστική απάντηση και για τη βίλα. Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα.


Σχολιάστε εδώ