στα ενδότερα των ομάδων

= Μερικές φορές παρακαλώ να διαψευστώ σε κάποια ρεπορτάζ. Κυρίως επειδή φοβάμαι τις επιπτώσεις της επιβεβαίωσης ενός ρεπορτάζ, είτε το βγάζω εγώ είτε ο διπλανός.
= Γράψαμε πριν από περίπου 40 ημέρες ότι μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα προκληθούν εντάσεις στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Οι εξελίξεις δικαίωσαν πλήρως τις πηγές μας.
= Ακόμα και η στατιστική, άλλωστε, έδινε πολλές πιθανότητες στην επαλήθευση των πληροφοριών μας. Προσωπικά, πάντως, ευχόμουν να διαψευστούμε, διότι δεν ήθελα να κινδυνέψει κάποιος συνάνθρωπός μας ή να επαναληφθεί το τραγικό περιστατικό της Λαυρίου.
= «Να περιμένετε επεισόδια, διότι στατιστικά όλα τα επεισόδια γίνονται από τις 15/10 έως τις 15/12», είπε, μεταξύ άλλων, ο Βασίλης Γκαγκάτσης στη συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκας.
= Τόσο ο πρόεδρος της ΕΠΟ όσο και τα στελέχη της Σούπερ Λίγκας απέδωσαν τα επεισόδια των δύο τελευταίων αγωνιστικών στην Ελληνική Αστυνομία. Ακόμα και ανακοίνωση εκδόθηκε.
= «Με λύπη μας διαπιστώθηκε ότι παρά το γεγονός ότι όλες οι
ΠΑΕ-μέλη της SL εκπληρώνουν στο ακέραιο τις προβλεπόμενες από τον νόμο υποχρεώσεις τους προς την Αστυνομία, εντούτοις και στα δύο γήπεδα δημιουργήθηκαν άσχημες καταστάσεις, οι οποίες οφείλονται και στην πλημμελή άσκηση των καθηκόντων των αστυνομικών αρχών».
= «Επιπρόσθετα, είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι η σημερινή δίκη του μοναδικού συλληφθέντος στη Θεσσαλονίκη ανεβλήθη εξαιτίας της απουσίας των μαρτύρων αστυνομικών».
= «Θεωρούμε ότι η πολιτική και η φυσική ηγεσία της Αστυνομίας θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα και θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται σε υπηρεσία στα γήπεδα να εκπληρώνουν τα από τον νόμο προβλεπόμενα καθήκοντά τους», ανέφερε η ανακοίνωση της διοργανώτριας αρχής. Την παρέθεσα αυτούσια για συγκεκριμένους λόγους. Θα τους αντιληφθείτε πιο κάτω.
= Τον περασμένο Οκτώβριο είχε εκδώσει μια εγκύκλιο για τη βία στα γήπεδα ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος. Μεταξύ άλλων υπογράμμιζε και τις ευθύνες της ΕΛΑΣ.
= «Είναι αδιανόητο να μην μπορούν οι φίλαθλοι της φιλοξενούμενης ομάδας να παρακολουθήσουν αγώνες της γηπεδούχου ομάδας, εξαιτίας της αδυναμίας των Αρχών να εξασφαλίσουν συνθήκες τάξεως και ασφαλείας στα γήπεδα», κατέληγε τότε ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός.
= Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος είχε προχωρήσει στην έκδοση της ανακοίνωσης, αφενός, επειδή άρχιζε ουσιαστικά η ποδοσφαιρική περίοδος και, αφετέρου, διότι ανησυχούσε μήπως είχαμε επανάληψη των φαινόμενων που οδήγησαν στον θάνατο του Μιχάλη Φιλόπουλου. Κάτι, άλλωστε, που φρόντισε να συμπεριλάβει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και στην εγκύκλιό του.
= «Τις συμπλοκές κατά την προηγούμενη περίοδο μεταξύ φιλάθλων των αντίπαλων ομάδων, οι οποίες έφθαναν μέχρι της αλληλοεξοντώσεως αυτών. Γνωστή είναι η περίπτωση θανάτου ενός νέου».
= «Εκτός αυτού, η βία και η χυδαιολογία στα γήπεδα πλήττουν οικονομικώς τις ομάδες, συνεπεία των κυρώσεων που αυτές υφίστανται και της εντεύθεν εκουσίας ή ακουσίας απομακρύνσεως των φιλάθλων από τις αθλητικές και κυρίως τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις», ανέφερε αρχικά στην εγκύκλιό του ο κ. Κανελλόπουλος.
= Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προανήγγειλε και την επιβολή κυρώσεων σε όποιον αποδειχθεί ότι ασκεί πλημμελώς τα καθήκοντά του. Ειδικά για όσους συντάσσουν εκθέσεις, δηλαδή τους παρατηρητές και την ΕΛΑΣ, που υπόκεινται πλέον στον έλεγχο των εισαγγελικών αρχών, οι οποίες καλούνται εφόσον διαπιστώσουν «ουσιώδεις παραλείψεις ή παραμορφώσεις των γεγονότων να ερευνάτε γιατί έλαβε χώραν τούτο από την αστυνομική αρχή ή τους παρατηρητές και, εφόσον προκύπτουν στοιχεία τελέσεως ποινικού αδικήματος, να ενεργείτε τα κατ’ αυτών νόμιμα».
= Τι φταίει για τη βία στα γήπεδα; Σύμφωνα με τον Αναστάσιο Κανελλόπουλο η απάντηση είναι απλή:
= «Η μέχρι πρότινος επιδειχθείσα ελαστικότητα, ανεκτικότητα και άμετρος επιείκεια έναντι των ταραξιών και εν πολλοίς εγκληματικών στοιχείων των γηπέδων, εκ μέρους των εντεταλμένων για τη σύλληψη, τη δίωξη και την τιμωρία αρχών, απεθράσυνε αυτούς, με αποτέλεσμα η βία να έχει καταστεί μάστιγα για τον αθλητισμό, με τα γνωστά αποτελέσματα».
= «Έργο της Αστυνομίας είναι η εξασφάλιση στους πολίτες του αγαθού της εννόμου τάξεως και ασφάλειας, οφείλει να σχεδιάζει, να οργανώνει και να λαμβάνει τα επιβαλλόμενα για κάθε περίπτωση πρόσφορα μέτρα και να μην παραμένει απαθής, άβουλος θεατής και παρατηρητής των διαδραματιζόμενων εκτροπών. Ο σχεδιασμός και η λήψη των επιβαλλόμενων κατά περίπτωση μέτρων, ως και η σχετική ευθύνη ανήκει αποκλειστικώς σε αυτή», ήταν η γνώμη του εισαγγελικού λειτουργού.
= Παράλληλα ο κ. Κανελλόπουλος έδειξε τον περασμένο Οκτώβριο και τον δρόμο για την πάταξη της βίας. Ποιος ήταν; «Το μόνο δραστικό φάρμακο που απομένει ώστε να μην επαναληφθούν κατά την τρέχουσα περίοδο τα φαινόμενα του παρελθόντος είναι η άτεγκτη εφαρμογή του νόμου προς πάσαν κατεύθυνση», επεσήμανε.
= Με βάση τη νομοθεσία, το υπουργείο Δημόσιας Τάξεως εισέπραξε πέρυσι περίπου 5,5 εκατ. ευρώ από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα χρήματα δόθηκαν επειδή οι ΠΑΕ υποχρεώνονται να καταβάλουν ποσοστό 10% από τα τηλεοπτικά συμβόλαια και 5% από τις εισπράξεις των εισιτηρίων.
= «Επειδή τα ποσοστά καταβάλλονται στη βάση, δηλαδή στα κανάλια και στις οικονομικές εκκαθαρίσεις, τα λεφτά έχουν εισπραχθεί από το υπουργείο. Εκείνο που αμφισβητείται έχει να κάνει με το αν μπήκαν κάποια έξτρα χρήματα στις τσέπες των αστυνομικών», μου έλεγε στέλεχος της Σούπερ Λίγκας.
= Μόνο για τις πρώτες 10 αγωνιστικές της φετινής περιόδου τα έσοδα του υπουργείου Εσωτερικών από τα εισιτήρια ανέρχονται περίπου στις 250.000 ευρώ! Μόνο από τα εισιτήρια και παρά τα κολπάκια των ΠΑΕ.
= Θα γίνω πιο σαφής με την καταγραφή των επίσημων στοιχείων: 1η αγωνιστική 40.309, 2η αγωνιστική 80.405, 3η αγωνιστική 32.690, 4η αγωνιστική 52.522, 5η αγωνιστική 53.110, 6η αγωνιστική 32.660, 7η αγωνιστική 62.929, 8η αγωνιστική 34.310, 9η αγωνιστική 61.324, 10η αγωνιστική 35.521. Σύνολο εισιτηρίων 485.780.
= Αν υπολογίσουμε με την κατώτερη τιμή των 10 ευρώ, καταλήγουμε σε εισπράξεις 4,8 εκατ. ευρώ. Το 5% βγάζει περίπου 250.000 ευρώ.
= Πρόκειται για τεράστιο ποσό που, αν μη τι άλλο, επιβάλλει την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων. Έστω και αν μένουν οι αστυνομικοί εκτός γηπέδων. Αρκεί, βέβαια, να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, έστω και αν το υπουργείο παρακρατά και διαθέτει για άλλους σκοπούς χρήματα, τα οποία νομοθέτησε ώστε να διασφαλίζει την τήρηση της τάξεως εντός κι εκτός γηπέδων.


Σχολιάστε εδώ