Με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο…

Κοντά του βρίσκονται από την πρώτη στιγμή της δοκιμασίας του ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος και ο Θωμάς Συνοδινός, ο οποίος έχει και τον πρώτο λόγο στις επαφές και εξελίξεις που αφορούν θέματα διαχείρισης της Αρχιεπισκοπής, θέματα του έχουν να κάνουν με την εικόνα του Αρχιεπισκόπου που βγαίνει προς τα έξω αλλά και τις τεχνητές διαρροές προς τον Τύπο. Θα έλεγε κανείς ότι αυτήν τη στιγμή έχει στα χέρια του όλες τις εξουσίες τις οποίες και διαχειρίζεται, σε συνεργασία με τον στενό του φίλο Κώστα Πυλαρινό.

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος σε πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης άσκησε κριτική στα σενάρια που θέλουν παράγοντες του περιβάλλοντος του Αρχιεπισκόπου να είναι σε συνεννόηση με πολιτικά πρόσωπα για την προώθηση της περιβόητης τροπολογίας, που θα ανοίξει τον δρόμο για την εκλογή 6 νέων βοηθών επισκόπων, αλλά και για την ανάμειξή τους σε ομάδες που προωθούν συγκεκριμένο υποψήφιο για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.

Όλα αυτά έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους κόλπους της Ιεραρχίας, όπου καθημερινά ανάβουν οι συζητήσεις που επικρίνουν εκείνους τους υποψηφίους που πιστεύουν ότι θα κατορθώσουν να εκλεγούν, έχοντας την υποστήριξη πρωτοκλασάτων στελεχών της Αρχιεπισκοπής και της Συνόδου.

Και ενώ η μάχη για τη διαδοχή έδειχνε ντέρμπι μεταξύ του Μητροπολίτη Σπάρτης [ο οποίος φέρεται να υποστηρίζεται από τον πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Θωμά Συνοδινό, τον γενικό διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών της Συνόδου Κώστα Πυλαρινό, με αντάλλαγμα να παραμείνουν στις θέσεις τους, τους Μητροπολίτες Τριφυλίας Χρυσόστομο, Καλαβρύτων Αμβρόσιο, Σάμου Ευσέβιο (Χρυσοπηγή πλέον δεν υπάρχει), Πατρών Χρυσόστομο, Καστοριάς Σεραφείμ και μια ομάδα σκληροπυρηνικών Ιεραρχών] και του Μητροπολίτη Θηβών (με υποστηρικτές τους Μητροπολίτες Ζακύνθου Χρυσόστομο, Περιστερίου Χρυσόστομο, Τρίκης Αλέξιο και παλαιάς ομάδας των Σεραφειμικών), τα δεδομένα αυτά ενδεχομένως νʼ αλλάξουν, αφού πολλοί από τους υποστηρικτές τους χαρακτηρίζονται βαρίδια που τρομάζουν την πλειοψηφία της Ιεραρχίας και απωθούν πολλούς, που ήδη άρχισαν να αναζητούν μια τρίτη λύση! Δεν έλεγε τυχαία Μητροπολίτης της Βόρειας Ελλάδας ότι «Η Εκκλησία δεν είναι τσιφλίκι κανενός και ο κάθε Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να ταυτίζεται (να άγεται και να φέρεται) από τους ελάχιστους εκλεκτούς που επιθυμούν με αλαζονική μανία να κατακτήσουν και να διαχειριστούν μια εξουσία που δεν τους ανήκει…».

Στη συζήτηση για τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου ακούγονται τα ονόματα του Ναυπάκτου Ιερόθεου, του Ξάνθης Παντελεήμονα, του Δημητριάδος Ιγνατίου, του Μεσογαίας Νικολάου και του Πειραιώς Σεραφείμ.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο Άνθιμος Θεσσαλονίκης και ο Θηβών Ιερώνυμος, που θα θέσουν υποψηφιότητα, έχουν συμφωνήσει εκείνος που στον πρώτο γύρο θα πάρει τις περισσότερες ψήφους να υποστηριχθεί στον δεύτερο από τον άλλο.

Επίσης ακούγεται το σενάριο να αποστασιοποιηθεί από τον Θηβών ο Ζακύνθου, που του κάνει ζημιά, και να στηρίξει την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Φιλίππων Προκόπιου και στον δεύτερο γύρο να ταχθούν υπέρ του Ιερώνυμου.

Η ανησυχία πάντως για την επόμενη ημέρα είναι μεγάλη και εκδηλώνεται είτε με την απόρριψη του σχεδιασμένου δίπολου είτε με την αναζήτηση Ιεράρχη δυναμικού, που θα μπορέσει να πραγματοποιήσει το όραμα του Χριστόδουλου, χωρίς όμως να είναι απόμακρος από το Σώμα της Ιεραρχίας. Από την άλλη, ο κόσμος αναζητά νέους ανθρώπους, με όρεξη και ικανότητες, και όχι ηλικιωμένα, κουρασμένα πρόσωπα, που δεν έχουν πλέον τίποτα να δώσουν πλην της σοφίας τους, που αντικατοπτρίζεται στα λευκά τους γένια και μαλλιά.

«… Η Εκκλησία δεν μπορεί και δεν πρέπει να απομονωθεί», σχολίαζε με νόημα γηραιός Μητροπολίτης, τονίζοντας ότι «… η χώρα κυβερνάται από τους 50άρηδες πολιτικούς και προχωράει με βήματα γοργά. Πώς είναι δυνατόν η Εκκλησία να ακολουθεί με βήματα αργά; Χρειαζόμαστε έναν νέο, προσγειωμένο Χριστόδουλο, χωρίς όμως δεκανίκια ή υπερβολές».


Σχολιάστε εδώ