Εντυπωσιακό «όχι» της ομογένειας σε σύνθετη ονομασία

Περισσότεροι από 60.000 ομογενείς, από τη Μελβούρνη, το Σίδνεϊ και την Αδελαΐδα, με σύνθημα «όχι σε σύνθετη ονομασία» πλημμύρισαν την πόλη, διαδηλώνοντας την απόφασή τους να αγωνιστούν για να μην περάσει η πλαστογράφηση της ελληνικής ιστορίας, που χρόνια τώρα με δολιότητα την επιχειρούν οι Σκοπιανοί. Παράλληλα, προκάλεσαν τη θετική, για τα ελληνικά δίκαια, τοποθέτηση του πολιτικού κόσμου της Αυστραλίας καθώς τόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση συντάχθηκαν με τις ελληνικές θέσεις. Ο ομογενειακός ξεσηκωμός, σε μια στιγμή, μάλιστα, όπου στην ελληνική κοινή γνώμη τείνει τεχνηέντως να διαμορφωθεί από ορισμένα ΜΜΕ πνεύμα συμβιβασμού, δίνει νέα διάσταση στο όλο ζήτημα, προδιαγράφοντας και το μέγεθος της αντίδρασης της παγκόσμιας ελληνικής ομογένειας σε οποιαδήποτε τυχόν συμβιβαστική «λύση».

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας κ. Δημήτρης Μηνάς, τόνισε «ο αγώνας αρχίζει από σήμερα. Αυτό ήταν μόνο η αρχή! Εάν χρειαστεί θα κάνουμε και τέταρτο συλλαλητήριο και για τη Μακεδονία και για την Κύπρο».

Έγκυροι διπλωματικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα άτυπο πλην, όμως, ουσιαστικό «βέτο», καθώς πυροδοτεί σειρά εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, αφυπνίζοντας παράλληλα, μαζί με το πρόσφατο συλλαλητήριο του Καναδά, τον Ελληνισμό. Συγχρόνως δίνει «όπλα» στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την ονομασία, που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τη συμβολή του ειδικού διαμεσολαβητή, κ. Νίμιτς.

Σύμφωνα με το δίκτυο SBS οι συγκεντρωμένοι ομογενείς ξεπερνούσαν τις 60.000, ενώ διαβάστηκαν χαιρετιστήρια μηνύματα του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, του νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη, του δημάρχου Θεσσαλονίκης, των Παμμακεδονικών Οργανώσεων, του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου, της Κεντρικής Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα κ.ά.

Από την πλευρά των αυστραλιανών πολιτικών, παρέστη ο έλληνας βουλευτής κ. Νίκος Κότσιρας, μεταφέροντας μήνυμα του αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ με ξεκάθαρη θέση στο πλευρό του Ελληνισμού, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, Λίζι Τάνερ, ανέγνωσε μήνυμα του Προέδρου Κέβιν Ρετ και στα ελληνικά, τονίζοντας ότι αναθεωρείται η μέχρι πρότινος αρνητική θέση της αντιπολίτευσης στο Σκοπιανό, υιοθετώντας επί της ουσίας τις ελληνικές θέσεις. Να σημειωθεί ότι οι τοποθετήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς έγιναν λίγες μέρες πριν από τις αυστραλιανές εκλογές, που έγιναν χθες, Σάββατο 24 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Αυστραλία δεν έχει αναγνωρίσει τη FYROM με το όνομα «Μακεδονία».


Σχολιάστε εδώ