Βράζουν στο ίδιο καζάνι…

Ωστόσο, αυτή η κρίση-αμφισβήτηση, που εκφράστηκε ως έναν βαθμό και στις εκλογές της 16ης Σεπτέμβρη, αναδεικνύεται κάθε φορά που στην ατζέντα της επικαιρότητας έρχεται ένα σοβαρό ζήτημα, όπως τώρα το Ασφαλιστικό.

Στην κυβέρνηση αυτό που κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες, με αφορμή το Ασφαλιστικό, είναι η έλλειψη σαφούς «πακέτου» για την επίλυση ενός προβλήματος που άπαντες συνομολογούν ότι πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί, η εικόνα αλαλούμ που εμφανίζεται συνολικά, οι διαφοροποιήσεις βουλευτών, αλλά εμμέσως και η αποστασιοποίηση ακόμα και κυβερνητικών στελεχών.

Όλα τούτα έχουν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει η κυβέρνηση από ένα σχέδιο που ακόμα δεν έχει εμφανιστεί, παρά το γεγονός ότι υπάρχει καταγεγραμμένη από δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο πρωθυπουργός συναίνεση του λαού στο ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Γιʼ αυτό, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, μέσα σε τούτη τη βδομάδα πρόκειται ο Καραμανλής να κάνει παρέμβαση και να επιδιώξει το «μάζεμα» των αντιδράσεων πριν πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας.

Αλλά και το γεγονός ακόμα ότι για άλλη μια φορά χρειάζεται η παρέμβαση του Κ. Καραμανλή για να ξεπεράσει η κυβέρνηση έναν σοβαρό σκόπελο δείχνει ότι δεν ξεπεράστηκαν ορισμένες παθογένειες της αμέσως προηγούμενης κυβερνητικής θητείας της ΝΔ που κόστισαν πολύ…

Με αποτέλεσμα να εντείνεται μέσα στο κυβερνών κόμμα η κριτική και η γκρίνια.

Είναι δε χαρακτηριστικό επʼ αυτού και το ότι τόσο βουλευτές της ΝΔ όσο και κυβερνητικά στελέχη, σχολιάζοντας το πρώτο θέμα της εφημερίδας μας της περασμένης Κυριακής, όπου επισημαίναμε ότι δύο μήνες μετά τις εκλογές η κυβέρνηση… κοιμάται και ότι δεν υπάρχει μπούσουλας, μας τόνιζαν:

· Μπούσουλας μεν υπάρχει, αλλά… δεν υπάρχουν οι στρατηγοί για να τον υλοποιήσουν!

Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, η γραμμή Καραμανλή στα σοβαρά ζητήματα είναι «όχι πόλωση». Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά το θέμα της Παιδείας η κατεύθυνση που έχει δώσει στον νέο υπουργό Ευρ. Στυλιανίδη είναι «χαλαρά», ώστε να αποτραπούν οι προϋποθέσεις νέων κινητοποιήσεων.

Ασφαλιστικό: Ήπιες προσαρμογές…

Σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα του Ασφαλιστικού, οι ίδιες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός κινείται σε περίπου ίδιο μήκος κύματος. Δηλαδή, στη γραμμή της ήπιας προσαρμογής. Γιʼ αυτό η κατεύθυνση που έχει δώσει στον Β. Μαγγίνα είναι:

Ως το Πάσχα να έχουν περάσει απʼ τη Βουλή οι μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν.

Το γενικό πλαίσιο των αλλαγών θα είναι:

– Ενοποίηση των Ταμείων.

– Περιορισμός στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

– Κίνητρα για παραμονή στην εργασία.

– Εξορθολογισμός στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Το 32% των εργαζομένων

στα βαρέα και ανθυγιεινά!

Σχετικά με το τελευταίο, ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής που έχει συγκροτηθεί, καθηγητής κ. Μπεχράκης, σε επικοινωνία που είχαμε αργά την Παρασκευή μας τόνισε ότι:

Έχει ήδη συλλέξει στοιχεία για το θέμα αυτό από πάρα πολλές χώρες.

Ωστόσο, ακόμα αναμένει τα στοιχεία-προτάσεις της ΓΣΕΕ.

Απʼ τα στοιχεία που κατʼ αρχάς μπορούν να αξιολογηθούν προκύπτει ότι αυτήν τη στιγμή το 32% των εργαζόμενων καλύπτεται απʼ τον θεσμό των βαρέων και ανθυγιεινών!

Με βάση τα παραπάνω, είναι απορίας άξιο πώς η κυβέρνηση «κατάφερε» να έχει προκαλέσει τόσες και τέτοιες αντιδράσεις, ενώ η επιλογή είναι να μην πάει σε «σκληρή» προσέγγιση του θέματος και ενώ ακόμα δεν έχει κάνει γνωστές τις θέσεις της!

Πρόκειται ασφαλώς για άλλο ένα επικοινωνιακό «επίτευγμα» μιας κυβέρνησης που «πετυχαίνει» ακόμα και τα σχετικά εύκολα να τα καθιστά αγκάθια και μάλιστα με κίνδυνο της συνοχής της και της επιβίωσής της ακόμα!

Βέβαια σε ό,τι αφορά το τελευταίο, σχετιζόμενο και με τις έντονες αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών, οι ψύχραιμες εκτιμήσεις είναι ότι τελικά δεν πρόκειται να απειληθεί η κυβερνητική επιβίωση. Και τούτο, επειδή ο Μανώλης (κυρίως αυτός) και οι άλλοι βουλευτές της ΝΔ που αντιδρούν εκτιμάται (βάσιμα) πως θα καταγράψουν και μάλιστα έντονα τις διαφωνίες τους, αλλά δεν θα φτάσουν στο σημείο να καταψηφίσουν και να απειλήσουν την κυβέρνηση με πτώση…

ΠΑΣΟΚ: Τύμπανα… αργοπορίας

και απουσίας

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά το Ασφαλιστικό έχει προκαλέσει γκρίνιες και αμφισβητήσεις και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αιτία η απουσία του ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα απʼ το θέμα αυτό, που αναδεικνύεται σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Αυτή η έκφραση «απουσιάζουμε» ακουγόταν όλες τις προηγούμενες ημέρες και κυριαρχούσε και στην ΚΟ και μεταξύ των κομματικών στελεχών. Μάλιστα δεν έλειψαν και οι κριτικές ότι «με την απουσία μας κάναμε αξιωματική αντιπολίτευση την Παπαρήγα και τον Αλαβάνο»!

Η απάντηση που δίνεται σε αυτήν την κριτική είναι ότι:

• Ο Γιώργος αντιμετωπίζει την αντίφαση ότι απʼ τη μια δεν διαφωνεί επί της ουσίας με την ήπια μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση και απʼ την άλλη δεν μπορεί και δεν θέλει να πάει κόντρα με τους συνδικαλιστές που τον στήριξαν στην πρόσφατη εσωκομματική αναμέτρηση.

Είναι επίσης γεγονός ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και το επιτελείο του εκτιμούν πως η κυβέρνηση, αν τελικά πετύχει το προωθούμενο σενάριο σύγκρουσης με τους βολεμένους, αν δηλαδή πετύχει «να στραφούν οι πεινασμένοι κατά των χορτάτων», δεν θα απειληθεί με το λεγόμενο «σύνδρομο Γιαννίτση». Δεν θα λάβουν δηλαδή οι κινητοποιήσεις τη μορφή ανεξέλεγκτης αντίδρασης.

Γνωρίζουν άλλωστε αυτό που προαναφέραμε, ότι δηλαδή κάποιες μεταρρυθμίσεις, όπως η ενοποίηση των Ταμείων, περνούν στην κοινωνία, όπως προκύπτει από δημοσκοπήσεις.

Βέβαια, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει πρόσφατα εκφράσει σε συνομιλητές του την άποψη ότι «ο Καραμανλής έχει πολιτική που είναι συνέχεια της πολιτικής Σημίτη»!

Τελικά, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η επιλογή του Γ. Παπανδρέου και προκειμένου να ξεπεράσει αυτές τις εσωτερικές αντιφάσεις θα είναι η αποχώρηση απʼ τη Βουλή.

Αλλά η γκρίνια στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έχει και μια άλλη αφετηρία. Δηλαδή, το πανθομολογούμενο γεγονός ότι ενώ έχουν περάσει δυο εβδομάδες απʼ την εσωκομματική αναμέτρηση ο νικητής ακόμα δεν έχει αναλάβει καμία εσωκομματική πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα να επικρατεί… ακινησία. Αυτή η καθυστέρηση σε ονόματα και όργανα έχει προκαλέσει και το εξής περίεργο φαινόμενο:

Η γκρίνια και η κριτική να υπάρχουν κυρίως στο στρατόπεδο των υποστηρικτών του Γιώργου κατά την εσωκομματική αναμέτρηση.

Αυτό φυσικά έχει ως αφετηρία και το ότι είναι πολλοί αυτοί που αναζητούν ρόλο και αδημονούν, αλλά και στο ότι μεταξύ των υποστηρικτών του Γιώργου υπάρχουν αντιτιθέμενες μεταξύ τους ομάδες.

Βέβαια, ο αντίλογος είναι ότι αυτή η καθυστέρηση στη συγκρότηση νέων οργάνων οφείλεται στο ότι ο Γιώργος προσπαθεί να πάει σε επιλογές που δεν θα δημιουργήσουν αρνητικά σχόλια και αντιδράσεις…

Πάντως, πληροφορίες μας αναφέρουν ότι στο όργανο Πολιτικού Σχεδιασμού που θα συγκροτήσει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα συμπεριλάβει και τους Πάγκαλο, Διαμαντοπούλου, Παπουτσή, Σιφουνάκη, Λοβέρδο, Φλωρίδη, Β. Αργύρη (απʼ την πλευρά Σκανδαλίδη).

Ενώ υπάρχει η πληροφορία σύμφωνα με την οποία θα συγκροτήσει και «σκιώδη κυβέρνηση» αποτελούμενη από περίπου 10 στελέχη.


Σχολιάστε εδώ