ο Δαίμονας των δημαρχείων

Διαβάζοντάς τη, σας λέω ότι δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση του δημάρχου. Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση, ο δήμαρχος της πόλης μιλάει στους εργαζομένους με προσβλητικό τρόπο, τους βρίζει μπροστά στους δημότες και η καθημερινή συμπεριφορά του απέναντί τους είναι ανεπίτρεπτη. Έτσι λέει η ανακοίνωση. Ρε συντρόφια, καλά τα λέτε, αν έτσι τα νιώθετε. Πρακτικά όμως τι κάνετε; Την απεργία τη γνωρίζετε; Λόγια για να περνάει η ώρα. Είναι γνωστό ότι από την πίσω πόρτα αρκετοί υπάλληλοι κάνουν τεμενάδες στον τοπάρχη, προκειμένου να έχουν την εύνοιά του. Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, τα φυλλάδιά του τα είχατε πάνω στα γραφεία σας και τα μοιράζατε στους δημότες. Γιατί δεν διαμαρτυρηθήκατε; Υπομονή λοιπόν τρία χρόνια ακόμη. Τα λάθη πληρώνονται.
***

Έχετε δει επιβάτες λεωφορείου να κρατάνε ομπρέλες για να μη βρέχονται; Όπως μου λένε δημότες του Αγίου Δημητρίου, ένα εκ των λεωφορείων της δημοτικής συγκοινωνίας όταν βρέχει αρχίζει και στάζει από δέκα σημεία της οροφής του. Ο ταλαίπωρος ο οδηγός κάθε φορά προσπαθεί με στόκο που βάζουν στους τοίχους να κλείσει τις ρωγμές, αλλά μάταια. Τραγελαφική η κατάσταση. Η ανύπαρκτη συντήρηση των λεωφορείων και η παλαιότητά τους ήταν δεδομένο ότι θα δημιουργούσαν τέτοια προβλήματα. Ο δημοτικός σύμβουλος που είναι αρμόδιος για τη δημοτική συγκοινωνία, όπως μου λένε συνάδελφοί του, δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με αυτά τα προβλήματα, γιατί το κατάστημά του που πουλάει γυναικεία ρούχα τού «τρώει» πολλές ώρες απασχόλησης. Ωραία πράγματα. Γεια σου, περήφανη αυτοδιοίκηση. Εγώ πάντως προτείνω, αντί για στόκο, στην οροφή των λεωφορείων να βάλουν φόδρες από σατέν. Τσάμπα θα τις πάρουν από το μαγαζί του δημοτικού συμβούλου ονόματι Θεόφιλος Αναστασιάδης.
***

Τσάμπα πάρκινγκ προσπαθεί να εξασφαλίσει η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τη μαρίνα Φλοίσβου στο Π. Φάληρο, σε χώρο που διαθέτει ο δήμος. Η αρχική προκήρυξη του διαγωνισμού δεν προέβλεπε τέτοιο πράγμα. Η εταιρεία λοιπόν έστειλε επιστολή στον δήμο, όπου ζητάει να της παραχωρηθεί έκταση 10 στρεμμάτων με δωρεάν χρήση για 40 χρόνια, προκειμένου να κατασκευάσει ένα διώροφο πάρκινγκ, το οποίο θα συνεκμεταλλεύεται με τον δήμο. Όπως μαθαίνω, ο δήμαρχος φίλτατος Χατζηδάκης βλέπει με καλό μάτι αυτό το ενδεχόμενο. Άλλο ένα πάρκινγκ δηλαδή που ο φουκαράς ο δημότης θα πρέπει να πληρώνει για ν’ αφήσει το σαραβαλάκι του μέσα στην πόλη όπου ζει. Η εταιρεία θα κονομάει, χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ, αφού στην ουσία το δικό της μερίδιο από τη συνεκμετάλλευση θα το μοιραστεί με την εταιρεία που θα κατασκευάσει το πάρκινγκ.
***

Ένας ιδιοκτήτης παραλιακού εστιατορίου στη Γλυφάδα κατέθεσε αίτηση στον δήμο, προκειμένου να διαγραφούν τα πρόστιμα που του είχε επιβάλει για τις ανεξόφλητες οφειλές που είχε για τα τραπεζοκαθίσματα. Κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι λεγόμενοι παλιές καραβάνες, έδωσαν μάχη προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα του επιχειρηματία. Μιλάμε για καβγά μεταξύ συμβούλων της ίδιας παράταξης. Τελικά δεν ψηφίστηκε η διαγραφή των προστίμων. Θετικό πάντως ήταν το ότι ο δήμαρχος δεν τάχθηκε υπέρ αυτού του αιτήματος. Αλίμονό μας εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο.
***

Καζάνι που βράζει είναι ο Δήμος Ν. Ηρακλείου. Οι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες. Στον δήμο δεν λειτουργεί τίποτα πλέον, αφού και οι μόνιμοι υπάλληλοι συμπαραστέκονται στους απλήρωτους συναδέλφους τους. Αιτία φυσικά είναι η διοικητική ανεπάρκεια του δημάρχου, αφού είναι πλέον φανερό ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτήν την κρίση. Άλλα έλεγε προεκλογικά, άλλα κάνει ως δήμαρχος. Φανταστείτε ο απλήρωτος εργαζόμενος, που δεν έχει ψωμί να φάει, να βλέπει τον τοπάρχη να προσλαμβάνει την κόρη του ως ειδική σύμβουλο την επομένη της εκλογής του. Τι επιχείρημα μπορεί να πείσει αυτόν τον άνθρωπο να μη διαμαρτύρεται; Και να ήταν μόνο αυτό, θα λέγαμε «δεν βαριέσαι». Σε ατέλειωτες συνεδριάσεις του ΔΣ όταν ο Σταύρος ήταν αντιπολίτευση, κατήγγελλε τη λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού για την υπερσπατάλη που γίνεται χωρίς καμιά χρησιμότητα και μόλις εξελέγη φρόντισε να κάνει νέες προσλήψεις με παχυλούς μισθούς. Κρίμα. Η παρένθεση που άνοιξε στην πόλη του Ν. Ηρακλείου, με τη νέα διοίκηση Γεωργόπουλου, θ’ αφήσει μεγάλα σημάδια πολιτικής υποβάθμισης, αλλά έτσι είναι η δημοκρατία. Σεβόμαστε την επιλογή των δημοτών και μόλις νυχτώσει πάμε σε μια γωνία και βαράμε το κεφάλι μας στον τοίχο, μέχρι να κλείσει η παρένθεση.
***

Άνω κάτω είναι η παράταξη του δημάρχου Ωρωπού για τις εξωθεσμικές παρεμβάσεις που κάνουν «φίλοι» του τοπάρχη επί παντός επιστητού. «Αν ήθελαν να έχουν λόγο οι φίλοι σου, ας έβαζαν υποψηφιότητα. Μάζεψέ τους, γιατί θα γίνει χαμός». Αυτό ειπώθηκε πριν από λίγες ημέρες, σε μια κλειστή συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας, από αρκετούς συμβούλους. Η πλάκα είναι, όπως μου λένε σύμβουλοι της διοίκησης, ότι οι άνθρωποι αυτοί έρχονται στις υπηρεσίες του δήμου και δίνουν οδηγίες στους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα πολλές φορές να έχουν απειληθεί επεισόδια εξαιτίας αυτών των παρεμβάσεων. Δεν ξέρω γιατί, αλλά ο δήμαρχος Γιώργος Γαβριήλ ανέχεται πολλά πράγματα που μάλλον θα εκθέσουν ανεπανόρθωτα τη δημοτική αρχή.
***

Όταν γράφαμε για το μεγάλο χάλι που υπάρχει στα οικονομικά του Δήμου Περάματος, κάποιοι μας έλεγαν αναξιόπιστους. Τώρα που ο δήμαρχος με ανακοίνωσή του δήλωσε ότι δεν έχει λεφτά για μισθούς και δώρα Χριστουγέννων, τι έχουν να πουν; Το κτίριο του δημαρχείου, επειδή είναι ιδιόκτητο, σύντομα θα κατασχεθεί από εργολάβους που έχουν κάνει αγωγές. Τρεις από αυτές θα εκδικασθούν σε δεύτερο βαθμό τους επόμενους μήνες. Από την άλλη μεριά, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει πίσω τα χρήματα που έχει δώσει, επειδή δεν έγιναν τα έργα για τα οποία προορίζονταν, αλλά εξαφανίστηκαν. Όλα αυτά τα περίεργα και τα ωραία κορυφώθηκαν επί των ημερών του τέως τοπάρχη Λαγουδάκου. Έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Άλλη φορά θα σας περιγράψω ένα γεγονός που αφορά το ταξίδι που έκανε ένας εργολάβος σε κάποιο νησί, την περίοδο που έκανε διακοπές ο Λαγουδάκος, για να τον βρει, επειδή ήταν απλήρωτος και δεν είχε να δώσει τα μεροκάματα στους εργάτες που έφτιαχναν ένα έργο. Η ουσία πάντως είναι ότι ο δήμος είναι ήδη χρεοκοπημένος και το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο.
***

Δεκάδες προσλήψεις γίνονται την περίοδο αυτή σε αρκετούς δήμους της Αττικής. Οι προκηρύξεις έχουν δημοσιευτεί. Πρόκειται για συμβάσεις ορισμένου χρόνου, διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά κάτι είναι κι αυτό προκειμένου να δοθεί ένα κομμάτι ψωμί σε κάποιους συνανθρώπους μας. Η επιλογή γίνεται από τους δημάρχους και όχι από το ΑΣΕΠ. Συντρόφια, πάρτε τηλέφωνα δεξιά και αριστερά και βρείτε την «άκρη» που θα σας βοηθήσει. Έτσι λειτουργεί το σύστημα σ’ αυτήν την ταλαίπωρη χώρα.
***

Με ένεση χρηματοδότησης τριών εκατομμυρίων ευρώ προσπαθεί ο Δήμος Αμαρουσίου να ενισχύσει τη δημοτική επιχείρηση επικοινωνίας που διαθέτει. Τεράστιο ποσό. Το μαγαζί δηλαδή που έχει αναλάβει την προβολή των έργων που γίνονται στον δήμο, όταν γίνονται, έβαλε στα ταμεία πενήντα τσουβάλια με ευρώ. Το θέμα αυτό προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, αλλά η αλήθεια είναι ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Τα ίδια και χειρότερα γινόντουσαν επί ημερών Τζανίκου. Το ίδιο καθεστώς συνεχίζεται και σήμερα. Ο Γιώργος Πατούλης, δίνει μεγάλη σημασία στην προβολή του και κάποιοι του έχουν πει ότι αυτό το έργο στοιχίζει. Ο φωτογράφος που τον ακολουθεί παντού και πάντα έχει τα έξοδά του. Την ώρα πάντως που συμβαίνουν αυτά, ο δήμος σε συνεργασία με την Εμπορική Τράπεζα αναχρηματοδοτεί με 200 εκατομμύρια ευρώ τα παλιά χρέη του, βάζοντας οριστική ταφόπλακα στη μελλοντική ανάπτυξη του δήμου, αφού πλέον τα χρέη από δανεισμό θα ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ μαζί με τους τόκους. Μέχρι και τα δέντρα στις πλατείες θα χρωστάνε στις τράπεζες.
***

Έχουν ανάψει κυριολεκτικά τα τηλέφωνα στον Δήμο Αμαρουσίου, μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την πρόσληψη 170 περίπου μονίμων υπαλλήλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που προκηρύσσονται μόνιμες θέσεις στον Δήμο Αμαρουσίου. Και το λέμε αυτό, γιατί στις προηγούμενες διοικήσεις οι εργαζόμενοι ζούσαν υπό «καθεστώς ομηρίας και φοβίας». Είπαμε, τα καλά να λέγονται και να γράφονται, φίλε Γιώργη. Εμείς επικροτούμε τέτοιες ενέργειες, αρκεί τα κριτήρια πρόσληψης να είναι αξιοκρατικά, όπως προβλέπει και το ΑΣΕΠ, και όχι για βόλεμα των δικών μας παιδιών. Τώρα, γιατί η αντιπολίτευση αρνήθηκε να ψηφίσει τις προσλήψεις αυτές; Ή κάτι φοβάται ή κάποιοι θυμούνται τις προσλήψεις που γίνονταν επί των ημερών τους!
***

Εκατόν σαράντα χιλιάδες ευρώ ζητάνε τα σχολεία του Δήμου Δραπετσώνας από τα οφειλόμενα που κάθε χρόνο στέλνει το υπουργείο Παιδείας, διά μέσου του δήμου. Κάποιος όμως εδώ λέει ψέματα. Ο αντιδήμαρχος Θανάσης Αξυπόλιτος ισχυρίζεται ότι τα χρήματα δόθηκαν, ενώ ο πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων Γιώργος Γαλάνης ισχυρίζεται ότι δεν έχουν δοθεί. Αν κάποιος από τους δύο δεν είναι ψεύτης, κάτι άλλο συμβαίνει. Τι άραγε;
***

Απερίγραπτη είναι η κατάσταση με την καθαριότητα στον Δήμο Αγίου Δημητρίου. Τα μπάζα έχουν κάνει βουνά στις γειτονιές του Μπραχαμίου. Ρωτώντας, έμαθα ότι αυτό οφείλεται στις άσχημες σχέσεις που έχει δημιουργήσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τάσος Αυρηλιώνης με τους εργαζομένους. Ο δήμαρχος, προκειμένου να τα έχει καλά με όλους, δεν παίρνει θέση στις διενέξεις αυτές, με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες που μου έστειλαν δημότες να θυμίζουν τη χωματερή των Άνω Λιοσίων επί ασφάλτου.
***

Υπάλληλοι της Νομαρχίας Αθηνών έκαναν έλεγχο στο νεκροταφείο Ελληνικού, προκειμένου να ερευνήσουν καταγγελία που αφορούσε «συνθήκες άθλιας αισθητικής για τους επισκέπτες». Η καταγγελία ήταν γενική και αόριστη, αλλά παρ’ όλα αυτά ο έλεγχος έγινε. Τι διαπίστωσαν οι νομίατροι; Στο νεκροταφείο δεν υπάρχει πλυντήριο για τα οστά, με αποτέλεσμα να πλένονται σε μια βρύση που υπάρχει στην είσοδο και κατά συνέπεια τ’ απόνερα να τρέχουν στον δρόμο και στους διαδρόμους του νεκροταφείου. Απίστευτη εικόνα. Όλα αυτά περιγράφονται στο έγγραφο που έστειλε η διευθύντρια του τομέα Δημόσιας Υγείας Κουρσούμπα Μαρία, με αριθμό πρωτοκόλλου 8630/1328-6-9-2007. Από τότε μέχρι σήμερα εξακολουθεί η ίδια κατάσταση. Γιατί, βρε δήμαρχε;
***

Πάρα πολλοί αναγνώστες μάς τηλεφωνείτε, λέγοντας ότι δεν δίνουμε συνέχεια σε διάφορα ζητήματα που αναδεικνύουμε. Τα γράφουμε μια δυο φορές και μετά τα ξεχνάμε. Γιατί μας αδικείτε, βρε συντρόφια. Φυσικά και δεν τα ξεχνάμε. Η επικαιρότητα όμως επιτάσσει να προχωράμε σε νέες ειδήσεις. Η κύρια πηγή πληροφόρησης ωστόσο για πολλά ζητήματα είστε εσείς. Εμείς παρακολουθούμε ζητήματα που ανακύπτουν σε 1.030 δήμους σε όλη τη χώρα. Είναι φυσικό γι’ αυτά που συμβαίνουν στον δήμο σας να έχετε πολλές φορές καλύτερη εικόνα από μας. Μας βοηθάτε ήδη πολύ και σας ευχαριστούμε. Βοηθήστε μας όσο μπορείτε, και να μη νομίζετε ότι «ξεχνάμε». Μνήμη ελέφαντα έχουμε.
***

Μαύρα μαντάτα για τον πρώην τοπάρχη ολυμπιακού δήμου των βορείων προαστίων, που τρέχει και δεν φτάνει.
Πληροφορούμαστε ότι το τρίμηνο που μας έρχεται είναι κατηγορούμενος για 6 με 7 υποθέσεις. Έχουμε και στο παρελθόν πει ότι «η εξουσία διαφθείρει, αλλά η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα».

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Για τον αντιδήμαρχο που το βράδυ πουλάει προστασία σε νυχτερινά μαγαζιά στα βόρεια προάστια σας έχω ενημερώσει. Όταν το ακούσετε από την τηλεόραση, ήδη θα το ξέρετε. Ετοιμαστείτε.


Σχολιάστε εδώ