Τι πραγματικά συμβαίνει;

Όλα τριγύρω μας, στη γειτονιά μας είναι ανοιχτά:

• Στις 10 Δεκέμβρη αναμένεται οι Αλβανόφωνοι να προβούν σε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου (Κόσοβο).

• Aρχής γενομένης από την 1η Νοέμβρη, έως τον προσεχή Απρίλη, θα πρέπει να «επιλυθεί» το πρόβλημα με το όνομα –το διεθνές, το διμερές είναι για τους αφελείς– των Σκοπίων.

• Η Τουρκία είναι σε τροχιά πολεμικής εισβολής στο βόρειο Ιράκ, στο ημι-αυτόνομο Κουρδιστάν, με πρόσχημα την καταδίωξη των κούρδων ανταρτών του PKK. Άλλά και για τα πετρέλαια της Μοσούλης, υποθέτω… Eκβιάζει, ταξιδεύει στην Ουάσινγκτον και στη Ρώμη και διεκδικεί, την ίδια στιγμή που δείχνει τα δόντια της προς κάθε κατεύθυνση…

• Στην Κυπριακή Δημοκρατία (που διεσώθη ως κρατική οντότης στο παρά πέντε, όταν οι Ελληνοκύπριοι καταψήφισαν μαζικά το επαίσχυντο Σχέδιο Ανάν, παρʼ όλες τις παραινέσεις εξ Αθηνών του λεγομένου «Μετώπου της λογικής») έχουμε προεδρικές εκλογές τον Φεβρουάριο, με τριχοτόμηση του εκλογικού σώματος – τρεις υποψήφιους για την Προεδρία.

• Το ζήτημα των αγωγών πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης και φυσικού αερίου Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας, φαίνεται για άλλη μια φορά να έχει κολλήσει.

• Στη γειτονική Αλβανία, στη Νιβίτσα των Αγίων Σαράντα –στη Βόρειο Ήπειρο– κατασχέθηκαν οι περιουσίες 129 Ελλήνων, παρότι οι περιουσίες αυτές τους είχαν αποδοθεί με απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου του Αυλώνα. Πρόσχημα; Στη συγκεκριμένη περιοχή θα χτιστεί Κλαμπ Μεντιτερανέ…

• Η ανεργία στη χώρα παραμένει στο 8,4%, την ίδια στιγμή που η λαθρομετανάστευση συνεχίζεται αμείωτη, με αποτέλεσμα να δοκιμάζεται αφενός η κοινωνική συνοχή και αφετέρου να πληθαίνουν τα φτηνά εργατικά χέρια. Την ίδια στιγμή ένα ποσοστό της νέας γενιάς δεν μπορεί να βρει μια αξιοπρεπή εργασία (μας προέκυψε, αντίστοιχη με την ιταλική νέα γενιά των «900» ευρώ, η δική μας των «700»).

… και με τι ασχολούμεθα;

Κι όμως, παρʼ όλα αυτά:

Εμείς ασχολούμεθα με άλλα, «σοβαρότερα»:

• Το ελληνικό κράτος και η τηλεόραση ανακατέλαβαν προσωρινά τα περιτριγυρισμένα από χασισοφυτείες «αυτόνομα» Ζωνιανά Μυλοποτάμου Ρεθύμνης. Μέχρις ότου αποχωρήσουν οι τηλεοπτικές κάμερες…

• Στο σημερινό ΠΑΣΟΚ διάφοροι αξιωματούχοι προσκολλημένοι στους διεκδικητές της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ συναγωνίζονται ποιος θα το βλάψει περισσότερο, μέσα σε μια αποπνιχτική ατμόσφαιρα ύβρεων και αλληλοκατηγοριών για τα πιο απίθανα πράγματα. Μικρόνοες, εξουσιολάγνοι. Αποτυχημένοι κάθε είδους, με «προοδευτική» λεοντή.

• Στον «ΣΥΡΙΖΑ» χάσαμε την επαφή. Μετά τη μεγαλειώδη ανακάλυψη ότι για την οπισθοδρόμηση της χώρας και τον αποπροσανατολισμό της νεολαίας φταίνε οι στρατιωτικές παρελάσεις, οι οποίες πρέπει να καταργηθούν… Ήλθε η καινούργια κίνηση-πρωτοβουλία του κυρ Αλαβάνου: ταξίδι στα Σκόπια και συνομιλίες εκεί με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία των Σκοπίων, για να στηθούνε «γέφυρες»… Την ώρα που υποτίθεται ότι η χώρα μας διαπραγματεύεται. Την ώρα –υποτίθεται– που δίδεται ένας «κοινός»(;) αγώνας για να μην περάσει το σκέτο «Μακεδονία» ως όνομα του γειτονικού κρατιδίου. Η «ισχυρά» Ελλάς τρέχει και δεν προλαβαίνει, παρακαλεί ή επαιτεί για κατιτίς σύνθετο, να σώσει τα προσχήματα. Όχι, ο κυρ Αλαβάνος δεν θέλει ούτε αυτό… Επιστροφή στην ΚουΚουέδικη γραμμή του Μεσοπολέμου; Προσέξτε, κύριε Αλαβάνε, κανείς πολιτικός δεν δικαιούται να σνομπάρει και να αγνοεί τους συμπατριώτες του (εκτός αν δεν σας αφορά…)

• Ο αρχιερέας, Κ. Μητσοτάκης, ξαναβγήκε στο κλαρί για να καθαρίσει: δήλωσε στο Mega τις προάλλες, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι όλοι είμαστε ηλίθιοι, ότι κακώς είχαμε καταλάβει ότι από τη σύναξη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (τον πρεσβύτερο) είχε προκύψει ότι δεν αναγνωρίζουμε το γειτονικό κράτος με το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγό του. Ότι όλοι ήταν στη γραμμή του περί σύνθετης ονομασίας, εκτός του Ανδρέα Παπανδρέου (που ήταν αδιάλλακτος)! Έλεος, κύριε Μητσοτάκη: αν όντως ήταν έτσι, τότε γιατί σας ανέτρεψε ο Αντώνης Σαμαράς; Και σεις, ρε υποψήφιοι αρχηγοί ΠΑΣΟΚοι, ακόμη δεν βγήκατε να υπερασπιστείτε τον Ανδρέα Παπανδρέου και αυτά που ο ίδιος υπερασπίστηκε στη συγκεκριμένη –και μοναδική– συνάντηση των πολιτικών αρχηγών; Όσο για την κόρη του, επίδοξη διάδοχο του Κ. Καραμανλή του νεώτερου στη ΝΔ και ίσως στην πρωθυπουργία, περιφέρεται εκλιπαρώντας το κατιτίς –για τα Σκόπια– από τους «συμμάχους» μας, νομίζοντας ότι μας ρίχνει στάχτη στα μάτια. Στην ουσία μεθοδεύουν όλοι μαζί μια επώδυνη λύση. Το μόνο που τους αφορά είναι οι εσωτερικές αντιδράσεις. Οι δικές μας. Αν υπάρξουν.

Στη χώρα τούτη όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα…

e-mail: gpapagian@in.gr


Σχολιάστε εδώ