Μαγειρέματα στις Βρυξέλλες

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των Ην. Εθνών στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή σε κλειστή ημερίδα για το Κυπριακό, που οργάνωσε ο κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Όλι Ρεν. Η ημερίδα ασχολήθηκε με ζητήματα που αφορούν στο Κυπριακό, στην ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων και στη λύση του προβλήματος σε σχέση με την εφαρμογή αλλά και τις αποκλίσεις του κοινοτικού κεκτημένου.

Επί του πρακτέου, φαίνεται ότι οι κλειστές συζητήσεις επικεντρώθηκαν στα ακόλουθα θέματα:

α) Η Επιτροπή εξήγησε πώς ενεργεί στο ζήτημα της παροχής οικονομικής βοήθειας προς τους Τουρκοκύπριους.

β) Η Επιτροπή εξήγησε πώς μπορεί να εφαρμοστεί το κοινοτικό κεκτημένο στα κατεχόμενα. Στο σημεία αυτό εμπίπτουν και οι αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, όπως και το ζήτημα των ελληνοκυπριακών περιουσίων στα κατεχόμενα.

γ) Τα Ην. Έθνη θα εξηγούσα πώς ενεργούν στην Κύπρο προκειμένου να βοηθηθούν οι Τουρκοκύπριοι.

Είναι γνωστό ότι οι συμμετέχοντες τεχνοκράτες της Επιτροπής ανήκουν στην task force που ασχολείται με την οικονομική στήριξη προς τους Τουρκοκυπρίους. Της ημερίδας προήδρευσε ο Βρετανός Άντριου Ράσπα, ο οποίος είναι επικεφαλής της οικονομικής βοήθειας προς τους Τουρκοκύπριους. Κατά το παρελθόν, επί Σχεδίου Ανάν, η ΕΕ είχε δώσει το πράσινο φως για αποκλίσεις ακόμη και για ακρωτηριασμό σε τοπικό επίπεδο του κοινοτικού κεκτημένου, με στόχο την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία των κρατιδίων του Ανάν. Το Σχέδιο Ανάν βρίσκεται πάντοτε στο μυαλό και στην πολιτική των Βρετανών, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να το επαναφέρουν με άλλο όνομα και με τις ίδιες αποκλίσεις από το κεκτημένο, ακυρώνοντας ακόμη και αυτή την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι γνωστό ότι για να προχωρήσουν και τα Ην. Εθνη και η ΕΕ στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας είχαν το πράσινο φώς από ημετέρους φανατικούς οπαδούς του σχεδίου….


Σχολιάστε εδώ