Στον… αέρα το πρωτάθλημα και τα τηλεοπτικά

Αν τελικώς η Ένωση Β΄ – Γ΄ Εθνικής επιμείνει και φθάσει την υπόθεση μέχρι τέλους, τότε αναμένεται να δημιουργηθεί πρόβλημα και στα συμβόλαια που έχουν οι ομάδες με τους τηλεοπτικούς σταθμούς, στο ίδιο το πρωτάθλημα, αλλά και τις διαπραγματεύσεις που θα κάνει η Σούπερ Λίγκα με τη NetMed για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Σούπερ Λίγκας την επόμενη σεζόν.

Τι ακριβώς συμβαίνει; Όταν το καλοκαίρι του 2006 διαλύθηκε η

ΕΠΑΕ και δημιουργήθηκαν η Σούπερ Λίγκα και η Ένωση Β΄ – Γ΄ Εθνικής, υπήρξε υπόσχεση στη «μικρή» λίγκα ότι θα της δοθούν 2,9 εκατ. ευρώ από τη «μεγάλη» λίγκα για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της, αλλά και σε μέρος των χρεών της πρώην ΕΠΑΕ, τα οποία ανέλαβε. Τα χρήματα αυτά δεν έχουν δοθεί ακόμη και η Ένωση Β΄ – Γ΄ Εθνικής προσπαθεί να τα διεκδικήσει με κάθε τρόπο. Αποφάσισε, μάλιστα, να τα διεκδικήσει δικαστικά, αν από τις επαφές που θα είχε δεν έβρισκε λύση και δεν υπήρχε ικανοποίηση του αιτήματος.

Η τελευταία επαφή έγινε την περασμένη Πέμπτη, αλλά κατέληξε και αυτή σε αδιέξοδο. Πρόκειται για τη συνάντηση των δύο προέδρων, του Γιάννη Βαρδινογιάννη της Σούπερ Λίγκας και του Πέτρου Θεοδωρίδη της Ένωσης Β΄ – Γ΄

Εθνικής, υπό τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη, η οποία οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, αφού η Σούπερ Λίγκα αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα της Ένωσης Β΄ – Γ΄ Εθνικής. Όλες οι πλευρές συμφώνησαν να γίνει νέα συνάντηση αύριο το πρωί στις 10 στο υφυπουργείο Αθλητισμού με τους ίδιους μετέχοντες και επιπλέον με την παρουσία του προέδρου της

ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση, του οποίου η διαμεσολάβηση επίσης απέτυχε, προτού οι δύο πλευρές φθάσουν στον Γιάννη Ιωαννίδη.

Οι κλειστές ώρες

Η Ένωση Β΄ – Γ΄ Εθνικής προτίθεται, αν δεν επέλθει αύριο συμφωνία και δεν ικανοποιηθεί οικονομικά, να δημιουργήσει θέμα με τις κλειστές ώρες. Τι σημαίνει αυτό; Η ΟΥΕΦΑ ζητά με έγγραφό της να μη μεταδίδονται τηλεοπτικά οι μισοί αγώνες της Σούπερ Λίγκας και Β΄ Εθνικής κάθε Σαββατοκύριακο και να διεξάγονται εντός των κλειστών ωρών που είναι ένα δίωρο την Κυριακή νωρίς το απόγευμα.

Έτσι, από τους 17 αγώνες των δύο κατηγοριών (8 της Σούπερ Λίγκα και 9 της Β΄ Εθνικής) δεν πρέπει να μεταδίδονται τηλεοπτικά οι 9, κάτι που γίνεται. Οι υπόλοιποι εννέα, που μεταδίδονται όμως, ορίζονται επτά από τη Σούπερ Λίγκα και μόνο δύο από τη Β΄ Εθνική. Εδώ ακριβώς προτίθεται να παρέμβει και να οδηγήσει τα πράγματα σε ρήξη η Ένωση Β΄ – Γ΄ εθνικής, η οποία θα ορίζει πλέον τα μισά ματς τηλεοπτικά, όπως ισχυρίζεται ότι δικαιούται. Στην περίπτωση αυτή, θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τα τηλεοπτικά της Σούπερ Λίγκας, αφού δεν μπορεί να ορίζει τηλεοπτικά όσα παιχνίδια επιθυμεί και δεν μπορεί έτσι να ικανοποιεί τους όρους των συμβολαίων των ομάδων της Σούπερ Λίγκας με τα κανάλια, που προβλέπουν συγκεκριμένους αριθμούς παιχνιδιών που πρέπει να μεταδοθούν τηλεοπτικά. Αν τελικά η απειλή έως τώρα της «μικρής» λίγκας γίνει πραγματικότητα, εκτιμάται ότι ενδεχομένως να δημιουργηθεί πρόβλημα και με τη διαπραγμάτευση της Σούπερ Λίγκας με τη NetMed για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος (κεντρική διαχείριση) της επόμενης σεζόν.


Σχολιάστε εδώ