Χάνει ήδη 22,8 εκατ. ευρώ το ομόλογο ΤΣΠΕΑΘ

Η επιτροπή της ΕΣΗΕΑ, αποτελούμενη από τους νομικούς κ. Δωρή και Κρεμμύδα και τους κ. Ρομπόλη και Νεκτάριο, μελέτησε όλο τον φάκελο του ΤΣΠΕΑΘ, όσα στοιχεία δηλαδή δόθηκαν από την Ένωση Συντακτών. Τα πρακτικά της συνεδρίασης της 3ης Απριλίου, στην οποία ο πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ Δημήτρης Καπράνος έδωσε «εξηγήσεις», το διαβιβαστικό έγγραφο του ΤΣΠΕΑΘ, την πρόταση της χρηματιστηριακής εταιρείας Τρωύλος ΚΕΠΕΥ, την ανυπόγραφη δήλωση του κ. Καπράνου και απόσπασμα πρακτικού του ΔΣ του ΤΣΠΕΑΘ.

Τα συμπεράσματα είναι αποκαλυπτικά. Στο ερώτημα πώς θα έρθουν πίσω τα λεφτά, η λύση είναι ή «η νομοθετική ρύθμιση» ή «η δικαστική προσφυγή». Η δικαστική επιδίωξη έχει δύο σκέλη. Οι δημοσιογράφοι ζητάνε την αναστροφή της πώλησης ή στρέφονται και κατά του Δημοσίου, ζητώντας αποζημίωση για τη ζημιά που υπέστη το Ταμείο. Για τη νομοθετική ρύθμιση παρουσιάστηκε σχέδιο νόμου το οποίο προωθεί και η ΓΣΕΕ, σύμφωνα με το οποίο το Δημόσιο επιστρέφει τα χρήματα στα Ταμεία, κεφάλαιο και νόμιμους τόκους, και τα Ταμεία εκχωρούν στο Δημόσιο το δικαίωμα να καταθέσει αγωγή κατά των χρηματιστηριακών εταιρειών. Προϋπόθεση της δικαστικής λύσης είναι η «γνώση της τιμής πώλησης του ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο στην εμπορική τράπεζα». Για τον σκοπό αυτό πρέπει να ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομίας, αλλά και από τις χρηματιστηριακές ή τραπεζικές εταιρείες που μεσολάβησαν, τα παραστατικά μεταβίβασης (πώλησης του ομολόγου). Αν δεν δοθούν τα παραστατικά, τότε θα ζητηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδας, στην οποία υποχρεωτικά κατατίθενται αντίγραφα, και θα ζητηθεί δικαστική συνδρομή, δηλαδή εισαγγελική εντολή, κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κ.λπ..

Η απώλεια αξίας του ομολόγου στηρίζεται στα δεδομένα τα οποία επικαλείται η ίδια η Τρωύλος στην πρότασή της προς το ΤΣΠΕΑΘ. Εμφανίζουν δηλαδή ετήσια απόδοση μετά τον 5ο χρόνο 1,7% σύμφωνα με το πρώτο σενάριο ή 4,55% σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, το οποίο είναι μικρότερο από το 4,6% του 20ετούς ομολόγου που εκδίδει το ελληνικό δημόσιο με εγγυημένη απόδοση.

Με βάση την εκτίμηση της επιτροπής ειδικών, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ θα πρέπει πλέον να λάβει τις αποφάσεις του και για δικαστική εμπλοκή. Στο μεταξύ ο Π. Σόμπολος επιμένει μόνο στην παραίτηση Καπράνου, την οποία και προεξοφλεί σε δηλώσεις του.

Ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Ένωση Συντακτών την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή κάλεσε σε συγκέντρωση τους δημοσιογράφους την ημέρα της απεργίας.

Η διαφορετική στάση των Ενώσεων απέναντι στο θέμα του ΤΣΠΕΑΘ είναι εμφανής. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος στην ομιλία του την Τρίτη, αφού επανέλαβε ότι «το ομόλογο χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια», τάχθηκε κατά της προσφυγής στη Δικαιοσύνη. «Αποτέλεσμα δεν θα υπήρχε και με μια μηνυτήρια αναφορά. Θα δημιουργούσε εντυπώσεις κατάλληλες για προεκλογική κατανάλωση, αλλά δεν θα έφερνε πίσω τα λεφτά», είπε ο κ. Σόμπολος, που δημόσια τάχθηκε για μια ακόμη φορά υπέρ της παραίτησης του Δημήτρη Καπράνου. Η Ένωση Προσωπικού από την άλλη ζητά την άμεση παραπομπή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, για τη διαλεύκανση και την ανάδειξη των όποιων ευθυνών.


Σχολιάστε εδώ