Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

-Ανοδική η τροχιά της Σοφοκλέους για την εβδομάδα που πέρασε, με θετικό το… ισοζύγιο για τα περισσότερα χαρτιά που εσχάτως απασχολούν τους παίκτες, μικρούς ή μεγάλους.

Η «δοκιμή» των 4.800 μονάδων ήταν επιτυχής. Όπως εξίσου επιτυχημένο ήταν και το… κρας τεστ με την εισαγόμενη -ολιγόωρη όπως αποδείχθηκε για τη Σοφοκλέους- πολιτική κρίση εξ Ανατολών (Τουρκία – εκλογές).

Σε απόλυτους αριθμούς ο Γενικός Δείκτης κέρδισε σημαντικό από το χαμένο έδαφος των περασμένων συνεδριάσεων, ενώ και σε μεγέθη τζίρου και όγκου τα πράγματα κρίνονται απολύτως θετικά.

– Κι αν κάποιος ψάχνει να βρει ψεγάδια στις επιδόσεις της αγοράς, αυτά μόνον τεχνικά είναι, αφού οι αναλυτές επιμένουν να μας λένε πως ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE20) παραμένει χαμηλότερα από το ταβάνι των περίπου 2.610 μονάδων, αφήνοντας αμφιβολίες για την άμεση πορεία πολλών τίτλων-σηματωρών της αγοράς. Αμφιβολίες που αποτυπώνονται μερικώς και στις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Παραγώγων, όπου οι επενδυτές επέλεξαν να μη μετακυλίσουν θέσεις και να διατηρήσουν τα περισσότερα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης που ποντάρουν σε μικρή υποτίμηση των τιμών τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

-Από την άλλη μεριά πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποια στοιχεία που ΔΕΝ βλέπουν το φως της δημοσιότητας όπως θα όφειλαν. Δεν λέω πως κάποιοι τα κρύβουν, αλλά επισημαίνω πως απουσιάζουν επιδεικτικά από τις εκθέσεις-συστάσεις των περισσοτέρων ΑΧΕ. Και διερωτώμαι για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό…

-Τα περί ων ο λόγος στοιχεία λοιπόν δείχνουν πως μπορεί μεν από τον Μάρτιο έως σήμερα η Σοφοκλέους να έχει να επιδείξει αξιοσημείωτη ανάκαμψη (από τις 4.350 μονάδες στις 4.800!), μπορεί ο Γενικός Δείκτης να εμφανίζει κέρδη της τάξης του 10% και άνω, αλλά οι τίτλοι εκείνοι που υπερτερούν σε κέρδη, ανάκαμψη, γενικότερη συμπεριφορά ΔΕΝ είναι εκείνοι που συνήθως δίνουν τον τόνο (πλην τραπεζών ίσως), αλλά οι τίτλοι -κι όχι μόνον εκείνοι που είθισται να ονομάζουμε «επιλεγμένους»- της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης! Σε απόλυτους αριθμούς η μεσαία κεφαλαιοποίηση δίνει μέση άνοδο άνω του 15%, ενώ για 24 εταιρείες από τις λεγόμενες και «μικρές» τα κέρδη ξεπέρασαν το 30% και για άλλες 44 το 25%. Προς γνώσιν και συμμόρφωσιν τα στοιχεία αυτά…

-Κατά τα λοιπά, εφόσον θέλετε πραγματικά να κατέχετε τίτλους που δεν θα σας κρατούν ξύπνιους τα βράδια, μπορείτε κάλλιστα να… συστρατευτείτε με την τελευταία έκθεση για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και να διαλέξετε απλώς τον τίτλο της αρεσκείας σας. Επιγραμματικά να αναφέρω πως στην έκθεση αυτήν εκτιμάται πως στα επόμενα χρόνια σχεδόν όλες οι εμπορικές τράπεζες θα επιδείξουν τεράστια άνοδο στα κέρδη τους. Υπολογίζονται δε αυτά, έως το 2010, στο ύψος των 7 δισ. ευρώ (από 3 δισ. ευρώ συνολικά το 2006).

YΓ. Ουδείς αναμάρτητος σε έναν χωρισμό! Αυτό να θυμάστε, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το… τσουνάμι αποχωρήσεων από τον ΣΜΕΧΑ. Ο οποίος και φαίνεται πως οδεύει προς την πλήρη διάλυσή του, αφού την Τετάρτη ανακοινώθηκε η αποχώρηση από τον Σύνδεσμο των Χρηματιστών δύο εκ των μεγαλύτερων τραπεζικών χρηματιστηριακών, της Eurobank Χρηματιστηριακής και της ALPHA Finance, ενώ την Πέμπτη ήρθε η σειρά των ΕΤΕ – P&K- Piraeus Sec. Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα και ΜΕΤΑ θα συζητήσουμε το τι έγινε και τι θα γίνει…


Σχολιάστε εδώ