Παίρνουν… σειρά οι Διοικητές των Ταμείων

Κι ενώ οι πρώτες πληροφορίες υπογραμμίζουν την αυστηρή απόφαση Καραμανλή «να φύγουν όσοι είναι υπόλογοι» και μιλούν για «αριθμό διοικητών Ταμείων που θα απομακρυνθούν σύντομα», δεν φαίνεται να πέρασε θετικά στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας η «παραίτηση» Τσιτουρίδη.

Το τάιμινγκ θεωρήθηκε πολύ έξυπνο, υπό την έννοια ότι δόθηκε η ευκαιρία να απομακρυνθεί ο υπουργός για άλλο θέμα και όχι για το μείζον ζήτημα των ομολόγων, όμως η αποπομπή του… ανακούφισε μόνον ορισμένους, κυρίως υπουργούς και υφυπουργούς, «που θα μπορούν πλέον να πηγαίνουν με μεγαλύτερη άνεση στις εκλογικές τους περιφέρειες», και δεν διαμόρφωσε ένα άλλο πολιτικό σκηνικό, όπως ορισμένοι πίστευαν. Και τούτο διότι δεν έλαβε υπ’ όψιν της την αντίδραση των κομματικών στελεχών, που είδαν την απομάκρυνση του Τσιτουρίδη απλώς ως ευκαιρία για να τεθεί στο περιθώριο το θέμα των ομολόγων. Δεν ήταν όμως έτσι…

Τα ομόλογα, σύμφωνα με κομματικούς κύκλους, θα μετατρέπονταν έτσι κι αλλιώς σε «δεύτερης διαλογής» θέμα, αφού και το φιλοθεάμον κοινό είχε αρχίσει να κουράζεται, η δε εντύπωση που είχε αρχίσει να γενικεύεται μεταξύ των στελεχών ήταν πως «ο Σάββας στηρίζεται και δεν πρόκειται να εκδιωχθεί».

Καθώς είχε γίνει γνωστό πως συγκεκριμένοι υπουργοί είχαν λάβει εντολή δύο ημέρες πριν από την παραίτηση να στηρίξουν τον τέως υπουργό (άρα δεν υπήρχε και «προγραμματισμός αποπομπής του», όπως ορισμένοι υποστήριξαν), στελέχη κομματικά αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες υπογράμμιζαν ότι η δικαιολογία αποπομπής του Σάββα Τσιτουρίδη μπορεί επικοινωνιακά να ήταν ορθή, αλλά επί της ουσίας ο λόγος, η εμπλοκή δηλαδή του συνεργάτη του σε ύποπτα παιγνίδια, δεν φαίνεται να έγινε και τόσο πιστευτός σε ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.

Μπορεί η… υπερβατική συμπεριφορά του τέως υπουργού Απασχόλησης, ο οποίος δεν θέλησε κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του στο υπουργείο να αναφερθεί σε συμπεριφορές συναδέλφων του ή στην πίκρα που του προκάλεσε, όπως ήταν εύλογο, η αποπομπή του, να ανακούφισε ορισμένους, ωστόσο δεν φαίνεται ότι στο μέλλον ορισμένοι από το περιβάλλον του και κυρίως κομματικά στελέχη θα εξακολουθήσουν να τηρούν την ίδια στάση.

Τρεις υπουργοί τον «έθαβαν»

Θεωρείται βέβαιο ότι ο τέως υπουργός, αφού αφήσει το θέμα να καταλαγιάσει, θα επανέλθει στο ζήτημα του παρασκηνίου της αποπομπής του. Παρασκήνιο που σύμφωνα με έγκυρες πηγές σχετίζεται:

• Με τη συμπεριφορά συγκεκριμένων υπουργών της κυβέρνησης που δεν επιθυμούσαν με κανέναν τρόπο να διαθέτει υπουργικό θώκο ο Σάββας Τσιτουρίδης. Για τρεις συναδέλφους του ο τέως υπουργός έχει… αποδείξεις (όχι ενδείξεις, τονίζουν στενοί του συνεργάτες) ότι τον «έθαβαν» κανονικότατα στα μέσα ενημέρωσης και επεδίωξαν από την πρώτη στιγμή να δημιουργήσουν «ασφυκτικό κλοιό γύρω του».

• Με το γεγονός ότι συγκεκριμένα συμφέροντα -δεν θέλουν οι περί αυτόν να τα αποκαλύψουν- συμμάχησαν με ορισμένους και υποδαύλισαν το κλίμα για μια υπόθεση -των ομολόγων- που «δεν έχει το περιεχόμενο και τη σημασία που της προσδίδουν».

• Με το ότι η κυβέρνηση δεν απέδωσε την προσήκουσα σημασία στο θέμα των ομολόγων και τη συγκροτημένη επίθεση που δεχόταν από την αξιωματική αντιπολίτευση και ορισμένα συμφέροντα, επειδή εκτίμησε (κακώς) ότι δεν πρόκειται να μείνει στα «πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στα νυκτερινά δελτία» περισσότερο από δέκα ημέρες. Και όχι μόνον έμεινε περισσότερο από δέκα ημέρες -κάτι για το οποίο ο Σάββας Τσιτουρίδης είχε ειδοποιήσει, σύμφωνα με συνεργάτες του, την κυβέρνηση- αλλά και αναγορεύθηκε σε μείζον θέμα, που διαμόρφωσε τη δυσμενέστερη πολιτική ατζέντα που μπορούσε η κυβέρνηση να φαντασθεί.

Η απομάκρυνση του Σάββα Τσιτουρίδη στην ουσία δεν έκανε τίποτε άλλο, όπως τουλάχιστον την αντιλαμβάνονται στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, από το να προσθέσει ένα ακόμη υπουργό στην αλυσίδα των εξαναγκασθέντων σε παραίτηση ή αποπεμφθέντων. Ορισμένοι μάλιστα πιστεύουν ότι δεν θα αποδειχθεί σχέση του Σάββα Τσιτουρίδη με το θέμα των ομολόγων, αφού στην ύπαρξη αυτού του θέματος έτσι κι αλλιώς έχει χρεωθεί η αποπομπή του… Πάντως ακόμη και οι νεοδημοκράτες δεν πολυπιστεύουν πια πως είναι δυνατόν να συνεχιστεί το φαινόμενο να παρουσιάζεται ως από μηχανής θεός ο Κ. Καραμανλής και να επιλύει κάθε πρόβλημα, είτε με την παρουσία του στη Βουλή είτε με άλλους είδους παρεμβάσεις-δηλώσεις… Είναι ξεκάθαρο πια πως τα λάθη της κυβέρνησης δεν απαλείφονται με κατόπιν εορτής παρεμβάσεις, αλλά λειτουργούν σωρευτικά και βαραίνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα.


Σχολιάστε εδώ