Πόσο πάει η εκπομπή για το βιβλίο στην ΕΡΤ;

Βλέποντας αυτήν τη… γαλλική εκπομπή -πώς θα λέμε ότι γίναμε… Ευρωπαίοι- αναρωτηθήκαμε ποιου ιδέα είναι αυτή η… παρισινού αρώματος εκπομπή.

Και ιδού τι μάθαμε:
Την εκπομπή την έχει πάρει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, του οποίου πρόεδρος είναι η κυρία Κατρίν Βελισσάρη, πρώην γενική διευθύντρια στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Η κυρία Βελισσάρη την έδωσε στην ΕΡΤ έναντι, όπως ακούστηκε, 150.000 ευρώ ανά… επεισόδιο. Η εκπομπή είναι στα γαλλικά και την παρουσιάζει ο πολύ γνωστός Μπερνάρ Πιβό, που η εκπομπή του για το βιβλίο στη γαλλική τηλεόραση κατάφερε να καταστήσει ελκυστική τη λογοτεχνία στο ευρύ κοινό. Όμως μια εκπομπή στα γαλλικά για μερικούς έλληνες λογοτέχνες που δεν προβάλλεται στο γαλλικό κοινό, τί νόημα έχει;

Λέγεται ότι το ΕΚΕΒΙ έχει αγοράσει συνολικά την εκπομπή έναντι ενός αρκετά υψηλού ποσού, κάπου 1.000.000 ευρώ!

Κατόπιν αυτών, το ερώτημα απλό, κυρίως προς τη διοίκηση της ΕΡΤ: περισσεύουν τόσα χρήματα, που δίνει 150.000 ευρώ (αν πραγματικά έτσι είναι) για μια ωριαία εκπομπή για το βιβλίο, που θα στοίχιζε μόλις το 1/5 αν την παραγωγή την έκανε η ίδια η ΕΡΤ; Και βέβαια ο κ. Παναγόπουλος θα πρέπει να δώσει επίσημα στοιχεία έναντι ποίου ποσού πήρε από το ΕΚΕΒΙ -και για ποιον λόγο και με ποια διάφανη διαδικασία- αυτήν τη γαλλική εκπομπή.

Και τέλος χρήσιμο θα ήταν και το ΕΚΕΒΙ να γνωστοποιήσει τη σχέση του με την εκπομπή, αν πράγματι πήρε τα δικαιώματα για 1.000.000 ευρώ, για να μάθει ο ελληνικός λαός πού πάνε τα εκατοντάδες εκατομμύρια με τα οποία αυτό το κέντρο χρηματοδοτείται από το υπουργείο Πολιτισμού.


Σχολιάστε εδώ