Τα ομόλογα δημιουργούν… παραισθήσεις στο ΠΑΣΟΚ

Tην ίδια εντύπωση έχει και ο κ. Παπανδρέου, αλλά φροντίζει να μη δείχνει ότι έχει αέρα «νικητή», γιατί κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να του συμβεί, αφού εκτός από αυτούς που αισθάνονται ένα βήμα πριν από το υπουργικό γραφείο, υπάρχουν και άλλοι που δεν επιθυμούν το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει, για διαφόρους λόγους: είτε γιατί δεν θέλουν τον Παπανδρέου (αλλά τον Βενιζέλο), είτε γιατί έχουν προσωπικές άλλες επιλογές, είτε γιατί οι πληγές του εσωκομματικού πολέμου που μαίνεται στο παρασκήνιο δεν έχουν επουλωθεί (και ούτε πρόκειται…).

Το πρόβλημα για τον κ. Παπανδρέου είναι άλλο. Αν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις της Χαριλάου Τρικούπη, των στελεχών και του επιτελείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε ο κ. Παπανδρέου θα έρθει αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό. Η έλλειψη νέων στελεχών για μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο είναι περισσότερο από εμφανής, ενώ και με τη στελέχωση του κράτους ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να μείνει εκτεθειμένος, αφού δεν θα ήθελε να εμφανιστεί και πάλι το «τσουνάμι» εκείνων των τριτοκλασάτων στελεχών που είχαν αλώσει το κράτος. Το γνωρίζουν άλλωστε και στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ ότι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν (πέρα όλων των άλλων) είναι ότι δεν διαθέτουν νέα και άφθαρτα πρόσωπα και ως εκ τούτου μοιραία θα καταλήξουν στα ίδια και τα ίδια, και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν «Νέο ΠΑΣΟΚ» κτισμένο με παλιά υλικά. Τα σχόλια άλλωστε που έγιναν πρόσφατα, όχι μόνο από τον Απόστολο Κακλαμάνη, στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου, αλλά και από συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν διόλου κολακευτικά για τα στελέχη εκείνα που βγαίνουν συνεχώς στα τηλεοπτικά παράθυρα για να υπερασπιστούν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ στο σκάνδαλο των ομολόγων. Και είναι επίσης αλήθεια ότι στο γραφείο του αρχηγού του Κινήματος όσα λέγονται για ορισμένους πρωτοκλασάτους είναι ό,τι χειρότερο. Ας είναι και οι καλύτεροι υπερασπιστές της γραμμής Παπανδρέου. «Τι να το κάνουμε αυτό, όταν ο κόσμος θεωρεί ότι ο τάδε ή ο δείνα αύριο μεθαύριο θα είναι και πάλι υπουργός…», λένε, χαρακτηριστικά, υψηλά ιστάμενα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Και μόνο η ιδέα μιας τέτοιας προοπτικής προκαλεί απώλειες, όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Παπανδρέου να κερδίσει πόντους… λένε όσοι γνωρίζουν τι γίνεται στα ενδότερα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ανάλογη αίσθηση υπάρχει και σε κάποια άλλα στελέχη και βουλευτές, που δεν συμβιβάζονται, όπως λένε, με «ωραία λόγια» για να «χαϊδεύουν αυτιά», όπως, αντιθέτως, κάνουν οι περισσότεροι.

Και μετά τα ομόλογα τι;

Συνομιλητές του κ. Παπανδρέου κάνουν τον σταυρό τους πώς η υπόθεση των ομολόγων κρατήθηκε στον αφρό της επικαιρότητας και μετά το Πάσχα. Η αλήθεια είναι ότι μετά το ναυάγιο του «Sea Diamond» στη Σαντορίνη, που έφερε το σκάνδαλο με τα ομόλογα σε δεύτερη μοίρα, στο ΠΑΣΟΚ κατέλαβαν αγωνιώδεις προσπάθειες για να κρατηθούν τα ομόλογα σε πρώτη ζήτηση του τηλεοπτικού και αναγνωστικού κοινού. Αρκεί μόνο να βλέπατε τη Βάσω Παπανδρέου πώς έκανε όταν πληροφορήθηκε τη νέα ανακάλυψη του κ. Καρχιμάκη, την ύπαρξη νέου ομολόγου από τον κ. Περράτη στο Μετοχικού Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. «Μην τους αφήσεις σε χλωρό κλαρί», του έλεγε, η πρώην υπουργός, με ένα πλατύ χαμόγελο, ενώ μεγάλο πάτημα βρήκαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για να συνεχίσουν την αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την ίδια ημέρα ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, πρωταγωνιστής στην υπόθεση των ομολόγων, τουλάχιστον ως προς τους χειρισμούς.

Τους έσωσε ο Σάββας

Δεν είναι τυχαίο ότι το απόγευμα της ημέρας που έδωσε συνέντευξη ο υπουργός Απασχόλησης συνεργάτες του κ. Παπανδρέου έλεγαν στο «Π» ότι «και να θέλαμε να αφήσουμε την υπόθεση, δεν μας αφήνουν οι ίδιοι οι υπουργοί. Ευτυχώς που βγήκε ο Σάββας και μας έσωσε…». Στη Χαριλάου Τρικούπη περίμεναν μια συνολική αντεπίθεση από την κυβέρνηση που θα επιχειρούσε να εμφανίσει ότι τα ίδια γινόντουσαν και επί ΠΑΣΟΚ, όπως σημείωσε και ο κ. Τσιτουρίδης και μετά και ο κ. Αλογοσκούφης. Γνωρίζοντας ότι και οι ίδιοι στον τομέα των ανακαλύψεων δεν είναι οργανωμένοι, περίμεναν μουδιασμένα τα αποτελέσματα της κυβερνητικής αντεπίθεσης συμψηφισμού, που όντως ήταν πολύ καλύτερη απ’ ό,τι όλο το προηγούμενο διάστημα. Αλλά με τη δήλωσή του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έδωσε τροφή για αναπαραγωγή νέων αρνητικών δημοσιευμάτων στον αντιπολιτευόμενο Τύπο, διατηρώντας με την ίδια ισχύ στην επικαιρότητα το θέμα, με αποτέλεσμα βέβαια ο Καραμανλής να «τα πάρει στο κρανίο» μαζί του.

Από Σεπτέμβριο το θέμα θα έχει ξεχαστεί…

Το σκάνδαλο των ομολόγων παραμένει στην επικαιρότητα, αλλά στο ΠΑΣΟΚ οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν στενή και καθημερινή επαφή μαζί του, πιστεύουν ότι «από τον Σεπτέμβριο το θέμα, θα έχει ξεχαστεί», γι’ αυτό και από τώρα φροντίζουν «πριν πεινάσουν να μαγειρέψουν».

Θέλουν έστω και υποσυνείδητα οι πολίτες να θυμούνται την ώρα της κάλπης ότι είχε προηγηθεί λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων και επειδή ο έλληνας ψηφοφόρος ξεχνά πολύ γρήγορα, ο σχεδιασμός των επιτελών του κ. Παπανδρέου είναι το σκάνδαλο να συνδεθεί με την καθημερινότητα των πολιτών: «Θέλουμε να γίνει κατανοητό και πιστευτό σε όλους τους πολίτες ότι εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών χάνουν τα χρήματά τους οι ασφαλισμένοι». Για να εμπεδωθεί αυτό, σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, πρέπει να συνδεθεί με κάθε δραστηριότητα που θα εκδηλώνεται από το ΠΑΣΟΚ με κύριο ομιλητή τον κ. Παπανδρέου.

Η λάθος επένδυση του ΠΑΣΟΚ

Τα ομόλογα πάντως βρήκαν απροετοίμαστο το ΠΑΣΟΚ για συνολική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και όταν κατάλαβαν περί τίνος ακριβώς πρόκειται, άρχισαν να πιέζουν τα κυβερνητικά στελέχη χωρίς στοιχεία στα χέρια τους. Αλλά ήταν ήδη αργά… Επένδυσαν λάθος επικοινωνιακά, μπήκαν σε λεπτομέρειες, αντιπαρέθεσαν τρισεκατομμύρια ευρώ, μπήκαν σε εξειδικευμένες αναλύσεις, παρέθεσαν κωδικούς, λίστες με μετοχές, δεκάδες ονόματα, αλλά δεν είπαν το πιο σπουδαίο: το αποτέλεσμα όλων αυτών: Το ενδεχόμενο να χάσουν οι ασφαλισμένοι τα χρήματά τους. Όταν πια το έκαναν σημαία τους, και ο κ. Παπανδρέου ο ίδιος, ο κόσμος είχε ζαλιστεί και πιθανόν, όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ οι «ειδικοί» παρά τω αρχηγώ, να μην αντιλαμβάνεται τίποτα απ’ όλα αυτά. Και έμεινε απλώς η γενική αίσθηση: «Έλα μωρέ, τα ίδια κάνουν και αυτοί όπως και οι προηγούμενοι».

«Στη σύγκριση αυτή, είμαστε χαμένοι εμείς», λέει κορυφαίος συνεργάτης του κ. Παπανδρέου και για τον σκοπό αυτόν θέλουν παράλληλα με το σκάνδαλο και όσο διαρκεί στην επικαιρότητα να βάλουν και τη δική τους ατζέντα, ώστε ο κόσμος να μην ξεχάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ (αν ποτέ το έχει θυμηθεί δηλαδή – σχόλιο όχι δικό μας αλλά στελέχους του κόμματος).

Αυτός είναι ο βαθύτερος στόχος της Χαριλάου Τρικούπη. Μαζί με το σκάνδαλο των Ταμείων να θυμηθούν οι πολίτες και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το πώς θα κυβερνήσει, όχι βέβαια και με ποιους, που είναι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Σχολιάστε εδώ