Τη συνυπευθυνότητα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για το σκάνδαλο των Ταμείων αναδεικνύει το ΚΚΕ

Ειδήσεις με την καθιερωμένη έννοια του όρου δεν υπάρχουν, αλλά οι συνδιασκέψεις του κόμματος στις οργανώσεις περιοχών ολοκληρώνονται και τα νέα καθοδηγητικά όργανα θα σχεδιάσουν την τακτική του κόμματος με ορίζοντα τόσο τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές όσο και το Συνέδριο του ΚΚΕ που κατά τον προγραμματισμό θα γίνει σε δύο χρόνια.

Παρά τα όσα ακούστηκαν για το ΠΑΜΕ και την απώλεια μίας έδρας στη διοίκηση της ΓΣΕΕ κατά το πρόσφατο συνέδριο, η τακτική του Περισσού το επόμενο διάστημα θα κινηθεί με άξονα τη μετωπική αυτή συνδικαλιστική οργάνωση, με αφετηρία τον γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς. Με τον τρόπο αυτόν το ΚΚΕ θέλει να δείξει ότι η δυναμική του δεν εξαντλείται μόνο στον χώρο της νεολαίας και της παιδείας, αλλά διαχέεται και σε άλλα στρώματα της κοινωνίας. Επιπρόσθετα στον χώρο αυτόν, κατά τις εκτιμήσεις στελεχών, γίνεται ευδιάκριτη η σύμπλευση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (με συμμετοχή και του ΣΥΝ) που είναι στην ηγεσία της ΓΣΕΕ και η οποία -υπενθυμίζουν- έχει υπογράψει την -εν ισχύ- διετή συλλογική σύμβαση εργασίας που προβλέπει αυξήσεις στους βασικούς μισθούς λιγότερο από 0,80 ευρώ την ημέρα.

Στον Περισσό εκτιμούν θετικά την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση ομοσπονδιών και σωματείων που οργανώθηκε από το ΠΑΜΕ και είναι προφανές ότι θα συνεχιστεί η παράλληλη με τη ΓΣΕΕ πορεία των σωματείων που ακολουθούν το ΠΑΜΕ.

Κατά τα φαινόμενα η προεκλογική περίοδος θα κινηθεί γύρω από το σκάνδαλο με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, όπου το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να πάρει τη ρεβάνς από την κυβέρνηση για τα δικά του πεπραγμένα σε θέματα διαφθοράς και διαφάνειας.

Στο ΚΚΕ δεν παραγνωρίζουν την υπαρκτή διάσταση του σκανδάλου των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά διαβλέποντας την επικείμενη δικομματική πόλωση πάνω στο θέμα -με κάθε ευκαιρία- θα αναδεικνύουν τις ευθύνες και των δύο κομμάτων για τη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων.

Ήδη στελέχη του κόμματος στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, σε συσκέψεις αυτών των οργανώσεων που έγιναν για το σκάνδαλο των Ταμείων, πέρα από την καταγγελία του σκανδάλου υπενθύμισαν ότι το «τζογάρισμα» των Ταμείων στο χρηματιστήριο (σε ποσοστό μέχρι 23% των αποθεματικών τους) θεσπίστηκε επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και χωρίς τη διαφωνία της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έτσι η τακτική στην πορεία προς τις εκλογές θα κατατείνει στο να αναδείξει ότι πέρα από την τρέχουσα αντιπαράθεση των δύο κομμάτων σε θέματα διαφάνειας η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στη βασική κατεύθυνση που είναι η εμπλοκή της «ελεύθερης αγοράς» σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου.

Το ΠΑΣΟΚ έχει αντιληφθεί αυτήν την πολιτική τακτική και ως συνέχεια της κορυφαίας «ατάκας» του Γ. Παπανδρέου ότι το «ΚΚΕ αποτελεί τον αριστερό ψάλτη της Δεξιάς», κορυφαία στελέχη του δεν χάνουν ευκαιρία να τονίζουν ότι η ταύτιση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ευνοεί «εντέλει» την κυβέρνηση. Ωστόσο στον Περισσό δεν πτοούνται από την επίθεση αυτήν και είναι χαρακτηριστικό ότι με αφορμή το ναυάγιο στη Σαντορίνη εκτός από την κριτική στην κυβέρνηση και τους εφοπλιστές υπενθύμισαν και τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ τόσο στο ναυάγιο του «Σαμίνα» όσο και στα προνόμια που οι κυβερνήσεις του προσέφεραν στους εφοπλιστές.


Σχολιάστε εδώ