199 εκατομμύρια ευρώ χρειάζεται ο δήμος, δήλωσε ο Φασούλας!

Όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος, ο δήμος πρέπει αμέσως να βρει 20 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τις πιστωτικές ανάγκες του σε εργολάβους και προμηθευτές για να αποφύγει τις κατασχέσεις και τον διασυρμό!

Από το 2003, τόνισε ο δήμαρχος, δεν έχουν γίνει καταγραφές των χρεών των δημοτών για το ΤΑΠ, τα τέλη αποχέτευσης και τις πολεοδομικές παραβάσεις. Θα γίνουν τώρα και θα κληθούν οι δημότες να τα πληρώσουν!

Δηλαδή, τα… σπασμένα του Λογοθέτη και του Αγραπίδη θα κληθούν να τα πληρώσουν οι Πειραιώτες και μάλιστα με τόκο και πρόστιμα! Σκέφτεται ακόμη, όπως είπε, χωρίς πάντως να το θεωρεί και δεδομένο, να πάρει και ένα ακόμα δάνειο 20 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων!

Ο Π. Φασούλας κατήγγειλε τη δημοτική αρχή Αγραπίδη επειδή μόνο το 2005 δημιούργησε απαιτήσεις 20 εκατ. ευρώ τα οποία τώρα έχουν γίνει… θηλιά για τον δήμο. Τολμά η μείζων αντιπολίτευση, τόνισε χαρακτηριστικά, να λέει γιατί δεν φεύγουμε εμείς από τον δήμο! Γιατί να φύγουμε; Για να έρθουν αυτοί να κάνουν τα ίδια;

Εγώ, τόνισε ο Π. Φασούλας, βλέπω τον δήμο σαν το σπίτι μου. Και όταν χρωστάω κάτι, βάζω συνολικά το χρέος μου μπροστά μου για να το βλέπω και να το αντιμετωπίσω. Και μια τηλεόραση να πάρω με δανεικά, θα γνωρίζω το χρονοδιάγραμμα εξόφλησής της. Αυτό κάνω και στον δήμο. Και λέω ότι στο τέλος της τετραετίας θα θέλουμε 179 εκατ. ευρώ για τοκοχρεωλύσια. Συν τα 20 εκατ. ευρώ που είναι τα πιστωτικά χρέη του δήμου μας, γίνονται 199 εκατ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα μας χρειάζονται. Κι αυτά μας λείπουν. Εκτός των 20 εκατ. ευρώ που χρειάζονται αμέσως, τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα εξοικονομήσουμε στη διάρκεια της θητείας μας. Για το πώς θα το πετύχουμε αυτό, ζητάμε προτάσεις. Κι αν χρειαστεί θα κάνουμε κι άλλη συνεδρίαση για να τις ακούσουμε. Τα πρώτα 20 εκατ. ευρώ μπορούμε να τα δανειστούμε. Άλλωστε η κ. Μπακογιάννη μόλις ανέλαβε τον δήμο Αθηναίων είχε πάρει δάνειο 160 εκατ. ευρώ. Εμείς γιατί να μην πάρουμε;

Όπως είπε ο δήμαρχος, έχει καταρτιστεί από την πλειοψηφία «Πενταετές Σχέδιο Υπέρβασης των κρίσεων». Δεν είπε όμως τι προβλέπει αυτό το σχέδιο. Απλώς ανέφερε ότι όταν ο ΟΛΠ και η ΕΥΔΑΠ ήταν κοινωφελείς οργανισμοί δεν είχαν περιθώρια να πληρώνουν τον δήμο. Τώρα όμως είναι εταιρείες. Γι’ αυτό ο δήμος θα διεκδικήσει συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιό τους. Ο ΟΛΠ π.χ. -τόνισε ο «ψηλός»- κατέχει 540 στρέμματα για τα οποία δεν πληρώνει… ούτε δημοτικά τέλη! Δεν είναι λογικό να διεκδικήσουμε τα χρήματα που αντιστοιχούν σ’ αυτούς.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Αντ. Αρώνης, που μίλησε κι αυτός για πενταετές σχέδιο, χωρίς όμως να πει κάτι συγκεκριμένο.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Θ. Δρίτσας, ο οποίος τόνισε ότι αυτό που κάνει η δημοτική αρχή μόνο ενημέρωση προς το συμβούλιο δεν είναι. Ο φάκελος, είπε, δεν είχε ούτε ένα «και» παραπάνω από εκείνα που είχε στην προηγούμενη συνεδρίαση. Υπό διαφορετικές συνθήκες, συνέχισε, σκεφτήκαμε πολύ αν έπρεπε να μείνουμε στη συζήτηση ή αν θα έπρεπε να ακολουθήσουμε τον δρόμο… που χάραξε η μείζων μειοψηφία. Τελικά μείναμε, γιατί θεωρήσαμε ότι αυτό μας επέβαλε η ψήφος των Πειραιωτών που μας εμπιστεύθηκαν. Ωστόσο και πάλι δεν φέρατε πρόταση για συζήτηση. Φέρατε το ίδιο ακριβώς κείμενο με την προηγούμενη φορά. Κι αυτό, να ξέρετε, δεν είναι σοβαρή προϋπόθεση για να πάμε σε ιστορικές αποφάσεις. Μας λέτε, συνέχισε ο Θ. Δρίτσας, να καταθέσουμε εμείς προτάσεις, ενώ δεν έχετε εσείς, που έχετε την ευθύνη να τις βρείτε και να τις διατυπώσετε! Μόνη πρότασή σας το δάνειο των 20 εκατ. ευρώ. Και κάνετε αυτήν την πρόταση την ίδια στιγμή που κατηγορείτε τις προηγούμενες δημοτικές αρχές ότι έκαναν λάθος παίρνοντας δάνεια! Τα δάνεια, υπογράμμισε ο Θ. Δρίτσας, είναι κόλπο των κυβερνήσεων που αποποιούνται των ευθυνών τους να χρηματοδοτούν τους ΟΤΑ.

Αντί να κοιτάμε, κύριε δήμαρχε, τι χρωστάμε στο κράτος, ας δούμε τι μας χρωστάει το κράτος. Κι ας τα διεκδικήσουμε!

Αντί να σκεφτόμαστε την εύκολη αλλά επικίνδυνη λύση του δανεισμού, ας ψάξουμε να εξαντλήσουμε όλες τις άλλες δυνατότητες εξεύρεσης πόρων που υπάρχουν. Δυστυχώς προς αυτήν την κατεύθυνση δεν έχετε κάνει το παραμικρό. Ασχοληθείτε με το γκαράζ της 34ου Συντάγματος. Μία από τις εταιρείες που εμπλέκονται μιλάει για διαφυγόντα κέρδη 1,5 εκατ. ευρώ σ’ έναν χρόνο! Γιατί να τα χάνουμε; Ο πύργος αν αξιοποιηθεί τι θα αποδώσει; Γιατί δεν το κοιτάμε κι αυτό; Γιατί δεν αναζητούμε πόρους από την ΕΤΑ που είναι κλεπταποδόχος της περιουσίας του πειραϊκού λαού, κατέληξε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λιμάνι της Αγωνίας».

Απαντώντας ο δήμαρχος είπε ότι θα ασχοληθεί σύντομα με την ΕΤΑ, το γκαράζ και τον πύργο, ενώ θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση των χρεών και των δανείων του δήμου.
Εκείνο που δεν είπε ο δήμαρχος και δεν το ανέφερε καν είναι η περιστολή δαπανών. Θεμιτό είναι να ζητάει πόρους για να γεμίσουν έστω και για λίγο τα ταμεία του δήμου που έχουν… στεγνώσει. Όμως η όποια προσπάθεια εξεύρεσης πόρων, αν γίνει, αν δεν συνοδεύεται από ανάλογη περιστολή δαπανών δεν θα «φανεί» ούτε θα αποδώσει…

*** Έδωσε… ρέστα ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ όλη την περίοδο της Μ. Σαρακοστής. Δεν άφησε γωνιά του Πειραιά, εκκλησία, ίδρυμα, γηροκομείο, στέγη απόρων κ.λπ. που να μην επισκεφθεί. Η παρουσία του ήταν παντού έντονη και καταλυτική. Το πιο σπουδαίο όμως είναι ότι όπου βρέθηκε και διαπίστωσε πρόβλημα αμέσως έδωσε λύση! Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ναός του Αγ. Ελευθερίου στα Καμίνια, όπου ο προϊστάμενος ιερέας ασθένησε και τον αντικατέστησε αμέσως με έναν ιερέα (προσωρινά) και έναν αρχιμανδρίτη (επί μονίμου βάσεως). Το γεγονός ικανοποίησε τους Καμινιώτες που αντιλήφθηκαν ότι τουλάχιστον ο Δεσπότης του Πειραιά νοιάζεται γι’ αυτούς.

*** Τα επικοινωνιακά τρικ του δημάρχου καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Αιτία η επίσκεψη του «ψηλού» στον περιβάλλοντα χώρο και το δελτίο Τύπου των επικοινωνιολόγων του που ανέφερε ότι έλυσε όλα τα προβλήματα που υπήρχαν, άσχετα αν ο χώρος δεν ανήκει στη δικαιοδοσία του δήμου! Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της διοίκησης του ΣΕΦ μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Τα εσωτερικά προβλήματα του συνδυασμού του κ. Φασούλα και των στενών συνεργατών του καθώς και οι αγωνιώδεις προσπάθειές του για σύναψη δανείου του δήμου αποτελούν ασφαλώς κατανοητούς λόγους για την προσπάθειά του να ρίξει αλλού τα φώτα της δημοσιότητας αποπροσανατολίζοντας. Ο δήμαρχος Πειραιώς θα έπρεπε να γνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και μαζί τους η διοίκηση του ΣΕΦ καταβάλλουν καθημερινά συστηματικές και συντονισμένες προσπάθειες για την εύρυθμη και αποτελεσματική, σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς, λειτουργία του σταδίου. Αν πράγματι υπήρχε στοιχειωδώς καλή διάθεση από την πλευρά του δημάρχου και οι πρακτικές του δεν εξυπηρετούσαν επικοινωνιακές τακτικές, είναι προφανές ότι θα είχε έρθει σε επαφή με τη διοίκηση του σταδίου, πριν εισβάλει στις εγκαταστάσεις του.
Άλλωστε μια προγραμματισμένη συνεργασία του δήμου με το ΣΕΦ θα ήταν, σε κάθε περίπτωση, χρήσιμη και παραγωγική».

*** Το καλό να λέγεται: «Πολύ θετική η πρωτοβουλία του Π. Φασούλα για την επιστροφή των «Ποσειδωνίων» στη φυσική τους έδρα, τον Πειραιά. Την πρωτοβουλία χαιρέτησε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Ν. Ευθυμίου, ο οποίος σε επιστολή που απέστειλε στον δήμαρχο μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Αισιοδοξώ ότι μετά το 2008 θα έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις επαναλειτουργίας των «Ποσειδωνίων» στο εθνικό επίνειο και σε ένα περιβάλλον αντάξιο της διεθνούς ακτινοβολίας τους. Και αυτό, όχι μόνο γιατί αποτελεί καθολική απαίτηση της ναυτιλιακής κοινότητας, αλλά και γιατί η αποφασιστική βούληση της Δημοτικής Αρχής, όπως προσωπικά την έχεις εκφράσει από την πρώτη στιγμή, ανοίγει τον δρόμο για την καλύτερη δυνατή λύση, που πιστεύω ότι πρέπει να έχει μόνιμο και οριστικό χαρακτήρα.
Εξυπακούεται λοιπόν ότι στην προσπάθειά σου αυτή είμαστε θερμοί συμπαραστάτες, και εγώ και οι συνάδελφοί μου, γιατί εκτός των άλλων εκτιμούμε ιδιαίτερα ότι ο δήμαρχος του Πειραιά σήμερα οραματίζεται και ενεργεί ως ο πρώτος πολίτης μιας παγκόσμιας ναυτιλιακής πρωτεύουσας».

*** Ένας από τους πιο σημαντικούς Πειραιώτες που ανήκουν στη ΝΔ είναι ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πειραιά, Τάκης Μάλαγας. Συνετός, συνεσταλμένος, και προ πάντων ηθικός, έχει κερδίσει την εκτίμηση όσων τον γνωρίζουν εντός και εκτός Πειραιά. Σε πρόσφατη εκδήλωση στελεχών της ΝΔ της Α΄ Πειραιά, στην οποία μετείχαν και οι βουλευτές του κόμματος, που έγινε στον ΟΛΠ, ο Τ. Μάλαγας «τάραξε τα νερά» αφού στο τέλος της τοποθέτησής του -που είχε θέμα τον ρόλο των τοπικών επιτροπών στη στήριξη των μεταρρυθμίσεων που κάνει η κυβέρνηση- ανακοίνωσε ότι θα κατέβει υποψήφιος πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΝΔ στην Α΄ Πειραιά! Χαρακτηριστικά είπε:

«Η ιστορία γράφεται από εμάς τους ίδιους. Ας τη γράψουμε μαζί, χωρίς λάθη και παραλείψεις αυτή τη φορά. Μ’ αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να σας ανακοινώσω την υποψηφιότητα για πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αʼ Πειραιώς και Νήσων. Το ενδιαφέρον μου αυτό πηγάζει από τη μακρόχρονη ανιδιοτελή, έντιμη και πιστή προσφορά μου, αλλά και την αγάπη μου για την παράταξη και τους ανθρώπους της στον Πειραιά».

Αντίπαλοι του Τ. Μάλαγα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι οι κύριοι Σκαφιδάς, Παντιλιέρης και ο νυν πρόεδρος κ. Καλούδης.


Σχολιάστε εδώ