Τέλη Απρίλη οι «ανατροπές» του Καραμανλή – εν μέσω εμφυλίων…

Γεγονός είναι πως τούτη η περίοδος είναι η δυσκολότερη της έως τώρα κυβερνητικής θητείας της «γαλάζιας» παράταξης. Για λόγους κυρίως ψυχολογικούς και όχι επειδή στα σοβαρά -ακόμα- αισθάνονται την ουσιαστική πολιτική απειλή του ΠΑΣΟΚ. Πράγματι, η σοβαρή ανάγνωση των πρόσφατων δημοσκοπήσεων αυτό ακριβώς δείχνει. Ότι δηλαδή, δίχως το ΠΑΣΟΚ κι ο αρχηγός του να είναι ικανοί να απειλήσουν την κυριαρχία Καραμανλή και κυβέρνησης, οι κυβερνώντες έχουν βαλθεί να επιδίδονται σε ασκήσεις… αυτοχειριασμού! Χαρακτηριστικά η έρευνα της GPO, για παράδειγμα, δείχνει τη ΝΔ να χάνει μέσα σε έναν μήνα μια μονάδα (!), ενώ την ίδια περίοδο, εξαιρετικά αρνητική για την κυβέρνηση λόγω των αποκαλύψεων για τα ομόλογα, αδυνατούν πλήρως να σηκώσουν κεφάλι και να «τσιμπήσουν» ποσοστά ο Γιώργος και το ΠΑΣΟΚ! Ωστόσο η έλλειψη αυτοπεποίθησης σε συνδυασμό με την απώλεια του σοβαρότερου πολιτικού-ηθικού πλεονεκτήματος που διέθετε έναντι του ΠΑΣΟΚ η κυβερνώσα παράταξη έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα εξαιρετικά αρνητικό. Κλίμα που επιτείνεται και από άλλα σοβαρά και αρνητικά σύνδρομα, όπως:

= Την έλλειψη -έως τώρα- συγκεκριμένων πρωτοβουλιών απ’ τον Κώστα Καραμανλή, παρότι τόσο τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης όσο και τα κομματικά στελέχη και -το σημαντικότερο- η κομματική βάση προσβλέπουν σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού. Πολύ περισσότερο που, όπως προκύπτει κι απ’ τις δημοσκοπήσεις, ο ίδιος παραμένει ακόμα αλώβητος απ’ τη βαθιά κρίση που μαστίζει την κυβέρνηση και συνολικότερα την παράταξή του.

= Την επιστροφή προσφιλών στη «γαλάζια» παράταξη σπορ, όπως αυτό του παντελούς ελλείμματος αλληλεγγύης, της αλληλοϋπονόμευσης, με δυο λόγια των εμφυλίων σπαραγμών, που εμφανίζουν μια κυβέρνηση – συνομοσπονδία αλληλομισούμενων φέουδων και καπετανάτων.

Τα όσα, για παράδειγμα, συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες ύστερα απ’ τη δημόσια παρέμβαση του Β. Μεϊμαράκη με την οποία κάρφωνε τον Θ. Ρουσόπουλο, δεν είναι απλώς αναβίωση μιας βεντέτας που κρατά επί χρόνια. Ήταν μια ατυχέστατη επιλογή η οποία συντήρησε το ζήτημα των ομολόγων σε μια στιγμή που τα ΜΜΕ δυσκολεύονταν να το συντηρήσουν ελλείψει νέων στοιχείων. Προσθέστε και την εμπλοκή της Ντ. Μπακογιάννη και άλλων κυβερνητικών στελεχών και… βγάλτε συμπέρασμα!

Επίσης, το γεγονός της πλήρους εξαφάνισης απ’ τα ΜΜΕ της συντριπτικής πλειοψηφίας των κυβερνητικών στελεχών και των βουλευτών σε μια εξαιρετικά δύσκολη για την παράταξη περίοδο, δείχνει -και αυτό- ότι η αλληλεγγύη, η συνοχή είναι άγνωστα στη ΝΔ και την κυβέρνησή της.

Τέλη Απρίλη οι παρεμβάσεις Καραμανλή

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος έχει τις τελευταίες ημέρες γίνει αποδέκτης εισηγήσεων με κοινή συνισταμένη την ανάγκη μιας δραστικής του παρέμβασης, προσανατολίζεται πλέον, μάλλον έχει αποφασίσει:

= Να κάνει μια συνολική παρέμβαση που θα αφορά και το κόμμα και την κυβέρνηση, θεσμικού κυρίως περιεχομένου, μόλις θα έχουν ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα, η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και -κυρίως- η έρευνα Ζορμπά γύρω απ’ το μείζον ζήτημα των ομολόγων. Με δεδομένο ότι ασφαλή συμπεράσματα απ’ αυτές τις έρευνες αναμένεται να υπάρχουν περί τα τέλη Απρίλη, τότε θα πρέπει να αναμένεται και η παρέμβαση Καραμανλή. Ένας επιπλέον λόγος είναι πως ο πρωθυπουργός δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να φανεί ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες εν θερμώ και υπό την πίεση του ΠΑΣΟΚ και των ΜΜΕ.

= Έχει καταστήσει σαφές με κατηγορηματικό τρόπο ότι όσοι θα αποκαλυφθεί ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ενέχονται στο σκάνδαλο, όχι μόνο δεν θα καλυφθούν αλλά θα οδηγηθούν ή σε δίκη ή… στο σπίτι τους. «Καμιά συγκάλυψη για κανένα ενεχόμενο», είναι η γραμμή που έχει δώσει.

= Όπως προείπαμε, οι παρεμβάσεις του θα είναι βασικά θεσμικού χαρακτήρα, στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης της διαφάνειας και της εκπομπής μηνύματος ότι πλέον είναι αποφασισμένος να χτυπήσει φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής ακόμα και κάνοντας αυτοκριτική για καθυστερήσεις (σχετικές αναφορές έκανε και στη Βουλή, κατά την τελευταία προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση).

= Σε αυτό τα πλαίσιο εξετάζεται η αλλαγή του καταστατικού της ΝΔ, ώστε να κατοχυρώνονται κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας στις επιλογές προσώπων, αλλά και να αντιμετωπίζεται η… πολυθεσία σε θέσεις δημοσίου (μέλη ΔΣ οργανισμών, σύμβουλοι, άλλες «χρυσοφόρες» δημόσιες θέσεις).

= Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Καραμανλή, χωρίς να θεωρείται και απίθανο να προχωρήσει τελικά και σ’ αυτήν την επιλογή, για την οποία πάντως έχει δεχτεί εισηγήσεις. Φυσικά το τοπίο θα είναι εντελώς διαφορετικό σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι εκτός απ’ τις -αναμφισβήτητες πλέον- πολιτικές ευθύνες τεκμηριώνονται και άλλου είδους ευθύνες για υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς…

= Θα επιχειρηθεί ακόμα απ’ την κυβέρνηση κάποιας μορφής αντεπίθεση. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, απ’ τα υπάρχοντα στοιχεία προκύπτει ευθεία ανάμειξη στην υπόθεση δύο τουλάχιστον ανώτατων στελεχών του τραπεζικού συστήματος, τα οποία τροφοδοτούν μάλιστα με στοιχεία συγκεκριμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ καθώς και δύο πολύ γνωστά συγκροτήματα ΜΜΕ, τα οποία πρωταγωνιστούν στις αποκαλύψεις ή «αποκαλύψεις» των ημερών. Αυτά τα στοιχεία θα αξιοποιηθούν πολιτικά και επικοινωνιακά απ’ την κυβέρνηση.

Φυσικά ζητούμενο παραμένει το πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο θα επιχειρηθεί η παρέμβαση Καραμανλή. Αυτό εν πολλοίς θα καθορίσει και την αποτελεσματικότητα αυτών των πρωτοβουλιών. Και αν ληφθούν υπόψη τα σημερινά δεδομένα, τότε μάλλον δεν θα πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία. Πολύ περισσότερο που το ερεβώδες τοπίο που κατασκευάζουν τα ΜΜΕ της διαπλοκής δεν αναμένεται να αλλάξει. Οι «νταβατζήδες» στοχεύουν στην αποδυνάμωση Καραμανλή, καθώς διαπιστώνουν ότι η πανθομολογούμενη πλέον αδυναμία του Γιώργου πιθανά οδηγεί σε μια κυριαρχία του πρωθυπουργού σε βάθος χρόνου, την οποία δεν θέλουν με τίποτα. Οπότε ο πόλεμος θα συνεχιστεί. Με όλα τα… μέσα των «μέσων» της διαπλοκής και των «νταβατζήδων». Και με δεδομένες τις κυβερνητικές αδυναμίες, τι μπορεί πλέον να αποκλειστεί;


Σχολιάστε εδώ