Βυζάντιον

Ο εκδότης μου πρότεινε να αναλάβω είτε τον ρόλο του Ιησού είτε τον ρόλο του αρνιού. Ο ίδιος, φρονώ, θα είχε το ρόλο του Γολγοθά. Μετά μας είπε πως σκέφτεται να γράψει ότι ο Ιησούς, μετά την Ανάσταση, πέρασε μια βόλτα από την Κεφαλονιά και ευλόγησε το νησί. Του είπα πως μάλλον κάνει λάθος και σωστό είναι να ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία του Ισραήλ που διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία, στην Παλαιά Διαθήκη δηλαδή. Με επιθετικό ύφος, πρέπει να το παραδεχθεί, ρώτησε τι εννοώ όταν αναφέρομαι στην ιστορία του Ισραήλ. Απάντησα πως, παγκοσμίως, μόνο τα ελληνόπουλα διδάσκονται με τέτοια συνέπεια την ιστορία της φίλης χώρας, έτσι όπως αυτή περιγράφεται στην Παλαιά Διαθήκη. Υποσχέθηκε πως θα παραπέμψει το θέμα για έρευνα στις «άκρες» που διαθέτουμε στην Ακαδημία Αθηνών και θα επανέλθει…

Λέω, επίσης, να του προτείνω και την ανάδειξη μίας έκκλησης που απευθύνει η Ακαδημία Αθηνών για τη διδασκαλία του Δαρβίνου στα ελληνικά σχολεία. Να λέμε, δηλαδή, όλα τα καλά του ευαγούς ιδρύματος. Προς μεγάλη απογοήτευση της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ακαδημία συνυπέγραψε, τελικά, την έκκληση που απευθύνουν οι μεγαλύτερες Ακαδημίες του κόσμου, οι οποίες ζητούν να διδάσκεται, με επάρκεια και επιστημονικό πνεύμα, η θεωρία της εξέλιξης στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης. Η ελληνική Ακαδημία προτίμησε να μην εκδώσει ανακοίνωση προκειμένου να μην ενοχληθεί η Εκκλησία και ο Αρχιεπίσκοπος. Εδώ το θέμα δεν είναι καν υπαρξιακό, είναι πρακτικό. Έλα να με δεις πρωί πριν πιω καφέ. Καταλαβαίνεις ότι αντιπροσωπεύω άλλο είδος, προγενέστερο του ανθρώπου.

Τώρα, όμως, μετά τον τρίτο καφέ, είμαι σε άριστη θέση και διάθεση για να συνομιλήσω με τον άνθρωπό μου, τον φωτεινό καθοδηγητή στην υπόθεση των ομολόγων. Δικός σας! «Προκόπιε, ελπίζω ο εκδότης σου να αναγνώρισε πως πρώτος έγραψες, μετά από καθοδήγησή μου, ότι το πρόβλημα ξεκινάει από το υπουργείο Οικονομικών και δεν υπάρχει καμία περίπτωση απόδοσης ποινικών ευθυνών.» Τον διέκοψα για να του πω ότι αρχίζει και παραληρεί με βλακείες. Συνέχισε. «Πρέπει, επίσης, να γνωρίζεις πως στην πραγματικότητα η παρέα του Λονδίνου δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει, δηλαδή, με την έννοια που περιγράφεται στον ελληνικό Τύπο, ως ένα κύκλωμα που λυμαίνεται διαφυγόντα κέρδη των ασφαλιστικών ταμείων. Όταν ένα ομόλογο ξεκινάει τη διαδρομή του, είναι βέβαιο πως θα αλλάξει χέρια, ακόμα και αν δεν υπάρχει άνθρωπος που το περιμένει. Απλώς εσύ, όταν διακινείς ένα ομόλογο, κάνεις πιο εύκολη τη δουλειά σου αν έχεις έναν φίλο απέναντι για να το πάρει. Και εδώ, για να προσέχεις και τι γράφεις, καλό είναι να μάθεις πως κάποιοι άνθρωποι που μπορεί να θεωρηθούν ως μέλη της παρέας του Λονδίνου, περιμένουν να δουν το όνομά τους σε ελληνικές εφημερίδες για να καταθέσουν αγωγές.» Το καλύτερο, όμως, μου το κράτησε για το τέλος: «Για να καταλάβεις πόσο γελοίο είναι το θέμα των ποινικών ευθυνών και οι ιστορίες με τις χειροπέδες, σημείωσε ότι οι πράξεις έγιναν μεταξύ μεγάλων οίκων και δεν έχει καμία, μα καμία, σημασία ποιος Έλληνας τις διεκπεραίωσε. Με την ίδια λογική, πρόσεξε με τώρα, ο Πέτρος Δούκας θα έπρεπε να σπάει πέτρες σε κάτεργο για την επίθεση της Citibank στη δραχμή το 1995 που χειρίστηκε ο ίδιος. Τότε, μάλιστα, είχε δηλώσει πως κινήθηκε με γνώμονα το συμφέρον της εταιρείας του, αφού εργαζόταν ως στέλεχος της τράπεζας…»

Και κάτι ακόμα:«Αν σώνει και καλά, θέλουμε να ασχοληθούμε με το σπορ των ποινικών ευθυνών, τότε καλό είναι να κοιτάξουμε περισσότερο προς τη ΔΕΗ. Εκεί ορισμένοι θα πρέπει να πάρουν ως πασχαλινό δώρο το DVD του ʽʽΠεταλούδαʼʼ, τον ʽʽΙσοβίτηʼʼ του Αρκα και το cd single του ʽʽΑντιλαλούν οι φυλακέςʼʼ…»

Τα καταλάβαμε; Πολύ ωραία. Επειδή, λοιπόν, ποινικές ευθύνες δεν θα αποδοθούν (και αν γίνει, στο τέλος θα καταπέσουν), στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι ο Ζορμπάς θα συντάξει πόρισμα που θα αποδίδει πολιτικές ευθύνες για εγκληματική αμέλεια με ενδεχόμενο δόλο – περιφραστικά σας το λέω, όχι νομικά τεκμηριωμένα. Αν υπάρξουν, λοιπόν, πολιτικές πρωτοβουλίες, θα εκδηλωθούν μόλις ξεκαθαρίσει που το πάει ο Ζορμπάς. Ένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας (τον φωτογραφίζω: εκλέγεται στην Α’ Θεσσαλονίκης) μου είπε πως ο Καραμανλής δεν προχωρεί σε ανασχηματισμό ούτε απομακρύνει τον Τσιτουρίδη, γιατί έτσι και αρχίσει να ξηλώνει το πουλόβερ, μπορεί να μείνει μόνος χωρίς υπουργούς. Ο ίδιος άνθρωπος, πάντως, αισιοδοξεί: «Ρε, εδώ τη γλιτώσαμε από τις υποκλοπές, λες να την πατήσουμε από τα ομόλογα;»

Παραλίγο να το ξεχάσω! Κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τα ομόλογα θα γίνει στο συνέδριο του «Economist», στις 26 Απριλίου, εκτός και αν υπάρξουν εξελίξεις που δεν μπορούν να περιμένουν. Το Μαξίμου «κράτησε» την πρόσκληση, δεν απάντησε, ακόμα, στους διοργανωτές, αλλά είναι μάλλον δύσκολο να αφήσουν το βήμα μόνον στο Γιώργο. Επίσης βολεύει το κοινό, που θα τον χειροκροτήσει θερμά, ενώ δεν θα υπάρξουν και ερωτήσεις. Ευτυχώς αυτή η κυβέρνηση σκίζει στα επικοινωνιακά…

Τώρα αν εσείς δείτε στα δυτικά προάστια της Αθήνας και στον Πειραιά να σταθμεύει υπουργική Μερσεντές, μπορείτε να φανταστείτε τη συνέχεια. Από μέσα θα βγει υπουργός, πρώην δημοσιογράφος. Θα φοράει κράνος και θα φέρει λοστό. Θα σπάσει έναν σύνδεσμό οπαδών και μερικά κεφάλια. Την ώρα που θα πηγαίνουν τα κανάλια εκεί, αυτός θα αναφέρει στο Μαξίμου ότι ανοίγει λεωφόρο επικοινωνιακής φυγής από το σκάνδαλο των ομολόγων.

Φυσικά το να απαγορεύσουν τη λειτουργία των συνδέσμων ήταν εύκολο και θεμιτό. Το να πάει επίσκεψη ο εισαγγελέας στους διευθυντές ορισμένων αθλητικών εφημερίδων δεν είναι ούτε εύκολο ούτε ευρέως αποδεκτό. Αλλά κάποιος, επιτέλους, πρέπει να στείλει κάποτε στον εισαγγελέα έναν ωραίο φάκελο με πρωτοσέλιδα, έτσι για να ανοίξει μια κουβεντούλα περί ηθικής αυτουργίας.

Άλλο ωραίο επικοινωνιακό εύρημα, που θα προκαλούσε συζητήσεις και θα μας έβγαζε από τη μονοτονία, θα ήταν μια αναστάσιμη λαμπαδηδρομία από celebrities με το Άγιο Φως. Η διαδρομή θα ήταν Σπάτα – Αθήνα, όπου διάφοροι πιστοί της ορθοδοξίας και της πατρίδας θα μετέφεραν την καθαγιασμένη λαμπάδα μέχρι τον Αρχιεπίσκοπο. Ακολούθως, με μία συμβολική χειρονομία, θα καίγαμε βιβλία ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού.

Φυσικά και το Άγιο Φως ανάβει μόνο του! Σιγά το πράγμα! Όπως κι ο εκδότης αυτήν τη στιγμή που διαβάζει αυτό! Μιλάμε για αυτοανάφλεξη!

Με την ευκαιρία να σας πω ότι ο κ. Ανδρέας Σταλίδης, από το περιοδικό «Αντίβαρο», με ενημερώνει ότι συγκέντρωσαν 7.125 υπογραφές πολιτών που ζητούν να αποσυρθεί το βιβλίο της Ιστορίας. Σχετική επιστολή εστάλη προς το υπουργείο Παιδείας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, στην οποία διατυπώνονται αμφιβολίες για τη δυνατότητα διόρθωσης και ζητείται η απόσυρση. Σπεύδω και εγώ να ενημερώσω τον κ. Σταλίδη ότι το Μαξίμου έχει ήδη αποφασίσει την απόσυρση, έτσι για να κάνει ήσυχος Ανάσταση μαζί με τους 7.125 συμπολίτες μας.

Ρε παιδί μου, ποιος πήγε και έβαλε τη λειτουργία της Ανάστασης απέναντι στο Deal; Από την άλλη, το ίδιο το event, δηλαδή η έξοδος από τον Αδη, είναι σοφά τοποθετημένο τα μεσάνυχτα, προκειμένου ο Κύριος να πέσει επάνω στα νυχτερινά δελτία που θα μεταδώσουν το γεγονός. Σωστό αυτό…

Και επειδή όταν ομιλούμε για Ανάσταση δεν γίνεται να ξεχνάμε την Κύπρο, θυμίζω πως εκκρεμεί η ανακοίνωση της Tassos Oil για τις εταιρείες που συνωστίζονται πάνω από τους ποταμούς του κυπριακού πετρελαίου, που δεν είναι ακριβώς πετρέλαιο, είναι φυσικό αέριο και μάλλον δεν συμφέρει να το πειράξει κανείς. Οπως πληροφορούμαι αρμοδίως, μα πολύ αρμοδίως, οι εταιρείες που σκέφτονται να κάνουν έρευνες δεν είναι παραπάνω από τρεις. Αν, μάλιστα, δεν τα βρουν στο ποσοστό που θα εισπράττουν από ενδεχόμενα κέρδη, τότε ο Τάσσος θα πρέπει να ψάξει για βατραχοπέδιλα και τρυπάνι…

Την προηγούμενη εβδομάδα ο εξάδελφος Κώστας μου τηλεφώνησε για να με ρωτήσει αν ο εκδότης με αντικατέστησε και κάποιος άλλος γράφει πλέον τη στήλη. Του φάνηκε, λέει, αλλαγμένο το ύφος. Του απήντησα πως λέω να ανθίσω και εγώ ωσάν την πασχαλιά και να αλλάξω κάπως το ύφος, ίσως να βάλω και λίγο gay πινελιές που είναι της μόδας, δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Σκέφτομαι, όμως, πως με δεδομένο το ποσοστό των gay στο 10% του συνολικού πληθυσμού, μια σχετική στήλη θα απογείωνε τις πωλήσεις μας και ίσως έφερνε στον σωστό δρόμο, της πατρίδας και της θρησκείας, τους νέους που παγιδεύτηκαν στα δίχτυα της ακολασίας. Ούτως ή άλλως, καμιά φορά όταν με διαβάζουν ορισμένοι, μουρμουρίζουν. «κοιτά τι γράφει πάλι ο πούστης…». Μετά, ο εξάδελφος Κώστας, που δεν είναι gay, μου είπε ότι θα κάνει Ανάσταση στο Ντουμπάι, μαζί με πλήθος συμπολιτών μας που συρρέουν εκεί, αφού είναι πλέον γνωστό πως το Πάσχα στο Εμιράτο είναι κατανυκτικό. «Που να πας για Πάσχα, Προκόπιε; Στο Φανάρι ή στο Ντουμπάι. Οι άλλες επιλογές είναι τραγικά ντεμοντέ…»

Θέλω να σας θυμίσω πως και φέτος μπορείτε να κάνετε Πάσχα με την εφημερίδα μας, άντε και την «Καθημερινή». Το μεγάλο σχήμα σας επιτρέπει να απλώσετε οκτώ σελίδες πάνω στο τραπέζι και να κόψετε το αρνί. Τα μελάνια που βάλαμε στη σημερινή έκδοση δεν είναι τοξικά και δεν υπάρχει πρόβλημα αν τα καταναλώσετε μαζί με το κρέας. Και από Τρίτη να οργανώσουμε μαζική έκθεση με τις συλλογές μας από τριγλυκερίδια.

Προκόπιος


Σχολιάστε εδώ