Αναστρέψιμη ζημιά

Μακροπρόθεσμα μάλιστα το σκάνδαλο μπορεί να αφυδατώσει τις προσπάθειες μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, αφού τα ορθολογικά αδιέξοδα του Ασφαλιστικού εύκολα η λαϊκιστική επιχειρηματολογία θα τα αποδώσει στη «λεηλασία» που υπέστησαν τα αποθεματικά των Ταμείων και τότε ασφαλώς η «ζημιά» θα πάρει εθνικές διαστάσεις.

• Στον παρόντα χρόνο πάντως η ΝΔ έχει απωλέσει το πολιτικό πλεονέκτημα που είχε, αν και διατηρεί το εκλογικό πλεονέκτημα, παρά το ψαλίδισμά του. Η ουσιαστική απώλεια για τη ΝΔ λόγω του σκανδάλου με τα ομόλογα εστιάζεται (για τους επαΐοντες) στο γεγονός ότι στη συνείδηση του μέσου ψηφοφόρου έχει πια αποκτήσει «παρελθόν διακυβέρνησης», καθώς και «ευθύνες διακυβέρνησης». Έτσι από εδώ και πέρα το επιχείρημα της κρατούσας κατάστασης ότι για όλα τα δεινά «φταίει το κακό παρελθόν» και κατʼ επέκτασιν το «κακό ΠΑΣΟΚ» δεν θα βρίσκει ακροατήριο παρά μόνο στον στενό κύκλο των κομματικών της επιρροών. Η κρίσιμη εκλογική μάζα που ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις εφεξής θα κρίνει αυστηρά τη ΝΔ για τα λάθη και τις παραλήψεις της διακυβέρνησης, θα αξιολογεί δηλαδή το δικό της κυβερνητικό «παρόν και παρελθόν» και όχι το «κυβερνητικό παρελθόν» του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα χρειάζεται να απολογείται για το παρελθόν του, αλλά θα κρίνεται για το παρόν του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

• Ωστόσο η πολιτική ζημιά της ΝΔ, εάν η υπόθεση των ομολόγων περάσει στη λήθη, είναι αναστρέψιμη. Ιδιαίτερα, εάν η κρατούσα κατάσταση με τα «μέσα» που διαθέτει και τη σαφέστατη επικοινωνιακή υπεροπλία της καταφέρει να μετακινήσει την ημερήσια διάταξη και την επικαιρότητα σε θέματα αβανταδόρικα, τότε η «κρίσιμη εκλογική μάζα» θα βρει τη δικαιολογητική βάση για να της δώσει τη «δεύτερη ευκαιρία». Πόσω μάλλον που το «ισχυρό χαρτί» της ΝΔ, δηλαδή ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, πέρασε σχεδόν αλώβητος από τη λαίλαπα του σκανδάλου. Όμως, αν η «ουρά» του σκανδάλου δείξει «πολιτικό χρήμα» ή «κυβερνητικό σχεδιασμό» τότε η διακυβέρνηση Καραμανλή θα κινδυνεύσει σοβαρά να καταγραφεί ως «παρένθεση» και να έχει την τύχη της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.


Σχολιάστε εδώ