υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

Άρχισαν να γίνονται γνωστές οι μεταθέσεις νεώτερων διπλωματικών και γενικών προξένων με τη σφραγίδα «διαφάνειας» της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη. Τις μεταθέσεις «αποφάσισε» το υπηρεσιακό συμβούλιο, τυπική βεβαίως διαδικασία, για να κρατηθούν τα προσχήματα της νομιμότητας… «Αξιοκρατικές» θα χαρακτηρίσουν τις μεταθέσεις, ως συνήθως, οι στενοί συνεργάτες της υπουργού και βολεμένοι, πρωτίστως, οι ίδιοι. Όργιο φαβοριτισμού, κομματισμού, διαπροσωπικών και οικογενειακών σχέσεων, αλλά και αποτελέσματα «συντροφικών μαχαιρωμάτων» θα σου απαντήσουν οι πάντα καλώς γνωρίζοντες διαδρομιστές…

Ενδεικτικά, μου αναφέρουν δύο εξόφθαλμες περιπτώσεις. Ο γενικός πρόξενος στη Μόσχα, Κων. Οικονομίδης, γιος πρέσβη, μετατίθεται στην πρεσβεία Λονδίνου… αξιοκρατικά θα σου πουν οι αμύητοι, έλα όμως που η μαμά του Οικονομίδη είναι συμμαθήτρια και κολλητή της Μαρίκας Μητσοτάκη. όποτε πού ήθελες να πάει το «γαλάζιο παιδί», στο Τουβαλού… Μου θυμίζουν ότι προηγουμένως υπηρέτησε στις Βρυξέλλες, στη μόνιμη αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να μαθαίνει την δουλειά, να αποκτά εμπειρίες και μετά, «απολύτως αξιοκρατικά», να μετατίθεται στο κοσμοπολίτικο Λονδίνο. Στο γενικό προξενείο Μόσχας πηγαίνει η δεσποινίς Καλλιόπη Ντούτη, της ίδιας διπλωματικής «παλιοσειράς» με τον Οικονομίδη, με τη διακριτική υποστήριξη πρώην μεγαλοπρέσβη. Υπηρέτησε μαζί με τον Οικονομίδη στις Βρυξέλλες, να πώς δημιουργούνται οι ομαδούλες μετα ανταλλαγμάτων, λένε μερικοί που παρακολουθούν προσεκτικά το διπλωματικό παρασκήνιο των μεταθέσεων…

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι «αξιοκρατικές» μεταθέσεις πρέσβεων, για τις οποίες τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται χαμός στο παρασκήνιο…

Νέος υποψήφιος για τη θέση του γενικού γραμματέα, ο πρέσβης στη Βραζιλία Αντ. Νικολαΐδης, προωθείται διακριτικά από τον απερχόμενο (οψέποτε) γενικό γραμματέα Χαρ. Ροκανά και αφήνεται να διαρρέει παραπέρα από τους διαδρομιστές. Παλιά πρακτική στο υπουργείο, ο απερχόμενος (ομαλώς) να επιλέγει τον αντικαταστάτη του, ως δήθεν «προσωπική επιλογή και επιθυμία» του υπουργού, για τις νευραλγικές θέσεις του υπουργείου. Όπως μου λένε εμπειρότεροι απόμαχοι πρέσβεις, σε αυτό το νεοκλασικό της Βασ. Σοφίας όλα γίνονται με μέτρο, όλα ισορροπημένα, όλα αρμονικά διαπλεκόμενα…

«Μάθετε ρωσικά με SCD»… διαβάζω σε πρωτοσέλιδη διαφήμιση στο «Έθνος». Φαντάζομαι ότι θα απευθύνεται στο γραφείο της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, να μάθει το επιτελείο της ρωσικά, με ταχύρυθμη μέθοδο, να μπορούμε να συνεννοούμεθα καλύτερα τώρα που γίναμε με τους Ρώσους «σιαμαίοι» μέσω της ενεργειακής διπλωματίας και με τον υπό κατασκευή πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης. Είναι γνωστό βεβαίως ότι τα αγγλικά, μάλλον τα αμερικανικά, τα μιλάνε καλά στο γραφείο της υπουργού, ας μάθουμε λοιπόν και το «ντα», το ναι στα ρώσικα, ας λέμε πότε πότε και κανένα «no» σε άπταιστη αγγλική, όταν βρισκόμαστε σε υπερατλαντικά εδάφη και συζητάμε κατ’ ιδίαν με την αμερικανίδα ομόλογο Κ. Ράις…

Μια που αναφέρθηκα στη σημασία των ξένων γλωσσών, σε μακροπρόθεσμη προοπτική, να σας πω ότι στη Δομινικανή Δημοκρατία, πρώτη γλώσσα, μετά τα ισπανικά, δεν είναι τα αγγλικά, αλλά τα κινεζικά, με απόφαση της κυβέρνησης και ας είναι γεωγραφικά κοντύτερα οι ΗΠΑ και η Βραζιλία. Βλέπουν τον δυναμισμό της Κίνας και τις θετικές επιπτώσεις που θα μπορούν να έχουν σε εμπορικό, επιχειρηματικό, τουριστικό επίπεδο, εάν διευρύνουν τις διμερείς τους σχέσεις και αρχίζουν από τη γλώσσα. Μικρή χώρα και η Δομινικανή Δημοκρατία, παράδεισος των τουριστών, δεν την απασχολούν τα… αντιπυραυλικά συστήματα των Μεγάλων Δυνάμεων, όπως εμάς και βλέπει ρεαλιστικά πως μπορεί να επωφεληθεί η επόμενη γενιά από την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με τις μεγάλες χώρες.

Α. Κ.


Σχολιάστε εδώ