Ισοπαλία το «ματς» της Βουλής!

Ήταν, λένε, μια συζήτηση υψηλών τόνων, μια συζήτηση όπου τόσο ο πρωθυπουργός όσο κι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνθηκαν ο καθένας σε δικό του (επικοινωνιακά) «ειδικό κοινό» και το έκαναν με επιτυχία.

Βέβαια είναι γεγονός -και αυτό χαρακτήρισε τη συζήτηση συνολικά- πως αποκαλύψεις δεν υπήρξαν, παρά τις… απειλές των προηγούμενων ημερών, κυρίως απ’ τη μεριά του Γ. Παπανδρέου. Ίσως αυτό να μη συνέφερε κανέναν απ’ τους δύο, για ευνόητους λόγους…

Πάντως οι πληροφορίες μας λένε πως ο πρωθυπουργός είχε ορισμένους «άσους» για την περίπτωση που για το μείζον θέμα των ομολόγων ο Γιώργος προέβαινε σε νέες «αποκαλύψεις». Αλλά δεν χρειάστηκε να τους αξιοποιήσει, αφού κάτι τέτοιο δεν έγινε απ’ τη μεριά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βέβαια η συζήτηση της Πέμπτης είχε ένα ευεργετικό αποτέλεσμα για τους… βουλευτές όλων των κομμάτων ή τουλάχιστον των δύο μεγαλύτερων. Πήγε η καρδιά τους στη θέση της, κυριολεκτικά. Κι αυτό επειδή τις προηγούμενες ημέρες έντονη ήταν η φημολογία και η εκτίμηση ότι μπορεί ο Καραμανλής να αιφνιδιάσει τελικά πηγαίνοντας σε πρόωρες εκλογές.

Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που είχε προηγηθεί ότι την Τετάρτη στο καφενείο της Βουλής ο Δημ. Ρέππας και ο Τηλ. Χυτήρης αναζητούσαν αγωνιωδώς πληροφορίες από βουλευτές της ΝΔ, αν ο Καραμανλής θα ανακοινώσει ότι πάει σε εκλογές.

Το γεγονός λοιπόν ότι ο Κώστας Καραμανλής για άλλη μια φορά απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ικανοποίησε τους βουλευτές, οι οποίοι πέραν λεονταρισμών και επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων δεν θέλουν εκλογές. Έτσι αποχώρησαν… χαρούμενοι. Θα κάνουν Πάσχα ήρεμοι, θα συμπληρώσουν τετραετία (αρκετοί απ’ αυτούς το έχουν ανάγκη…), γενικά ησύχασαν…

Ο καθένας στο κοινό του…

«Ο καθένας επεδίωξε να συσπειρώσει το ακροατήριό του, να συγκινήσει το κοινό του», εκτιμούσαν κάμποσοι υπουργοί και βουλευτές της Ν.Δ. προσθέτοντας ότι «ε, είχαμε τα αναμενόμενα».

Βεβαίως προσέθεταν πως με δεδομένο και το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί πριν από τη συζήτηση εξαιτίας των «γαλάζιων ομολόγων», τελικά… πάλι καλά και καλά τα πήγε ο Καραμανλής.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό της ανησυχίας που επικρατούσε πριν από τη συζήτηση στο «γαλάζιο» στρατόπεδο και το γεγονός ότι, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, είχαν προετοιμαστεί ακόμα και για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Σ. Τσιτουρίδη. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν έγινε, ωστόσο το κλίμα δεν έχει αποφορτιστεί…

Ορισμένοι πάντως νεοδημοκράτες βουλευτές έκαναν την εκτίμηση πως ο Καραμανλής ήταν άτονος, χωρίς κέφι στη συζήτηση, αντίθετα ο Γιώργος ήταν «επιθετικός, μα καλός».

Διιστάμενες όμως ήταν και οι απόψεις βουλευτών και στελεχών και του ΠΑΣΟΚ για την αποτίμηση της παρουσίας του Γιώργου. Σύμφωνα με κάποιους είναι καλό που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επιτέλους άρχισε «φουλ επίθεση στη δεξιά», ήταν (επομένως) καλός και συσπείρωσε το κόμμα όταν ζήτησε απ’ τον πρωθυπουργό να συγκριθούν τα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ με αυτά του ΠΑΣΟΚ. Και υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά ότι «επιτέλους ο Γιώργος βρίσκει την περπατησιά του»…

Ωστόσο άλλοι βουλευτές δεν συμμερίζονταν αυτές τις αισιόδοξες προσεγγίσεις. Σύμφωνα με αυτούς, ο Γιώργος «έχασε άλλη μια ευκαιρία», «δεν έχει αξιοπιστία, δεν μπορεί να σηκώσει την παντιέρα» και η ομιλία του είχε λάθος δομή.

Κατά τους ίδιους, ο Καραμανλής αντίθετα ακολούθησε έξυπνη τακτική και για το θέμα των ομολόγων, παρ’ ότι ήταν πιεσμένος και έκανε τη σωστή «ρελάνς», αποδεχόμενος αυτοκριτικά ότι του πήρε μεν τρία χρόνια αλλά φέρνει τελικά έστω και καθυστερημένα θεσμικές ρυθμίσεις για τη διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων, ενώ, όπως τόνισε, επί είκοσι χρόνια το ΠΑΣΟΚ, επιφανές στέλεχος των κυβερνήσεών του οποίου ήταν ο Γιώργος, δεν έκανε τίποτα…

Σύμφωνα εξάλλου με εκτιμήσεις βουλευτών τόσο της Ν.Δ. αλλά και του ΠΑΣΟΚ, ο Καραμανλής συνεχίζει να έχει την ατζέντα του, να ρυθμίζει το παιχνίδι, να εμπνέει εμπιστοσύνη, να διατηρεί την πρωτοβουλία.

Περί ανασχηματισμού…

Ποια πρωτοβουλία όμως;
Στο εύλογο ερώτημα με ποια πρωτοβουλία μπορεί ο Καραμανλής να βγει απ’ το αρνητικό


Σχολιάστε εδώ