Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Με μια διαφορά όμως: μας τα λένε τώρα που το περιβάλλον των διεθνών αγορών είναι έως και εντυπωσιακό, με πρόσφατο παράδειγμα το νέο ρεκόρ του Dow Jones στη συνεδρίαση της Τετάρτης, κάτι που αν μη τι άλλο πρέπει να προβληματίσει όλους όσοι προσπαθούν να εξηγήσουν το τι μέλλει γενέσθαι στο ΧΑ και να χαράξουν επενδυτική πορεία για το 2007.

Την ώρα όμως που κάποιοι επαγγελματίες εφιστούν την προσοχή μας, κάποιοι άλλοι «ποντάρουν» στο ότι η φετινή χρονιά «θα μπορούσε να αποτελέσει άλλο ένα έτος ανόδου για τη Σοφοκλέους». Τάδε έφη Eurobank στην έκθεσή της με τίτλο «Greek Equities Outlook 2007».

Αν λοιπόν κληθείτε να αποφασίσετε τη μελλοντική σας στάση στην αγορά, απλώς σκεφτείτε πως ακόμα και οι ειδικοί της Eurobank, που προβλέπουν ότι ο Γενικός Δείκτης θα δει στο τέλος του έτους τις 4.900 μονάδες και ο 20άρης δείκτης τις 2.650 μονάδες, «προειδοποιούν» πως μια τέτοια κίνηση θα αυξήσει το ρίσκο που αναλαμβάνει ο κάθε επενδυτής και παράλληλα αυξάνει αναλόγως και τη μεταβλητότητα δεικτών, κλάδων και μεμονωμένων μετοχών.

Δεν πρέπει πάντως να ξεχνάμε πως βρισκόμαστε στο μέσον της περιόδου ανακοίνωσης των εταιρικών κερδών των εισηγμένων, με εξαιρετικά καλά εταιρικά αποτελέσματα να έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας, ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στις συστάσεις των αναλυτών για τις περισσότερες μετοχές. Ο λόγος της… ιδιαίτερης προσοχής που πρέπει να δείξουμε στις περί ων ο λόγος συστάσεις είναι ότι έρχονται πραγματικά… βροχηδόν. Αν μπορούσατε να ρωτήσετε κάποιον αναλυτή θα σας έλεγε πως οι συστάσεις είναι τόσο… ενθουσιώδεις αφού -ούτε λίγο, ούτε πολύ- σχεδόν κάθε εισηγμένη έχει κι ένα story να μας διηγηθεί. Να συμφωνήσουμε λοιπόν πως όντως οι επιχειρηματίες φαίνεται να έχουν αποδυθεί εσχάτως σε έναν… δημιουργικό πυρετό, απεργαζόμενοι εξαγορές, συγχωνεύσεις, deals και συνεργασίες, αλλά να προσέχουμε και λιγάκι το τι ακούμε. Χωρίς καμία διάθεση να χαλάσει το κλίμα, η στήλη δεν μπορεί παρά να αναφερθεί στα όσα ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς διατύπωσε μεσοβδόμαδα. Θυμάστε τι είπε ο κύριος Πιλάβιος; Μίλησε για ΜΗ ΘΕΜΙΤΗ πρακτική εκ μέρους των εταιρειών εκείνων που σπεύδουν να κάνουν προβλέψεις για την πορεία των οικονομικών τους μεγεθών τα επόμενα χρόνια και κυκλοφορούν «αισιόδοξα» business plans!

Σε κάθε περίπτωση πάντως ένα είναι σίγουρο: η Σοφοκλέους επανέρχεται σε τροχιά εξελίξεων (όλοι εικάζουν πως μέχρι το καλοκαίρι πολλά θα έχουν αλλάξει όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στους κλάδους τροφίμων, ναυτιλίας, ενέργειας και κατασκευών). Συνεπώς εκείνο που μένει σε εμάς να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, την υψηλού επιπέδου -κατά το δυνατόν πάντα- ενημέρωσή μας και μια κάποια ρευστότητα διά παν ενδεχόμενο…

Υ.Γ: Δεν απέκλεισε την εξαγορά τράπεζας στην Ελλάδα ο επικεφαλής της HSBC που βρέθηκε στη χώρα μας πριν από λίγα εικοσιτετράωρα. Ενδιαφέρον; Για σκεφτείτε υποψήφιες νύφες και θα καταλάβετε…


Σχολιάστε εδώ