Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΝ ΠΑΓΚΑΛΟ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ… ΚΟΥΛΟΥΡΗ!

Την ώρα που ο Γ. Παπανδρέου είχε πειθαναγκαστεί για λόγους προσωπικής πολιτικής επιβίωσης να αποχωρήσει από τη συζήτηση για την αναθεώρηση του περιβόητου άρθρου 16 και όλη τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση΅, ακυρώνοντάς την πλήρως και οδηγώντας τον Καραμανλή σε μια σοβαρότατη παταγώδη αποτυχία, κατόρθωσε μέσα σε ελάχιστα 24ωρα και λόγω των αξιοθρήνητων αποφάσεών του να κάνει όλη την Ελλάδα να ξεχάσει την ηττημένη ΝΔ και να ασχολείται με το σπαρασσόμενο ΠΑΣΟΚ. Τι να πει κανείς…

Η Κυριακή που πέρασε ήταν μοιραία μέρα για το ΠΑΣΟΚ, καθώς η συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στον «Ελεύθερο Τύπο» και φυσικά κυρίως εκείνη του Θ. Πάγκαλου στην «Καθημερινή» σηματοδότησαν το πολιτικό Βατερλό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην αρχή σε επίπεδο πολιτικών και ιδεολογικών θέσεων και στη συνέχεια σε επίπεδο «ανθρωποσφαγής» με θύμα τον Κίμωνα Κουλούρη, τον οποίον διέγραψε ο Γ. Παπανδρέου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ επειδή είπε αυτά που σκέπτεται, πιστεύει και συζητάει όλη η Ελλάδα.

Ο Γ. Παπανδρέου επιμένει στα ιδιωτικά ΑΕΙ

Εντελώς αψυχολόγητη και λανθασμένη κίνηση ήταν η αγχωμένη βιασύνη του Γιώργου Παπανδρέου να τρέξει να δώσει αμέσως συνέντευξη Τύπου στον «Ελεύθερο Τύπο» της περασμένης Κυριακής, προκειμένου να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι αυτός προσωπικά εξακολουθεί να είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, έστω και αν υποχρεώθηκε από τη σφοδρότητα της έντασης του κινήματος και των εσωτερικών αντιδράσεων στο ΠΑΣΟΚ να αλλάξει θέση προσωρινά.

«Το άρθρο 16 είναι ένα αναχρονιστικό και αυταρχικό άρθρο», ισχυρίστηκε. «Το άρθρο 16 θα αλλάξει», υποσχέθηκε.

Με μικρότητα που δεν ταιριάζει σε ηγέτη που επιθυμεί να κυβερνήσει μια χώρα ο Γ. Παπανδρέου προσποιήθηκε ότι δεν κατάλαβε καν τι έχει συμβεί, πως έχει αλλάξει ριζικά η κατάσταση και προσπάθησε να εμφανίσει και τώρα το ΠΑΣΟΚ συνένοχο των απόψεών του που υπέστησαν καθολική ήττα:

«Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ομόφωνα ψήφισε για την αλλαγή του άρθρου 16. Καταθέσαμε την πρότασή μας ομόφωνα ως Κοινοβουλευτική Ομάδα. Επί της ουσίας ουδείς είχε αντίρρηση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Και τελικά το ΠΑΣΟΚ ψήφισε για το άρθρο 16 στην Επιτροπή Αναθεώρησης, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα», είπε. Τα πράγματα έγιναν όντως ακριβώς έτσι όπως το περιγράφει ο Γιωργάκης, μόνο που ακριβώς αυτή τη γραμμή έφερε το κόμμα του στα όρια της πολιτικής αυτοκτονίας και γι’ αυτό ακόμη και ο ίδιος υποχρεώθηκε σε πλήρη αντιστροφή της θέσης του για να σώσει ό,τι σωζόταν – αντιστροφή θέσης που έγινε και πάλι ομόφωνα, όπως παραλείπει να αναφέρει.

Από πλευράς συμφέροντος του ΠΑΣΟΚ, ορθότατα έγινε η αντιστροφή πορείας. Προφανώς, όμως αυτή η υπαναχώρηση εξέθεσε προσωπικά τον Γιώργο Παπανδρέου απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα και στους μεγαλοκαρχαρίες στους οποίους είχε υποσχεθεί ότι θα βοηθήσει να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια με προοπτικές τζίρου δισεκατομμυρίων ευρώ συνολικά. Γι’ αυτό και έδωσε τη συνέντευξη. Για να διαβεβαιώσει αυτούς τους ισχυρούς κύκλους ότι ο ίδιος παραμένει πιστός στις υποσχέσεις του και ότι θα προωθήσει και αυτός τα ιδιωτικά ΑΕΙ, αν ποτέ γίνει πρωθυπουργός.

Ο Θ. Πάγκαλος ως… Αττικάρχης!

Αυτά που είπε όμως ο Γ. Παπανδρέου ήταν όντως ασήμαντα πταίσματα μπροστά στην κρίση… αστυνομολαγνίας που έπαθε ο Θ. Πάγκαλος, προκαλώντας έκρηξη εναντίον του μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Αισθανόμενος ότι έχει περιθωριοποιηθεί πλήρως στη μάχη ενδεχόμενης διαδοχής του Γ. Παπανδρέου, αν το ΠΑΣΟΚ υποστεί νέα συντριπτική ήττα, καθώς τον έχουν πλέον οριστικά υποσκελίσει όχι μόνο ο Β. Βενιζέλος, αλλά και η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Πέτρος Ευθυμίου και αρκετοί άλλοι, ο Θ. Πάγκαλος αποφάσισε να παίξει τον ρόλο του… αττικάρχη της ΕΛΑΣ μέσα στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, εκπροσωπώντας μια αυταρχική, ολοκληρωτικής νοοτροπίας πτέρυγα που είναι αμφίβολο ακόμη και αν υπάρχει.

«Το πανεπιστημιακό άσυλο δεν σημαίνει καν ότι δεν μπαίνει η αστυνομία στα πανεπιστήμια. Εγώ δεν βλέπω γιατί πρέπει να είναι απούσα η αστυνομία τάξης από τα πανεπιστήμια», ισχυρίστηκε και συνέχισε, αφήνοντας άναυδους τους πάντες με τις ακροδεξιές θέσεις του: «Το να περιπολούν σήμερα οι αστυνομικοί μέσα στα πανεπιστήμια όπως περιπολούν στους δρόμους δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι παρεμποδίζει την ομαλή διεξαγωγή της διαπάλης των ιδεών»!

Ξέσπασε θύελλα στο ΠΑΣΟΚ φυσικά. Το να εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα με ακραίες συντηρητικές θέσεις τύπου ΛΑΟΣ μόνο και μόνο επειδή ο Θ. Πάγκαλος δεν μπορεί να διεκδικήσει τη θέση του Γιωργάκη και ψάχνει απεγνωσμένα να γίνει ντόρος γύρω από το όνομά του, σίγουρα πάει πολύ. Πολύ λογικά στράφηκαν με μίσος εναντίον του μέλη της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην κεντρική οργανωτική επιτροπή συνεδρίου της νεολαίας του κόμματος (π.χ. Κ. Πανταζής, Θέμης Τζίμας), καταγγέλλοντας ότι είναι απαράδεκτο να λέει ο Θ. Πάγκαλος τέτοια πράγματα, ότι είναι προβοκατόρικος ο τρόπος που μιλάει για τη νεολαία και ότι είναι άγνωστα τα κίνητρά του.

Έχουν δίκιο οι νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι δεν έχουν πρόσωπο να αντικρίσουν τους φοιτητές με αυτά που είπε ο Πάγκαλος, αν δεν τον αποκηρύξουν. Όταν ο Θ. Πάγκαλος στη διστακτική ερώτηση του δημοσιογράφου που δεν πίστευε στα αφτιά του με αυτά που άκουγε, αν εννοεί πως η αστυνομία πρέπει να μπαίνει στα ΑΕΙ και χωρίς την άδεια των πρυτανικών αρχών, απαντάει «βεβαίως! Χωρίς καμιά άδεια», τότε οπωσδήποτε έχει δίκιο και ο ΣΥΝ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως «οι αντιδραστικές και ακροδεξιές απόψεις του κ. Παγκάλου για το άσυλο έγιναν γνωστές στο πανελλήνιο».

Ξέρει τι θέλει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ;

Η απερίγραπτη απόφαση του Γ. Παπανδρέου να διαγράψει τον Κ. Κουλούρη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, την οποία απολύτως δικαιολογημένα κατέκριναν ως μονομερή και προκατειλημμένη οι Β. Βενιζέλος και Χρ. Παπουτσής, από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, θέτει επί τάπητος ένα πολύ σοβαρότερο και ευρύτερο θέμα από την ανεπάρκεια του πολιτικού κριτηρίου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Ποιον ή ποιους πολιτικούς στόχους έχει ο Γ. Παπανδρέου;

Σε φραστικό επίπεδο το ερώτημα φαίνεται αφελές, αλλά σε πρακτικό επίπεδο, κρίνοντας από τις πράξεις και τις θέσεις του, το μόνο για το οποίο δεν μπορεί να πείσει κανέναν ο Γιωργάκης είναι ότι πραγματικά διεκδικεί την εξουσία, έτσι όπως πολιτεύεται!

Την ώρα που η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ και η συμπόρευσή του με τις λαϊκές διαθέσεις αποτελούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις για να μπορέσει να αρχίσει να διεκδικεί την πλειοψηφία, ο Γιώργος κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διχάζει διαρκώς το ΠΑΣΟΚ και να έρχεται σε αντίθεση με οποιοδήποτε τμήμα του λαού κινητοποιείται δυναμικά. Κάθε ανάκαμψη της πολιτικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ -που συνήθως οφείλεται σε πρωτοβουλίες άλλων στελεχών του κόμματός του στις οποίες αναγκάζεται στο τέλος να συρθεί- φροντίζει ταχύτατα να την εξουδετερώσει με πράξεις και δηλώσεις που αποκαρδιώνουν τα μέλη, τους οπαδούς και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Φεύγει από την αναθεώρηση του Συντάγματος λόγω των αντιδράσεων για την υπόθεση του άρθρου 16 και στη συνέχεια, αντί να προσπαθήσει να προσεταιριστεί το κίνημα των εκπαιδευτικών που υποχρέωσε τη ΝΔ σε ήττα, ο Γ. Παπανδρέου καλύπτει τον Πάγκαλο, που θέλει να αμολήσει την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια, και ο ίδιος έρχεται ξανά σε αντίθεση με τους φοιτητές και όλους τους καθηγητές της εκπαίδευσης διακηρύσσοντας ότι θα το αλλάξει και αυτός το άρθρο 16 για να φέρει… πασοκικά ιδιωτικά ΑΕΙ, αν ο λαός του δώσει την εξουσία!

Αντί να εμφανιστεί, έστω και δημαγωγικά, ως η εναλλακτική λύση απέναντι στη Δεξιά, ο Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ ως… Σκύλλα απέναντι στη Χάρυβδη της ΝΔ! Τι να πει κανείς; Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι…


Σχολιάστε εδώ