ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Θα τον… λαχανιάσω!

– Η ανάγκη του Γιώργου να απολογηθεί στον λαό, γιατί αποχώρησε απ’ τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει πειστικά.

Πράγματι, ένα σημαντικό στοιχείο που ανέδειξαν οι δημοσκοπήσεις των ημερών, τόσο οι «κρυφές» όσο και όσες δημοσιοποιήθηκαν -χαρακτηριστικό παράδειγμα η έρευνα της GPO για το MEGA- είναι η καταδίκη απ’ τη συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων αυτής της τυχοδιωκτικής επιλογής αποχώρησης απ’ τις ψηφοφορίες για τη συνταγματική αναθεώρηση. Κανένα πειστικό επιχείρημα δεν έχει αρθρωθεί επί του θέματος αυτού, το οποίο μάλλον σε μπούμερανγκ εξελίσσεται για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ!

Απ’ τη μεριά του ο Κ. Καραμανλής και παρά τα περί του αντιθέτου γραφόμενα και λεγόμενα δεν έχει αλλάξει τους σχεδιασμούς του ούτε σχετικά με τον χρόνο των επόμενων εκλογών ούτε για τις επόμενες τακτικές κινήσεις του.

Αν κάτι άλλαξε στη στρατηγική του πρωθυπουργού είναι η αντιμετώπιση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι πρόσφατα ο Κώστας Καραμανλής αντιμετώπιζε τον Γιώργο Παπανδρέου ως τον αντίπαλο που πρέπει να βοηθήσει για να απεμπλακεί απ’ το λεγόμενο «βαθύ ΠΑΣΟΚ». Και προς τούτο έκανε αρκετές κινήσεις. Χαρακτηριστικά και μόνο αναφέρουμε πως του «έκανε τα χατίρια» γύρω απ’ τον χρόνο συζήτησης στη Βουλή της αναθεώρησης του άρθρου 16…

Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι πριν από λίγο καιρό «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» αποκάλυψε συζήτηση Παπούλια – Καραμανλή «φιλική» προς τον Γιώργο και με κοινή συνισταμένη των δύο ότι «πρέπει να τον βοηθήσουμε, αξίζει»…

Πλέον όμως ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του έχουν πειστεί, όπως μας υπογράμμισε πολύ στενός συνεργάτης του Καραμανλή, ότι:

– Ο Γιώργος είναι όμηρος του πιο καθεστωτικού και πιο ρεβανσιστικού τμήματος του ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας του άγχους του, που φτάνει στα όρια της απελπισίας, για την «επόμενη μέρα» των προσεχών εκλογών.

Το ζήτημα αυτό αναλύθηκε, σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, σε συσκέψεις του Καραμανλή με το στενό του επιτελείο τόσο τη βδομάδα που πέρασε όσο και αμέσως μετά την κατάθεση πρότασης μομφής και την αναγγελία απ’ τον Γιώργο ότι αποχωρεί απ’ τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Καραμανλής: Θα πάω ως το τέλος!

Στις συσκέψεις αυτές εκτιμήθηκε ως απότοκος αυτής της πολιτικής απελπισίας και η πρόταση για πρόωρες εκλογές. Στο Μαξίμου πιστεύουν, απ’ την ανάλυση ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων δημοσκοπήσεων, πως όσο πιο πίσω πάνε οι εκλογές τόσο ο κίνδυνος «ανεξέλεγκτης ήττας» για τον Γιώργο θα είναι μεγαλύτερος. Αλλά το ίδιο, σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες μας, βλέπουν και στο στενό επιτελείο του Γ. Παπανδρέου. Γι’ αυτό… και οι λεονταρισμοί περί «εκλογών τώρα» και «φτάνει πια» και λοιπά…

Με βάση τα παραπάνω, αποκλειστικές πληροφορίες μας αναφέρουν πως ο Κώστας Καραμανλής σε συσκέψεις των προηγούμενων ημερών είπε απευθυνόμενος σε συνεργάτες του που επέμεναν στην πρόταση για πρόωρες εκλογές, ακόμα και Μάη – Ιούνη:

– Επαναλαμβάνω όχι, θα πάω ως το τέλος, όσο πιο κοντά γίνεται στη συνταγματική προθεσμία! Θα… λαχανιάσουν και θα εξαντληθούν χωρίς λόγο τρέχοντας έτσι!

Στις ίδιες συσκέψεις αναλύθηκαν και τα αποτελέσματα των ερευνών και εκτιμήθηκε ως δικαίωση των επικοινωνιακών-πολιτικών χειρισμών της κυβέρνησης και του ίδιου του Καραμανλή:

– Η απόρριψη και μάλιστα με μεγάλα ποσοστά και της αποχώρησης απ’ τη συνταγματική αναθεώρηση και του αιτήματος για πρόωρες εκλογές και της ίδιας της πρότασης μομφής.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ωστόσο στους επιτελείς του ότι, ενώ ο βασικός σχεδιασμός δεν αλλάζει, θα πρέπει να σταματήσουν φαινόμενα παντελούς έλλειψης σοβαρότητας, μαχαιρωμάτων, ατυχών χειρισμών, καθώς και φαινόμενα αλαζονείας, που αμαυρώνουν τη συνολική κυβερνητική εικόνα και δημιουργούν κινδύνους ακύρωσης αυτής της σοβαρής πολιτικής υπεροχής έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εξάντλησης των «αποθεμάτων» των όποιων πλεονεκτημάτων διαθέτει ακόμα η κυβέρνηση…

Στα πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται και οι αλλαγές που πρόκειται να γίνουν σε κυβέρνηση και κρατικό μηχανισμό. Τελικά μάλλον θα πραγματοποιηθούν μετά τις ψηφοφορίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Για να μην παρατηρηθούν όμως ξανά τραγελαφικά και οπερετικά φαινόμενα σαν αυτά της ψηφοφορίας για το άρθρο 24, που εξέθεσαν πολλαπλά την κυβέρνηση και πρόσφεραν άλλοθι στον Γιώργο Παπανδρέου για τη «μεγάλη φυγή», αποφασίστηκε να αναλάβει το γενικό συντονισμό της όλης διαδικασίας μέχρι και την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών ο Πρ. Παυλόπουλος.

Δεν αποκλείεται πάντως και μετά την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ να επισπευσθούν οι ψηφοφορίες, ενώ είναι πολύ πιθανό:

– Να κατατεθεί νωρίτερα ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ.

Πλέον δεν υπάρχει ο λόγος «διευκόλυνσης» του Γιώργου προκειμένου να ψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 16, οπότε, μετά και την οικοδόμηση «συμμαχιών» της υπουργού Παιδείας με μέρος των καθηγητών και των πρυτάνεων, μάλλον ο νόμος θα κατατεθεί νωρίτερα του προβλεπόμενου…

Γιώργος: Στόχος η «ελεγχόμενη» εκλογική ήττα…

Με την κίνησή του της περασμένης εβδομάδας ο Γ. Παπανδρέου βρέθηκε πολλαπλά εκτεθειμένος και απολογούμενος.

Είναι όμως γεγονός, ότι πέτυχε τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση κόμματος και Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είναι βέβαια ζητούμενο, πόσο θα διαρκέσει αυτή η συσπείρωση, πολύ δε περισσότερο αν, όπως όλα δείχνουν, τελικά οι εκλογές γίνουν απ’ τον Οκτώβρη και μετά.

Πάντως έστω και πρόσκαιρα, το «δίπολο» πόλωση – συσπείρωση θα είναι κεντρικό στην τακτική και στρατηγική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Δε λείπουν βέβαια και οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες ακόμα και αυτό είναι αμφισβητούμενο. Για παράδειγμα, όπως έδειξε η δημοσκόπηση της GPO, οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται συσπειρωμένοι μόνο στην κατάθεση πρότασης μομφής, σε ποσοστό 74,3%. Αντίθετα στην αποχώρηση απ’ τη συνταγματική αναθεώρηση και στο αίτημα για πρόωρες εκλογές η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται διχασμένη. Μπορεί μεν οι επιλογές του Γιώργου να συγκεντρώνουν την πλειονότητα των οπαδών (56% και 54% αντίστοιχα), ωστόσο ένα μεγάλο μέρος τους (40,2% και 44,7% αντίστοιχα) διαφωνεί. Και αυτό είναι σημαντικό.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί και εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ είναι ότι:

– Με την επιλογή της ακραίας πόλωσης και όσα τη συνοδεύουν ο Γιώργος στοχεύει σε μια ελεγχόμενη εκλογική ήττα, που θα του επιτρέψει να κρατήσει το κόμμα και μετά τις εκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει κάποιος να εντάξει και την επίθεση προς ΚΚΕ -κυρίως- και ΣΥΝ. Καθότι δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του δείχνουν μια ανησυχητική και μάλιστα αύξουσα τάση διαρροών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τα κόμματα της Αριστεράς, τα οποία εμφανίζονται έτσι ενισχυμένα. Για παράδειγμα, το ΚΚΕ κινείται σταθερά πάνω από το 8%. Επομένως θεωρείται δεδομένο πως αυτές του οι επιθέσεις κατά της Αριστεράς θα συνεχιστούν, καθώς είναι γι’ αυτόν ζήτημα πολιτικής επιβίωσης…

Στοχοποίηση Βενιζέλου – Διαμαντοπούλου!

Ακριβώς γι’ αυτό είναι μονόδρομος γι’ αυτόν η στρατηγική της πόλωσης. Και θα τον βόλευε οπωσδήποτε μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Αλλά φαίνεται και όλες οι πληροφορίες εκεί συγκλίνουν, ότι σε αυτό ο Καραμανλής δεν θα του κάνει το χατίρι…

Αλλά στο πλαίσιο αυτής του της επιλογής ο Γιώργος δεν θα διστάσει, όπως μας τόνισε στενός του συνεργάτης, να προχωρήσει ακόμα και σε διαγραφές.

Προς τούτο έχουν στοχοποιηθεί Βενιζέλος και Διαμαντοπούλου, οι οποίοι και βέβαια έχουν αντιληφθεί πού το πάει ο αρχηγός στην αντιμετώπισή τους. Και εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι για τη στάση και τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν μέχρι τις εκλογές. Και αυτό παρά την πολύ πετυχημένη εμφάνιση αμφοτέρων στη Βουλή και παρά τη νίκη εντυπώσεων -και ουσίας- που πέτυχε ο Β. Βενιζέλος ρυμουλκώντας τελικά τον Γιώργο στη δική του θέση σχετικά με το άρθρο 16 και τη διαδικασία αναθεώρησης συνολικότερα…


Σχολιάστε εδώ