Το ΠΑΣΟΚ έδωσε «λευκή επιταγή» στη ΝΔ για τα ιδιωτικά ΑΕΙ!

Δεν το χωράει νους ανθρώπου ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο και όμως ακριβώς αυτό έκανε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ με τη στάση που τήρησε στο θέμα του άρθρου 16, την αναθεώρηση του οποίου προωθεί η κυβέρνηση Καραμανλή για να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Εντάξει, είναι πασίγνωστο πως, καθώς ο Γ. Παπανδρέου είναι αμερικανοθρεμμένος και στην Αμερική τα πανεπιστήμια είναι ιδιωτικά, ο ίδιος επιμένει εδώ και χρόνια να φέρει και στη χώρα μας τα ιδιωτικά ΑΕΙ, αδιαφορώντας για το ότι στην Ελλάδα είναι που διεκδικεί ο ίδιος την πρωθυπουργία και όχι στις ΗΠΑ. Πάμπολλα είναι άλλωστε και τα «μεγαλολαμόγια» που πλούτισαν επί ΠΑΣΟΚ, κυρίως κατά τη χρυσή εποχή των λαμόγιων του «εκσυγχρονισμού» και τα οποία ετοιμάζονται να οικονομήσουν δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων στήνοντας «παράγκες» στην ανώτατη εκπαίδευση που θα τις πλασάρουν ως δήθεν ΑΕΙ και θα θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι τα όνειρα των γονέων να δουν τα παιδιά τους επιστήμονες.

Από εκεί και πέρα όμως γεννιούνται τεράστια ερωτήματα για τα πραγματικά κίνητρα της στάσης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Γιατί ξεπούλησε το «βέτο»;

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μπορούσε άνετα να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης παιδείας χωρίς να χρειαστεί να εκτεθεί ο ίδιος προσωπικά και το ΠΑΣΟΚ που το εμφάνισε όχι ως αντιπολίτευση αλλά ως… «τσόντα» της Δεξιάς.

Θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει τώρα εναντίον της αναθεώρησης του άρθρου 16 ή έστω απείχε από την ψηφοφορία, οπότε η ΝΔ θα ψήφιζε μόνη της την αναθεώρηση. Επειδή έτσι δεν θα είχε τους αναγκαίους 180 βουλευτές υπέρ της αναθεώρησης στην επόμενη Βουλή, που θα αποφασίσει και το περιεχόμενο της αναθεώρησης, η κυβέρνηση της ΝΔ θα χρειαζόταν τότε 180 ψήφους τις οποίες φυσικά σε καμία απολύτως περίπτωση δεν θα ήταν δυνατόν να αποκτήσει με το σημερινό εκλογικό σύστημα. Άρα θα ήταν υποχρεωμένη να συμφωνήσει οπωσδήποτε με το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα να υποκύψει ουσιαστικά στους όρους που αυτό θα έθετε για το περιεχόμενο των διατάξεων. Το ΠΑΣΟΚ δηλαδή είχε τη δυνατότητα είτε κέρδιζε τις εκλογές (πράγμα απίθανο) είτε τις έχανε, όπως είναι και το πιθανότερο, να υπαγόρευε αυτό στη ΝΔ το περιεχόμενο της συνταγματικής διάταξης και το πλαίσιο ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ!

Θα μπορούσε μάλιστα και να δημαγωγεί ότι δήθεν «αναχαίτισε» τις ακραίες θέσεις της ΝΔ και στην πραγματικότητα να συμφωνήσει μαζί της χωρίς καν να φορτωθεί τις πολιτικές ευθύνες! Κυριολεκτικά ιδεώδεις συνθήκες.

Και όμως, όλα αυτά τα απεμπόλησε ο Γιώργος! Βάζοντας το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει τώρα υπέρ της αναθεώρησης και ξεπερνώντας έτσι τις 180 ψήφους, η ΝΔ μετά τις εκλογές δεν χρειάζεται πια παρά μόνο 151 ψήφους για να περάσει ό,τι θέλει, οπότε φυσικά δεν έχει καμιά ανάγκη από τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ! Απολύτως μόνη της, χάρη στη «λευκή επιταγή» που της έδωσε ο Γιωργάκης, θα καθορίσει όπως θέλει το πλαίσιο λειτουργίας αυτών των «εταιρειών πώλησης ακαδημαϊκών τίτλων» που θα υποκρίνονται ότι είναι πανεπιστήμια.

Αθλιότητες…

Αξιοθρήνητη είναι και η στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με τιμητικές εξαιρέσεις τους Β. Βενιζέλο, Α. Λοβέρδο και Σωκράτη Κοσμίδη, όπως και τους Άκη Τσοχατζόπουλο και Κίμωνα Κουλούρη, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν την αλλαγή του άρθρου 16.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η στάση των εισηγητών του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλου και Μ. Χρυσοχοΐδη, οι οποίοι δεν αρκέστηκαν στο ότι έγιναν «καραγκιόζηδες» στην προσπάθειά τους να βρουν ανύπαρκτες διαφορές στη θέση του Γιωργάκη και στη θέση του Καραμανλή, αλλά προχώρησαν και σε επιθέσεις εναντίον όσων προσπαθούν να διασώσουν τον δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Ιδίως ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που παρέδωσε τον Οτσαλάν στους Τούρκους σε συνεννόηση με τους Αμερικανούς έχοντας την αφελή εντύπωση ότι έτσι θα εξασφάλιζε την εύνοια της Ουάσινγκτον για να γίνει πρωθυπουργός της χώρας, με τη γνωστή του θρασύτητα χαρακτήρισε «ανάξιο» το φοιτητικό κίνημα και έμμεσα «μασκαράδες» τους καθηγητές των πανεπιστημίων!

Τους πήρε στο «ψιλό» ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος: «Ποτέ δεν άκουσα τόσα προσχηματικά ”όχι” που κατέληξαν σε ένα αυτονόητο ”ναι”», επισήμανε σαρκαστικά. «Εμείς δεν μένουμε προσκολλημένοι στις απαγορεύσεις, στις φοβίες και στον κρατικισμό», προσπάθησε να ψελλίσει ο τιμηθείς από το FBI για τη δράση του Μ. Χρυσοχοΐδης, τον οποίον ο Γιωργάκης έκανε ειδικό εισηγητή στο θέμα αυτό.

Η αντιδραστικότητα του Πάγκαλου έφτασε μέχρι του σημείου να ζητήσει την… κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων! Λίγο ακόμη και θα ζητούσε μέχρι και την κήρυξη… δικτατορίας για να περάσει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ!

Εξαχρείωση χωρίς όρια

Δεν έχει όρια η κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του Γ. Παπανδρέου. Φτάσαμε στο σημείο οι νεοφιλελεύθεροι «εκσυγχρονιστές» του σημιτικού ΠΑΣΟΚ να φαντάζουν σήμερα ως… «αντιστασιακοί»!

«Η ΝΔ ζητεί λευκή επιταγή και εγώ τέτοιες επιταγές που μπορεί να προκαλέσουν κινδύνους στην Παιδεία, δεν υπογράφω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτη, Σωκ. Κοσμίδης. «Όχι στους τακτικισμούς όταν τίθεται ζήτημα υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος», πρόσθεσε. «Η άρνησή μου είναι υποχρεωτική επιλογή και αυτή θα ακολουθήσω», ξεκαθάρισε χωρίς περιστροφές και ο Α. Λοβέρδος.

Ο Β. Βενιζέλος, βάζοντας το πολιτικό ζήτημα, υποστήριξε ανοιχτά ότι «πρέπει να διατηρηθεί η εγγύηση της αυξημένης πλειοψηφίας στην επόμενη Βουλή για να μη γίνει το άρθρο 16 κλοτσοσκούφι στην απλή πλειοψηφία της εθνικής αντιπροσωπείας». Κατέρριψε την επιχειρηματολογία του κόμματός του και της ΝΔ υπογραμμίζοντας ότι με την αναθεώρηση «δεν θα λυθεί ούτε το θέμα της φοιτητικής μετανάστευσης ούτε το θέμα των λεγόμενων κολεγίων», τα οποία φυσικά από κερδοσκοπικά μαγαζιά μηδενικού κύρους ετοιμάζονται να αυτοαναβαθμιστούν σε «πανεπιστήμια» και να γδύσουν τους γονείς, ζητώντας πλέον δίδακτρα πέντε, έξι ή και παραπάνω εκατομμυρίων δραχμών τον χρόνο για τις ίδιες άθλιες σπουδές!

Ο Β. Βενιζέλος ξετίναξε επίσης τους ισχυρισμούς του Γ. Παπανδρέου ότι προαπαιτείται συνταγματική αναθεώρηση για να αντιμετωπιστεί το θέμα των κολεγίων αυτών: «Όσοι το λένε αυτό ή δεν ξέρουν ή ψεύδονται. Μπορεί και επιβάλλεται και σήμερα κιόλας να ρυθμιστεί το όλο θέμα με κοινό νόμο», τόνισε.

Απέναντι σε όλα αυτά ο Θ. Πάγκαλος είχε να αντιπαραθέσει την κορώνα «λέμε όχι στις φωνές που ζητούν σε πλήρη σύγχυση την αναπαλαίωση του παρελθόντος». Εκεί όμως που η ανακολουθία του ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε κάθε όριο ήταν όταν μια ακόμη από τις «λαμπρές» επιλογές του Γιώργου στον διορισμό βουλευτών, ο «ταλιμπάν» του νεοφιλελευθερισμού, Στέφανος Μάνος, ζήτησε να μη… μείνει τίποτα από το άρθρο 16, να φτιαχτεί από μηδενική βάση γιατί ακόμη και αναθεωρημένο το Σύνταγμα… δεν θα είναι ελκυστικό για την προσέλκυση ξένων πανεπιστημίων!

Πτώση του επιπέδου

Απερίγραπτη φαιδρότητα αποτελούν φυσικά οι ισχυρισμοί ότι με τα ιδιωτικά ΑΕΙ του Καραμανλή και του Παπανδρέου θα ανέβει το επίπεδο της εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο!

Ούτε το ΜΙΤ ούτε το Κέμπριτζ και η Οξφόρδη θα έρθουν φυσικά στη χώρα μας. Απλώς διάφορα ντόπια «λαμόγια» θα στήσουν «μηχανές» έκδοσης πτυχίων και θα γεμίσει ο τόπος από μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους που θα τους βγάζουν… δέκα δέκα χιλιάδες τον χρόνο οι διάφοροι απατεώνες. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, κάποια μεγάλα ιατρικά κέντρα ή μεγάλες επιχειρήσεις, όπως π.χ. η Ιντρακόμ, μπορεί να στήσουν κάποια δήθεν ιατρική σχολή ή σχολή μηχανικών υπολογιστών και να βγάζουν στελέχη ειδικής κατάρτισης, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των επιχειρήσεών τους, τις οποίες θα χρησιμοποιούν και ως υλικοτεχνική υποδομή των σχολών τους.

Τα παιδιά των εύπορων ή των μεσαίων οικογενειών δεν θα χρειάζεται πια να βασανίζονται για να μάθουν όσα χρειάζεται για να περάσουν τις δύσκολες εισαγωγικές εξετάσεις των δημόσιων ΑΕΙ. Όσες γνώσεις και αν έχουν, πολλές ή μέτριες, ο μπαμπάς τους θα τους αγοράζει την είσοδο στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο απλώς πληρώνοντας τα ανάλογα δίδακτρα! Και ας μη μας λένε ανοησίες ότι δήθεν η «αγορά» θα απορρίπτει τους πτυχιούχους των ΑΕΙ της πλάκας. Σε αυτήν την ιστορία το παν είναι η ρεκλάμα που θα κάνει το κάθε ιδιωτικό ΑΕΙ, οι δημόσιες σχέσεις του και το πόσους δημοσιογράφους, διαφημιστές, δημοσκόπους κ.λπ. θα πληρώνει για να του δημιουργούν ευνοϊκή εικόνα που θα παγιδεύει κατά χιλιάδες τους γονείς. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα. Και επειδή εδώ έχουμε να κάνουμε με τους αρχιερείς της διαπλοκής και τα μεγαλολαμόγια, ούτε πτυχία του ΜΙΤ δεν θα πιάνουν μπάζα μπροστά σε μια καλοστημένη ντόπια «παράγκα-ΑΕΙ»!

Αναπόφευκτα δε όλη αυτή η σαβούρα θα παρασύρει ακόμη προς το χειρότερο και τα δημόσια ΑΕΙ, στα οποία η κυβέρνηση θα δίνει ακόμη λιγότερα λεφτά και στα οποία θα πηγαίνουν πλέον παιδιά από όλο και πιο ασθενή οικονομικά στρώματα, άρα μικρότερου ενδιαφέροντος για την ολιγαρχία που εκπροσωπούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Εξάλλου, το μεγάλο κόλπο του νεοφιλελευθερισμού είναι ακριβώς αυτό -να επωμίζονται οι γονείς ολόκληρο το κόστος των σπουδών των παιδιών τους και το κράτος να δίνει για την Παιδεία όσο το δυνατόν λιγότερα. Έτσι, τα λεφτά που μαζεύει από τους φόρους θα πηγαίνουν είτε για να τα τρώνε οι επιχειρηματίες είτε για να μισθοδοτείται η κρατική γραφειοκρατία, που κύρια αποστολή έχει να… ξεζουμίζει, να παρακολουθεί και να δέρνει τον λαό!


Σχολιάστε εδώ