Χαστούκι στον Αράπογλου

Υπενθυμίζεται ότι το «ΠΑΡΟΝ» ήταν μία από τις ελάχιστες εφημερίδες της χώρας που παρακολούθησε στενά το θέμα και με μαχητική αρθρογραφία ανέδειξε όλες τις σκοτεινές πτυχές του, που επιμελώς περνούσαν «στα ψιλά» οι περισσότερες εφημερίδες.

Ύστερα από μια συνεδρίαση που διεξήχθη σε έντονα φορτισμένο κλίμα, το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να τιμωρήσει με χρηματική ποινή 100.000 ευρώ την Εθνική Τράπεζα «διότι δεν επιβεβαίωσε με την προσήκουσα πληρότητα και ευκρίνεια, πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σχετικά με την πρόθεση εξαγοράς της Finansbank», όπως ανέφερε η σχετική λακωνική ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ακόμη και στην επιβολή αυτού του αστείου προστίμου, υπήρξαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου που αντέδρασαν σθεναρά. Πρόκειται, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, για τον εκπρόσωπο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (καλοπληρωμένο «υπάλληλο» του κ. Αράπογλου, με μια έννοια…) κ. Χρήστο Γκόρτσο, αλλά και τον κ. Νίκο Τραυλό, εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών στο συμβούλιο.

Στον αντίποδα, τόσο ο πρόεδρος Αλέξης Πιλάβιος όσο και οι δύο αντιπρόεδροι της Επιτροπής κύριοι Γιάγκος Χαραλάμπους και Αναστάσης Γαβριηλίδης επέμειναν στην επιβολή του προστίμου και πέτυχαν την έγκρισή του, ενδεχομένως για να περισώσουν κάτι από το κύρος της Αρχής ή και για να έχουν στο μέλλον υπερασπιστικά επιχειρήματα, αν κινηθούν εις βάρος τους δικαστικές διαδικασίες για παράβαση καθήκοντος, όπως έχει γίνει στο πρόσφατο παρελθόν με προκατόχους τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Επιτροπής επέβαλε το αστείο, με οικονομικούς όρους, πρόστιμο των 100.000 ευρώ για ένα σκέλος του χρηματιστηριακού «παιχνιδιού» που είχε στηθεί πριν από την εξαγορά της Finansbank, στο οποίο είχαν επικεντρωθεί και οι ερωτήσεις πολλών βουλευτών της αντιπολίτευσης, όταν εξετάσθηκε τον Ιούνιο στη Βουλή ο κ. Πιλάβιος.

Ειδικότερα, λίγες ημέρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας εξαγοράς της Finansbank η Citigroup, στην οποία έχει εργασθεί στο παρελθόν και ο ίδιος ο κ. Αράπογλου, ενώ έπαιξε και ρόλο εγγυητή της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής, έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση αναλυτών της, όπου προαναγγελλόταν η εξαγορά. Όπως ανέφεραν τότε οι αναλυτές της Citigroup, στέλεχος της Εθνικής τούς ενημέρωσε ότι η ελληνική τράπεζα προτίθεται να προχωρήσει σε εξαγορά μεσαίου μεγέθους τουρκικής τράπεζας.

Η έκθεση έκανε τον γύρο των ελληνικών εφημερίδων και ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, χωρίς να σχολιάσει το περιεχόμενό της η διοίκηση της Εθνικής, προτιμώντας με αυτόν τον τρόπο να αφήσει στο σκοτάδι το ευρύ επενδυτικό κοινό.

Λίγες ημέρες αργότερα, βέβαια, επιβεβαιώθηκε πλήρως το περιεχόμενο της έκθεσης της Citigroup, που αποδείχθηκε και πάλι άριστα ενημερωμένη για τις κινήσεις του πρώην υπαλλήλου της, σημερινού διοικητή της Εθνικής. Έγκυροι χρηματιστηριακοί παράγοντες, σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής, ανέφεραν στο «ΠΑΡΟΝ» ότι αναμφίβολα πρόκειται για ασήμαντη κύρωση που επιβάλλεται πολύ καθυστερημένα, δεν παύει όμως να έχει και τη συμβολική σημασία της, αφού είναι η πρώτη φορά που τιμωρείται κατ’ αυτόν τον τρόπο ένας διοικητής της κορυφαίας τράπεζας της χώρας, που έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση.

Είναι δε ασαφές προς το παρόν αν και ποιες πρόσθετες παρενέργειες θα έχει αυτή η απόφαση, δεδομένου ότι εκκρεμεί η δικαστική έρευνα που άρχισε με την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς από τον Σύλλογο Εργαζομένων. Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα έχει εισηγμένες μετοχές και στη Wall Street, όπου οι χρηματιστηριακές αρχές αντιμετωπίζουν με μεγάλη σοβαρότητα όσα θέματα άπτονται της ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού.

Αναπάντητα ερωτήματα

Πάντως, η όλη εξέλιξη της υπόθεσης της εξαγοράς της Finansbank και των σχετικών ερευνών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ουδόλως δικαιώνει τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση για αποκατάσταση της διαφάνειας στην αγορά, καθώς είναι πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα που έχουν μείνει, δημιουργώντας έντονα την αίσθηση μιας επιλεκτικής υπολειτουργίας της Επιτροπής, που κατά τα λοιπά με μεγάλη ευκολία «μοιράζει» αυστηρές κυρώσεις στους «μικρούς» της αγοράς.

Όπως επισημαίνουν έγκυροι χρηματιστηριακοί παράγοντες, αλλά και στελέχη της αντιπολίτευσης που έχουν ασχοληθεί με το θέμα:

1 Άγνωστες παραμένουν οι υπόλοιπες παράμετροι της έρευνας για τις συναλλαγές επί μετοχών της Εθνικής που έγιναν στο χρονικό διάστημα που προηγήθηκε της εξαγοράς και αμέσως μετά.

2 Ο κ. Πιλάβιος διαβεβαίωνε τους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στις 27 Ιουνίου ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα είχε ολοκληρωθεί η σύνταξη του σχετικού πορίσματος, ενώ είχε προαναγγείλει και την επιβολή κυρώσεων, αν διαπιστωνόταν ότι παραβιάσθηκαν οι κανόνες περί προνομιακής πληροφόρησης.

3 Έξι μήνες αργότερα, η μόνη επιλήψιμη πράξη που διαπίστωσε η Επιτροπή ήταν η μη έκδοση μιας ανακοίνωσης προς σχολιασμό δημοσιευμάτων;

Δεν διαπιστώθηκε, άραγε, έντονη κινητικότητα στο ΧΑ επί μετοχών της Εθνικής από τις επενδυτικές τράπεζες και τους πελάτες τους ούτε συσχετίσθηκε αυτό με την πληροφόρηση που πιθανότατα είχαν για τα μελλούμενα, ως σύμβουλοι εξαγοράς ή ανάδοχοι της αύξησης κεφαλαίου;

4 Εξετάσθηκε, άραγε, σε βάθος η χρηματιστηριακή συμπεριφορά αυτών των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών που είχαν πρόσβαση σε προνομιακές πληροφορίες ή απλώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέδωσε σε σύμπτωση τις κινήσεις τους στο ΧΑ, αρκούμενη στη διεθνή θεωρία περί «σινικών τειχών», που διασφαλίζουν, υποτίθεται, ότι το ένα τμήμα μιας τράπεζας δεν μοιράζεται πληροφορίες με το διπλανό;

5 Διερευνήθηκε επαρκώς το χρηματιστηριακό παιχνίδι που έγινε επί της μετοχής της Εθνικής, με επίκεντρο την απρόσμενα χαμηλή, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, τιμή διάθεσης των μετοχών της Εθνικής από την αύξηση κεφαλαίου; Ποιοι, άραγε, ήταν οι κερδισμένοι από την εκτίναξη και τη βουτιά της μετοχής και ποια σχέση είχαν, ενδεχομένως, με την Εθνική, ως σύμβουλοι ή εγγυητές κάλυψης της αύξησης;

6 Διασφάλισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την πλήρη και έγκυρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, όταν μια εξαγορά τέτοιας αξίας εγκρίθηκε χωρίς να έχει διενεργηθεί πλήρης νομικός και οικονομικός έλεγχος, όταν ακόμη και η Credit Suisse, στο πιστοποιητικό που προσκόμισε ως σύμβουλος αποτίμησης, δήλωνε ότι δεν είχε πρόσβαση σε βασικά στοιχεία που αφορούν το χαρτοφυλάκιο και την οικονομική κατάσταση της Finansbank;

Είναι προφανές ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρέθηκε απέναντι σε ένα ιδιαίτερα σύνθετο πρόβλημα εφαρμογής των χρηματιστηριακών νόμων και κανόνων, έχοντας να εξετάσει τις πράξεις και παραλείψεις της διοίκησης της μεγαλύτερης «ημικρατικής» τράπεζας και των μεγαλύτερων διεθνών επενδυτικών τραπεζών.

Και προτίμησε να αποφύγει κινήσεις που θα έθιγαν τους ισχυρούς ή εμμέσως και την ίδια την κυβέρνηση, αρκούμενη σε ένα πρόστιμο-φύλλο συκής…


Σχολιάστε εδώ