Πρακτορείο για την κοινή τηλεοπτική κάλυψη των θεμάτων στη Β. Ελλάδα στήνει η ΕΙΤΗΣΕΕ

Πρακτορείο παραγωγής και κάλυψης ρεπορτάζ και θεμάτων προτίθεται να αποκτήσει η Ένωση Ιδιοκτητών Καναλιών Πανελλαδικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ). Η αρχή για τη δημιουργία ενός δικού της πρακτορείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον χώρο, αναμένεται να γίνει στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η Ένωση Ιδιοκτητών φέρεται να έχει συζητήσεις με το δίκτυο Net News της Σοφίας Ιορδανίδου, η οποία διατηρεί παράρτημα του τηλεοπτικού της πρακτορείου στη Θεσσαλονίκη για την κάλυψη των θεμάτων στη Μακεδονία.

Οι πληροφορίες λένε πως οι ιδιοκτήτες έχουν έρθει σε επαφές για εξαγορά του γραφείου Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι να έχουν την υποδομή για την κάλυψη ρεπορτάζ και θεμάτων κεντρικά με στόχο να μειώσουν το κόστος της τηλεοπτικής κάλυψης. Η κίνηση αυτή είναι φανερό πως επιφέρει ανατροπές σε όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα. Ήδη στα μεγάλα κανάλια χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό εξωτερικά συνεργεία και όχι μόνο για τις παραγωγές μυθοπλασίας ή εκπομπές αλλά και για τις ειδήσεις.

Το δίκτυο της Σ. Ιορδανίδου δηλώνει μέσω της ιστοσελίδας του στο Ίντερνετ ότι διαθέτει ως πελάτες ειδησεογραφικού υλικού τα μεγάλα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, δεκάδες περιφερειακά κανάλια σε όλη τη χώρα, κανάλια σε Βουλγαρία, Τουρκία κ.λπ., στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Η δημιουργία ενός κεντρικού τηλεοπτικού πρακτορείου από την ΕΙΤΗΣΕΕ προφανώς στοχεύει στην ενιαία αντιμετώπιση του τηλεοπτικού ρεπορτάζ και τη μείωση του κόστους στα κανάλια.

Ήδη πάντως στην παροχή ειδησεογραφικού υλικού, σε ό,τι αφορά την κάλυψη πολιτικών γεγονότων, τα ιδιωτικά κανάλια καλύπτονται από την ΕΡΤ χωρίς κανένα δικό τους κόστος. Αυτό που δεν γνωρίζουμε, επειδή και παλαιότερα έγιναν προσπάθειες για διαχείριση κοινού υλικού σε εικόνα, είναι πώς θα λειτουργήσει ένα μοντέλο με εικόνες και ρεπορτάζ κοινής λήψης, όταν τα κανάλια εξαιτίας του ανταγωνισμού θα θέλουν και διαφορετικά πλάνα.

Υπέρογκες επιστροφές

Στο μεταξύ, για μια ακόμη φορά το ζήτημα των (υπέρογκων) επιστροφών συζητήθηκε στην τελευταία συνάντηση της ΕΙΤΗΣΕΕ. Στη συζήτηση, στην οποία μεταξύ άλλων παρέστησαν οι Θοδωρής Κυριακού, Νίκος Χατζηνικολάου και Κώστας Γιαννίκος, όλοι συμφώνησαν πως οι απαιτήσεις των διαφημιστικών εταιρειών έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, αλλά κανείς δεν συζήτησε για τις πρακτικές που ακολουθούν οι ίδιοι. Υπάρχει κανάλι, λόγου χάρη, που υπόσχεται επιστροφές από 23% που δίνουν οι άλλοι σε 33%! Κι όλα αυτά βέβαια είναι παράνομα.


Σχολιάστε εδώ