ΚΑΤΩ… στον ΠΕΙΡΑΙΑ

Οι δύο κοπέλες πήγαν στον έβδομο όροφο, συνάντησαν τις γραμματείς του δημάρχου και τις ενημέρωσαν για την εντολή του Φασούλα. Οι δύο γραμματείς αιφνιδιάστηκαν, αλλά επειδή ο απελθών δήμαρχος έλειπε όλη τη βδομάδα και δεν προβλεπόταν να ξαναγυρίσει στο γραφείο του, τους άνοιξαν την πόρτα και τις άφησαν να στολίσουν το δέντρο. Έτσι υλοποιήθηκε η επιθυμία του νέου δημάρχου, ο οποίος έφθασε την Πέμπτη στην Ελλάδα, μια και την επομένη έγινε η ορκωμοσία των νέων δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων.

Βέβαια και ο Π. Μαντούβαλος, που εμφανίσθηκε σαν από μηχανής θεός, έχει κι αυτός τις ευθύνες του για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Γιατί το γραφείο του «βλέπει» στην πλατεία Κοραή και γνώριζε ότι δεν είχε στηθεί δέντρο από τον… Νοέμβρη, όταν είχε ολοκληρωθεί ο υποτυπώδης στολισμός της πόλης. Τι περιμένε λοιπόν για να παρέμβει; Να του το πει ο… Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά; Ή μήπως άφησε το θέμα να εξελιχθεί για να πάρει μεγαλύτερη δημοσιότητα και να αποκομίσει προσωπικά οφέλη; Άλλωστε, για την κατάσταση που επικρατεί στον Πειραιά πριν και μετά την αποτυχία Αγραπίδη στις εκλογές έχει κι αυτός τις ευθύνες του και το γνωρίζει πολύ καλά. Γιατί ήταν μέσα σ’ όλα τα… κόλπα και σ’ όλες τις καταστάσεις. Οπότε είναι πολύ αργά για δάκρυα, όσον αφορά τον κ. Μαντούβαλο. Στο ίδιο έργο θεατές δεν θα ξαναγίνουμε. Νισάφι πια!

«Μάπετ σόου» θύμιζε το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της θητείας Αγραπίδη. Απαξιωμένο και με πολλούς απόντες, έδινε μια θλιβερή εικόνα, απόλυτα συγχρονισμένη με την εικόνα της πόλης τις τελευταίες μέρες της οκταετίας του απελθόντος δημάρχου, ο οποίος έδωσε το δικαίωμα στον διάδοχό του να του πει ότι «αυτοκαταργήθηκε». Τουλάχιστον ο Χρήστος Αγραπίδης έπρεπε να διαφυλάξει την υστεροφημία του. Τα οκτώ χρόνια που ήταν δήμαρχος και η εν γένει παρουσία του στον Πειραιά τού έδιναν το δικαίωμα να εγκαταλείψει το δημαρχείο με το κεφάλι ψηλά. Ειλικρινά δεν κατανοούμε πώς σκέφθηκε και ποιοι του το εισηγήθηκαν κι έφυγε σαν… κυνηγημένος. Σαν αποτυχημένος που δεν θέλει να βλέπει και να τον βλέπει κανένας. Δεν του άξιζε τέτοιο πολιτικό τέλος του Αγραπίδη. Αλλά δυστυχώς μόνος του το επέλεξε. Και πιστεύουμε ότι αδίκησε τον εαυτό του… Ας επιστρέψουμε όμως στο δημοτικό συμβούλιο, όπου και πάλι είχαμε ένα θλιβερό σόου από τον απελθόντα πρόεδρο, ο οποίος, σύμφωνα με την άποψη συμβούλων του Αγραπίδη, ήταν από τις κύριες αιτίες που χάλασε η εικόνα του συνδυασμού και οδηγήθηκε η παράταξη στην εκλογική αποτυχία. Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος της τελευταίας συνεδρίασης ήταν το γεγονός ότι απεσύρθη ο προϋπολογισμός προκειμένου, όπως δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τάσος Κάρλες, να τον χειρισθεί και να τον αναμορφώσει η νέα δημοτική αρχή και να τον καταθέσει τον Φεβρουάριο, αφού υπάρχει το περιθώριο, για να μη δεσμευθεί από τις επιλογές του απελθόντος δημοτικού συμβουλίου και της απελθούσας δημοτικής αρχής. Αυτό εκτιμήθηκε ως «ντρίμπλα» του Κάρλε προς τη νέα δημοτική αρχή η οποία θα πρέπει από νωρίς να… πέσει στα βαθιά, μια και ο προϋπολογισμός -όσο προετοιμασμένος κι αν είναι- δεν παύει να αποτελεί «αγκάθι» για κάθε δήμο και ειδικά για τον Πειραιά με τα τόσα οικονομικά προβλήματα και τη νέα δημοτική αρχή που δεν έχει εμπειρία ούτε επαρκείς γνώσεις επί του θέματος. Ας μην ξεχνάμε πως όταν η παράταξη του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε σε παρόμοια θέση, είχε δηλαδή ν’ αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα, μόλις είχε εκλεγεί ο Σ. Λογοθέτης μετά τη θητεία του αείμνηστου Γ. Στρατηγού, που επρόσκειτο στη ΝΔ, είχε τον καλύτερο περί τα οικονομικά και άριστο γνώστη της νομοθεσίας που διέπει την τοπική αυτοδιοίκηση δημοτικό σύμβουλο, τον Χρήστο Πατραγά, που «έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά». Τώρα ποιος θα το κάνει; Αυτό προφανώς γνώριζε ο Τ. Κάρλες, «παλιά καραβάνα» στο δημοτικό συμβούλιο, κι άφησε την ευθύνη του προϋπολογισμού στον Φασούλα.

Και μια που μιλάμε για τον Π. Φασούλα, πιστεύουμε ότι ένα πράγμα πρέπει να κάνει για να μη «βραχυκυκλωθεί» και να μην έχει… γκρίνιες. Να προσλάβει -όπως του επιτρέπει ο νόμος- 7 ή 8 συμβούλους και να τους βάλει επικεφαλής των διευθύνσεων του δήμου. Να μη βάλει αιρετούς, γιατί όλοι θα θέλουν να κάνουν τα… ρουσφέτια τους και να κάνουν την πολιτική ή τη μικροπολιτική τους. Όπως και στις δημοτικές επιχειρήσεις καλά θα κάνει να τοποθετήσει εξειδικευμένους μάνατζερ ως επικεφαλής. Μόνο έτσι θα ορθοποδήσουν και θα οδηγηθούν σε ανάπτυξη. Από τις δημοτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν, μόνο μία, η ΔΕΚΟΜΕΠ, δεν έχει ταμειακό έλλειμμα και έχει κάνει έργο. Οι υπόλοιπες είναι απίστευτα προβληματικές. Η ΔΕΠΕΠ από «αιμοδότης» του δήμου που ήταν κατάντησε προβληματική, στη ΔΕΠΑΠ ψάχνουν ακόμα τα 3 εκατ. ευρώ που… εξαφανίσθηκαν μέσα σ’ έναν χρόνο, ενώ για τη ΔΗΡΑΠ ας μην πούμε τίποτα καλύτερα, γιατί ό,τι κι αν πούμε θα είναι λίγο. Και δεν μιλάμε βέβαια για τον τελευταίο της πρόεδρο που παρέλαβε το χάος και δεν ήταν δυνατόν να το διαχειρισθεί, αλλά για τις περιόδους που κατά κόρον έχουν καταγγελθεί ακόμα και στο δημοτικό συμβούλιο…

Τελικά τα γεγονότα μάς προλαβαίνουν. Δέκατος σύμβουλος από την παράταξη Αγραπίδη είναι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Εκλογοδικείου, ο Τάσος Μητρόπουλος. Με πρώτο επιλαχόντα τον Κ. Σιγαλάκο. Οπότε τον συνδυασμό του Αγραπίδη στο νέο ΔΣ θα συμπληρώσει ο «Ράμπο» που παίρνει τη θέση του τέως δημάρχου που παραιτήθηκε. Βέβαια μετά την παραίτηση Αγραπίδη ο συνδυασμός έμεινε χωρίς επικεφαλής. Βασική υποψηφιότητα έχει θέσει ο μέχρι τώρα αναπληρωτής του, Τάσος Κάρλες, ενώ υπάρχουν αρκετοί σύμβουλοι που υποστηρίζουν ότι θα στήριζαν ευχαρίστως ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Γιώργου Δαβάκη. Ο ίδιος πάντως -αν και είναι γενικά αποδεκτός τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τη συμπολίτευση- δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Το σίγουρο είναι ότι τη θέση του αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου, που ανατίθεται βάσει του κώδικα στην αξιωματική αντιπολίτευση, θα διεκδικήσουν η Πασχαλίνα Καλαγιά και ο Π. Αγγελόπουλος, ενώ ο Π. Φασούλας έχει καταλήξει να προτείνει για πρόεδρο τον Κώστα Ρεσβάνη.

Με λιτό αλλά επίσημο τρόπο έγινε την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι η ορκωμοσία των νέων δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων του δήμου Πειραιά. Κεντρικό πρόσωπο ο νέος δήμαρχος Π. Φασούλας, ο οποίος στη συνέχεια παρέθεσε γεύμα στο ξενοδοχείο «Φιλοξένια». Στην τελετή στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ ήταν παρόντες ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Τραγάκης, ο υφυπουργός Άμυνας Β. Μιχαλολιάκος, ο τέως πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, οι βουλευτές Π. Μελάς, Γ. Διαμαντίδης, Π. Μαντούβαλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Κ. Πεταλάς, ο πρώην νομάρχης Χ. Φωτίου και άλλοι. Εντύπωση έκανε το γεγονός ότι ενώ όλοι είχαν τη συνηθισμένη τυπική χειραψία με τον νέο δήμαρχο, ο Β. Μιχαλολιάκος τον αγκάλιασε και τον φίλησε δύο φορές! Γιατί άραγε όλες αυτές οι διαχύσεις;

Πριν αρχίσει η τελετή ο Π. Φασούλας κάλεσε στο γραφείο του την Π. Καλαγιά και αργότερα τον Τ. Κάρλε. Τι να τους είπε άραγε;

Παρών στην τελετή και ο νέος αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Κορυδαλλού, Γιάννης Διάκος, ο οποίος πήγε να ευχηθεί στους φίλους του Π. Μελά και Β. Βουγιουκλάκη. Παρών επίσης και ο πρόεδρος του Β΄΄ Διαμερίσματος, Γ. Μαστρονικόλας, ο οποίος, παρ’ όλο που δεν είχε θέσει υποψηφιότητα στις τελευταίες εκλογές, δέχθηκε ευχές για τη νέα χρονιά απ’ όλους, δείχνοντας ότι παραμένει σταθερή αξία για τον Πειραιά. Πολλές ευχές δέχθηκε και ο Τάσος Μητρόπουλος, ο οποίος μπήκε την… τελευταία στιγμή στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Κανένας από τους μη εκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους του Αγραπίδη δεν παρέστη στην τελετή. Τον άχαρο ρόλο να εκπροσωπήσει τον τέως δήμαρχο ανέλαβε ο τέως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κώστας Γκαβέρας, ενώ ο μόνος που είχε τα ψυχικά αποθέματα να δώσει το παρών και να δείξει ότι παραμένει ενεργός παράγων του Πειραιά ήταν ο Γιώργος Βοϊδονικόλας.

Το μόνο τμήμα του δήμου που έδειξε ότι ήταν οργανωμένο και λειτουργούσε υποδειγματικά μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν η Δημοτική Αστυνομία. Άψογοι οι δημοτικοί αστυνομικοί με τις νέες στολές τους, εκτέλεσαν άριστα τα καθήκοντά τους κατά τη διάρκεια της τελετής που έγινε με τάξη και χωρίς… παρατράγουδα. Παρεμπιπτόντως να σημειώσουμε ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι πληρώθηκαν την Παρασκευή και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Γενάρη, καθώς εστάλη η ενίσχυση του ενός εκατομμυρίου ευρώ που είχε υποσχεθεί ο αρμόδιος υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος. Βέβαια δεν πληρώθηκαν υπερωρίες και αναδρομικά, αλλά και το ότι πήραν οι εργαζόμενοι τον μισθό τους κανονικά δεν είναι και λίγο με τα δεδομένα που επικρατούν τις τελευταίες μέρες στον Πειραιά…

Μετά την τελετή της ορκωμοσίας και τη δεξίωση δύο παλιοί και καλοί φίλοι, ο Χρήστος Φωτίου και ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος, πήγαν για φαγητό σε γνωστό στέκι στο Δημοτικό Θέατρο. Το θέμα βέβαια που τους απασχόλησε ήταν -όπως πάντα- το μέλλον του Πειραιά, μια και οι δύο είναι γνωστοί Πειραιολάτρες, ενώ ο Παρασκευόπουλος από αύριο θα έχει αυξημένες υποχρεώσεις, καθώς είναι από τους πρώτους που εξελέγησαν δημοτικοί σύμβουλοι με τον συνδυασμό του Φασούλα.


Σχολιάστε εδώ